1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se retki Ford Mustang Boss 351 iz 1971. godine
Prodaje se retki Ford Mustang Boss 351 iz 1971. godine

Prodaje se retki Ford Mustang Boss 351 iz 1971. godine

358
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov takozvani Boss („Šef“) program iz kasnih šezdesetih godina prošlog veka je dokumentovan izuzetno dobro i rezultirao je nekim zaista kultnim modelima. Najviše je profitirao čuveni Mustang, čija su izdanja Boss 302 i Boss 429 danas među najcenjenijima u 57 godina dugoj istoriji ovog automobila, a proizvedeni su radi homologacije za tadašnja izdanja šampionata Trans Am i NASCAR.

Međutim, ukoliko želite jedno od ova dva specijalna izdanja, budite spremni izdvojiti poveće sume novca koje često dostižu brojku i do 300 hiljada američkih dolara.

Alternativa je najmanje poznati model iz programa, i to Boss 351 koji je bio deo ponude ekskluzivno tokom 1971. godine. Proizvedeno je samo 1.806 jedinica, što je zapravo daleko veća brojka od one sa kojom se mogu pohvaliti starija braća, ali je istovremeno daleko pristupačniji.

Ovaj automobil je inače deo ponude poslednjeg osveženja Mustanga i proizvodio se od 1971. do 1973. godine. Za njega je zaslužan čovek po imenu Banki Knudsen, koji je većinu karijere proveo u General Motorsu, i tokom kratkog perioda je povećao dimenzije Mustanga na najviši nivo, kako bi oslobodio prostor ispod haube za još veće i moćnije motore.

S dužinom od 4,8 metara i masom od preko 1,6 tona, reč je o najvećem klasičnom Mustangu i zapravo rekorderu pre nego što je debitovala sadašnja generacija.

U svakom slučaju, Boss 302 je razvijen da bi se odlično ponašao u krivinama, Boss 429 je osmišljen da bi ponudio veliku snagu i maksimalnu brzinu, dok Boss 351 nije imao neku tako izraženu specifičnu svrhu. Pokretao ga je V8 motor zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) koji je razvijao 330 „konja“ i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača.

Ford je modifikovao i kočnice i ogibljenje, ali kao što smo spomenuli, Boss 351 nije imao neku posebnu svrhu niti se takmičio u profesionalnom auto-moto sportu.

Na kraju dana je možda najbolji način da ga opišemo rečima da je u pitanju „poboljšani Mustang u svakom pogledu“ gde su sve karakteristike unapređene. Prema fabričkim podatcima mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,8 sekundi, a takvo zadovoljstvo bi koštalo kupca 4.101 dolara (oko 27.040 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti).

 

Ovaj konkretni primerak je u originalnom stanju i proveo je celu „karijeru“ u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, što nam govori da je limarija verovatno besprekorna pošto je automobil bio u suvoj klimi.

Ofarban je u takozvanu „Wimbledon White“ (bela) boju, a vlasnik je sproveo i sitne modifikacije kao što su felne Magnum 500 i „Hurst“ ručica menjača za „kraće hodove“.

Boss 351 će se pojaviti na aukciji u organizaciji kuće Mecum koja će biti upriličena krajem aktuelnog meseca, dok eksperti očekuju da će novi vlasnik morati da izdvoji, čini se pozamašnu sumu, od oko 65 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Gledajući fotografije i opise koje smo izneli, šta mislite, vredi li te novce?

AutoRepublika

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments