1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Hyundai Santa Fe skuplji za čak pet hiljada dolara nego ranije
Hyundai Santa Fe skuplji za čak pet hiljada dolara nego ranije

Hyundai Santa Fe skuplji za čak pet hiljada dolara nego ranije

1.76K
12
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Hyundaijevog krosovera pod imenom Santa Se će početi da stiže u izložbeno-prodajne salone na američkom tržištu na proleće, što znači da je vreme da se sazna i za cene. I kao što se očekivalo, svakako je skuplji od prethodnika i to ne za beznačajnu razliku. Ulazak u svet Santa Fea sada košta 35.345 američkih dolara, što je za oko pet hiljada najmanjih zelenih novčanica više nego što je to bilo samo godinu dana ranije, a ljubitelji pogona na sva četiri točka će morati da izdvoje dodatne dve hiljade dolara.

Radi poređenja, bazna konfiguracija Santa Fea iz 2023. godine je koštala svega 30.085 „zelembaća“.

Zašto toliki rast cena? Pa najviše zato što krosover iz Koreje sada i pruža mnogo više nego ranije. Dostupan je sa standardnim turbobenzincem, trećim redom sedišta i s daleko više tehnologije. Primera radi, standardan motor u prethodniku je bio 2,4-litarski atmosferac sa 188 konjskih snaga dok novi model stiže sa 2,5-litarskim turbobenzincem sa 277 „grla“.

Kada pri tom dodamo i da je prethodna generacija bila značajno manjih dimenzija i pružala tek dva reda sedišta, uz naravno manje opreme (posebno na račun bezbednosti), mnogi će se složiti da je rast cene i opravdan.

Jedina mehanička opcija je 1,6-litarski turbobenzinac u kombinaciji sa električnim agregatom za ukupno 231 konjsku snagu. Najjeftiniji hibrid u ponudi je onaj sa paketom opreme SEL i za njega je potrebno izdvojiti 38.345 dolara ili svega 800 najmanjih zelenih novčanica više nego ranije.

Vrhunac ponude čini paket nazvan Calligraphy sa cenom od 49.695 „zelembaća“, pa je sasvim jasno da Hyundai više ne cilja samo na one kupce na budžetu. Štaviše, određenje verzije Santa Fea su skuplje nego glavna konkurencija od strane Toyote, Forda i ostalih velikih igrača, ali onaj bazni model sa oznakom SE je i dalje najpristupačniji krosover „preko bare“ sa tri reda sedišta.


Najzanimljiviji deo ovog krosovera je njegov unikantni kockasti stil. U moru rivala gde svi liče kao jaje jajetu, korejski gigant se odlučio na drastične izmene, sve s ciljem da se Santa Fe zaista razlikuje na putevima. Takav potez često ume da bude rizičan pošto tradicionalni kupci mogu da se „uplaše“ takvog dizajna, ali istovremeno, Santa Fe će sigurno kupiti mnogo njih koji ranije nisu posedovali modele Hyundaija baš zbog toga da se razlikuju.

Korejski proizvođač vozila je prošle godine isporučio 131.574 primerka ovog krosovera na američkom tržištu, a ispred su se našli samo modeli Tucson i Elantra.

AutoRepublika

(1758)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Santa Fe – lep, veliki auto, snazan motor, luksuzno opremljen – sve je receno, nema mesta cudjenju zbog cene. Ono sto me cudi nalazi se sa druge strane okeana, u EU. Upravo citam test novog Fordovog minivena zvanog Ford Turneo. To je zapravo dostavno vozilo pretvoreno u putnicko, tako i izgleda. Njegove karakteristike: – dimenzije: 4344 x 1813 x 1836 mm – motor, bolje reci motorce: 3 cilindra, 1,0 lit. zapremine, 125 KS – bazna cena: od 25.450 do 31.000 evra. Povecana cena odnosi se na dodatnu opremu, koja ni izdaleka nece dostici kompletnu listu koja je vec uracunata u… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
BB

U JevRopskoj Uniji a i kod nas, stari Santa Fe je preko 55000 EUR.

Ovaj novi dobro izgleda sa tri strane, od pozadi kao da uzeto sa nekog japanskog kombija iz devedesetih godina.

MRN

Od pozadi je bas strahotan.

Yankee

Ne bi bas rekao da je to konkurencija Santa Fe. Santa Fe je za oko pola metra duzi i generalno vise izgleda robusnije, verovatno je i daleko tezi, zbog toga i ima toliko veci i mocniji motor.

Fordov konkurent Santa Fe je Explorer. Doduse mislim da ga u Evropi nude samo sa nekoliko paketa, ni blizu siroka ponuda kao u Americi.

comment image

BB

Nije ih Matija poredio kao konkurente (tog Fordovog „Berlinga“) već im je poredio cijene, koje su slične a Santa Fe daleko veći, jači luksuzniji – alu u Americi a ovaj Ford u EU. U smislu: Koliko se više „dere“ evropski kupac…

Yankee

Doduse, i Transit Connect putnicka verzija, dok je bio dostupan u Americi (cini mi se do 2022. godine), je kostao $35.600.

comment image

BB

Znači gospoda se tamo jeftino voze a radnička klasa nema tu privilegiju?

Yankee

Mene je licno iznenadilo koliko su recimo radnicki kombiji skupi. Pocetna cena recimo Forda Transita je $47.000 – punih $8.000 vise nego F-150. Nije mi jasno zasto jer bukvalno od opreme ima sedista i volan, 90% njegovog enterijera je oguljeno.

BB

Da prodam tamo Berlinga? Najjača serijska oprema… 😀
Mogao bih ovdje za te pare nov uzeti 😜

Matija

Nerazumna cena za dostavno vozilo sa malo plastike i tapacirunga!

Matija

Ma kakav konkurent! Poredio sam sta moze da se dobije za iste pare u Americi i u Evropi. Odnos je van pameti!

M M

Ovako više ni Čajnezi ne kopiraju….
Smešna replika Range Rovera, Lad Rovera i sl engleskih rukotvorina.

Koreja je čudo……
Eto KIЛ spao КИ (čitaj KIL na KI), a nije pojeftinio. Ostala ista vreća gov…na, samo poskupela.