1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalno konfigurisan Chevrolet Corvette povodom 70 godina postojanja
Specijalno konfigurisan Chevrolet Corvette povodom 70 godina postojanja

Specijalno konfigurisan Chevrolet Corvette povodom 70 godina postojanja

188
0
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet ima dugačku istoriju korišćenja istog imena na mnogim generacijama određenog modela. Štaviše, terenac Suburban je najstarije aktivno ime u automobilskom svetu i koristi se još od 1934. godine, a nedavno ćemo proslaviti veliki jubilej još jedne legende. Reč je naravno o sportisti zvanom Corvette, koji je u proteklih sedam decenija pronašao preko 1,8 miliona kupaca širom sveta.

Prvi primerak je sišao sa proizvodne trake u septembru 1952. godine, što nam govori da će se uskoro navršiti sedamdeseta godišnjica, a u tu čast američki proizvođač godina sprema specijalno izdanje. Zapravo, nije reč o posebnom izdanju već samo o dodatnom paketu opreme koji će biti dostupan na već postojećim konfiguracijama kao što su Stingray i Z06.


Tokom svoje prve godine proizvodnje Corvette je bio dostupan samo u beloj boji, pa samim tim nas ne iznenađuje ni što su primerci za 70 godina postojanja baš u takvoj boji. Osim takvog podatka, odlikuje ga i posebna maska hladnjaka i naravno veliki broj znački i trkačke trake u nekoliko boja.

Mnogo veće izmene su na račun enterijera, a tu primećujemo kožna sedišta slična onima na trkačkoj verziji u GT2 šampionatu. Ne samo što je dizajn isti, već su to i značke na sedištima, a možemo da primećetimo i veliki broj crvenih detalja. Tu možemo da navedemo stavke poput sigurnosnih pojaseva, kočnica, poklopca na motoru i još mnogo toga.

Paket će biti dostupan na kupeu i kabrioletu, a nije nam poznato koliko jedinica će napustiti fabriku. Nije teško pretpostaviti da će ih biti baš sedamdeset, ali ni sam Chevrolet ne očekuje neku veliku potražnju pošto je reč o relativno sitnim izmenama. S druge strane, sasvim smo sigurni da bi bilo dosta kritika kada bi se zaboravila godišnjica tako bitnog automobila, pa je ovaj pokušaj General Motorsa bio verovatno u stilu „kako da ne uradimo ništa, a da nas neko ne optuži da zaista nismo izmenili baš ništa“.

Iako je Corvette kasnije postao velika ikona, malo toga je napisano o ranim počecima i koliko je period ranih godina bio težak. Ovaj sportista je pružao savremenu školjku razvijenu od plastike onačane staklenim vlaknima, ali i samo slabašni motor sa šest cilindara i dvostepeni automatski menjač.

U prvoj godini je samo tri stotine primeraka je pronašlo kupce i Chevrolet je čak planirao penziju, ali se predomislio kada je Ford predstavio svoj dvoseda Thunderbird. Umesto sigurne smrti, Corvette je unapređen sa V8 motorom i manuelnim menjačem, i uspeh nije mogao da izostane.

Od tada smo videli osam generacija od čega je svaka bila evolucija prethodnika, a ona sadašnja je donela i centralno postavljen motor. Neko će reći da je Ford Mustang „najviše američki model“, drugi da je to pak Harley Davidson, ali Corvette je ipak Corvette…

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments