1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najskuplji projekat u istoriji Chevroleta
AR pijaca klasika: Najskuplji projekat u istoriji Chevroleta

AR pijaca klasika: Najskuplji projekat u istoriji Chevroleta

2.35K
7
Podelite sa prijateljima:

Zaboravite na sekundu sve što mislite da znate o američkim automobilima. Da, nekada su se Chevrolet, Ford, Dodge i ostali giganti iz Detroita zaista borili ko će napraviti veće i moćnije, ali su takođe postojala i vremena kada su shvatili da je đavo odneo šalu i da moraju da krenu iz početka.

Jedan takav slučaj se odigrao krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nakon serije naftnih kriza posle kojih su se i političari umešali u celu priču i najavili automobilskim proizvođačima kako „US and A“ moraju manje da zavise od nafte inostranog porekla. I proizvođači su zaista poslušali, a napad je predvodio General Motors preko svoje najveće divizije Chevrolet.


Jedan od najboljih predstavnika nove škole je bio model Caprice. Debitovao je u trećoj generaciji 1977. godine i proizvodiće se narednih trinaest godina. Ono što ga je razlikovalo od istoimenog prethodnika jeste to koliko je izgubio na dimenzijama.

Bio je za 360 milimetara kraći i za 400 kilograma lakši nego Caprice iz 1976. godine, iako je zapravo dobio na prostoru enterijera. Daleko od toga da je ovaj automobil generalno bio mali, pošto je i dalje bio dugačak 5,4 metra uz masu od 1.600 kilograma, a nudio se kao kupe, limuzina i karavan.

I sve to po početnoj ceni od 5.185 američkih dolara ili 26.155 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Chevrolet će kasnije reći da je razvoj ovog automobila bio najskuplji u istoriji brenda pošto je koštao više od tri milijarde najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca.

Prodaja je započela fantastično i te 1977. godine, Chevrolet je isporučio oko 2,5 miliona putničkih vozila, što je bilo za oko 400 hiljada vozila više nego godinu dana kasnije. Automobil se toliko dopao medijima da je brzo postao omiljeni izbor policije i taksista i sigurni smo da ne postoji niko ko ga nije video u starijim američkim filmovima.

Razloga za uspeh ima dosta, od visoke upotrebne vrednosti za svoju cenu pa sve do velikog izbora mehanike. Chevrolet će da ponudi čak sedam benzinaca (tri sa šest cilindara i još četiri sa osam cilindara) uz jedan dizel i svi će se pokazati izuzetno pouzdano, do te mere da nije retkost ni dan-danas da ih vidimo na američkim putevima.

Za današnju pijacu smo izabrali primerak iz 1986. godine iz nekoliko razloga. Pre svega, zbog toga što je napustio fabriku u luksuznom paketu opreme Brougham i na taj način ulazio u teritoriju bratskog Pontiaca, pa i Oldsmobilea.

Brougham je dodavao opremu kao što su 15-inčne felne, kožom prekriven krov, klima uređaj, tempomat, prozore sa staklom pokretanim pritiskom na dugme i još mnogo toga. Takođe je impresivno što je tokom ove skoro četiri decenije postojanja prešao tek 4.640 kilometara, a pošto ih je proveo u suvoj klimi američke savezne države Arizone, samim tim, teško da ćemo ikada pronaći Caprice u boljem stanju.

Ovaj konkretni primerak pokreće najpoželjniji motor koji ste mogli da dobijete u Chevroletu tokom osamdesetih godina. Razvija 165 „konja“ iz radne zapremine 305 kubnih inča (5,0 litara), a iako se ne može pohvaliti sa snagom, definitivno je lider na račun dugovečnosti jer 33 „grla“ po litri radne zapremine može večno da traje.

Menjač je četvorostepeni automatski, a fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje 10,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 186 km/h.


Aukcija je donela 30 ponuda, a najviša je iznosila 25.200 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kompliment Sevroletu, dobro uradjen posao! Dopada mi se sto auto izgleda „americki“, tj. nije dizajniran pod uticajem Japanaca ili Evropljana! Da li su ove informacije tacne: auto od 5,4 metra, tezak samo 1600 kg, kosta samo 25.200 danasnjih dolara a razvoj kosta tri milijarde?!

Yankee

Pravio se 13 godina ta generacija i masovno su ih koristili panduri i taksisti. Plus, svoje verzije su imali i Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac.

Yankee

Oh, i to od $25k je pocetna cena sa baznim I6. Sa najvecim motorom i punom opremom su mogli da kostaju duplo vise.

Matija

Sasvim OK! Za te pare dobijes ovde VW Golf sa 3 cilindra.

Yankee

I danas u Americi dobijes vise-manje isto. Baznu Corollu

'79 DeVille

Moj matori je vozio ’78 Chevy Caprice Brougham, V8, ali sa koznim enterijerom.

Matija

Koza je lepsa od plisa! 🙂