1. Home
  2. Vesti
  3. Baterijski krosover Tesla Model Y je globalni bestseler 2023. godine
Baterijski krosover Tesla Model Y je globalni bestseler 2023. godine
10

Baterijski krosover Tesla Model Y je globalni bestseler 2023. godine

1.34K
10
Podelite sa prijateljima:

Američki SUV Tesla Model Y nastavlja svoj pobednički ples širom planete. Nakon prvog mesta na evropskoj listi popularnosti, postavljen je na lidersku poziciju i na globalnoj listi bestselera 2023. godine, postajući tako prvi električni automobil koji je dostigao ovaj vrh. Barem tako govore preliminarni podaci agencije JATO Dynamics. Ovaj entitet je već prikupio i obradio statističke podatke iz većine zemalja sveta; samo nevelik broj sićušnih država još nije objavio svoje rang liste popularnosti automobila, ali i bez njih se već pojavljuje zanimljiva slika afiniteta na strani tražnje.

Teslin Model Y je 2023. godine zauzeo prvo mesto po prodaji u mnogim zemljama širom sveta. Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM) prijavilo je isporuke od 456 hiljada komada ovog vozila tokom prošle godine, što je povećanje od 45% u odnosu na 2022. U Sjedinjenim Državama je prijavljena prodaja 403.897 jedinica. A u Evropi podaci iz trideset zemalja potvrđuju registraciju više od 255 hiljada električnih vozila s ovim oznakama.

Stručnjaci JATO Dynamicsa smatraju da su ovakvi izvanredni rezultati mogući zahvaljujući prestanku nestašice automobilskih komponenti, dobroj reputaciji Teslinih električnih vozila i, naravno, sniženjima cena. Prema navodima agencije, prosečna cena Modela Y je prošle godine bila niža od ostalih električnih vozila u svojoj klasi: na primer, za 18% u Nemačkoj i za 23% u Sjedinjenim Državama.

Kao rezultat toga, prema preliminarnim informacijama, Teslin Model Y je prošle godine prodat u tiražu od 1,23 miliona primeraka širom sveta, nadmašivši ne samo sva druga električna vozila, već i prethodne lidere u globalnom rangiranju prodaje. Iako je krosover Toyota RAV4 poboljšao prodajni rezultat (sa 1,02 miliona jedinica u 2022. na 1,07 miliona u 2023. godini), bio je tek drugi. Toyota Corolla je zauzela treće mesto sa 1,01 milion jedinica, istovremeno zadržavši titulu najpopularnijeg putničkog automobila na svetu.

Prema podacima iz same Tesle, Model Y je 2023. godine činio dve trećine prodaje, a ukupno je kompanija isporučila 1,81 milion električnih vozila (+38% u odnosu na 2022. godinu). Međutim, analitičari automobilskog tržišta dovode u pitanje dalji brzi rast Tesle.

Naprotiv, mnogi predviđaju usporavanje njegovog tempa ove godine na 21%. Sledeće oživljavanje očekuje se tek u drugoj polovini 2025. godine, kada će, prema obećanjima Ilona Maska, dugo očekivana omalena Tesla ući na tržište po ceni od oko 25 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Red je čestitati !!!

Sub Zero

Ja vec skoro 12 meseci vozim Y, to mi je drugi EV, malo je reci da sam zadovoljan…snagom, izgledom, tisinom, eksploatiacijom.
Ima i minusa naravno, nedostatak ambijentalnog osvetljenja, mali krug okretanja, mreza punjaca na Balkanu… Prevaljah tockove 25.000km, kroz sva godisnja doba, zimi malo padne domet. Po Jahorini se na putu sa utabanim snegom ponasao odlicno kao i u Beogradskom okruzenju u toku padanja istog!

Miloshmiki

I jos se nije zapalio 🤔

YugoFlorida

Automobil za ljude koji bi na pitanje koji auto voze odgovorili sa „Automobil, crne boje (ako je crn)“ ili za ljude koji mrze automobile, ali im je potreban prevoz od tačke A do B, a da nije javni prevoz ili bicikl. Nažalost, takvi izgleda da dominiraju, pa se i kod nas sve češće viđa ova bela tehnika na četiri točka…

EvFix

Fascinira me Balkanski strah od nepoznatog koji nagoni ljude da burno komentarišu, ulaze u ozbiljne polemike a da pritom nemaju nikakvo ili minimalno iskustvo sa materijom. Sve se uglavnom bazira na argumentima pokupljenim iz raznih novinarskih članaka. Sa druge strane novinari želji da njihovi članci imaju veliki broj čitanja bacaju kosku u masu sa ovakvim is ličnim naslovima. Sve u duhu senzacionalističkog novinarstva. Kada se zapali ICE na to niko ne obraća pažnju. Ja sam video najmanje 5 požara poslednjih godinu dana. Ali ako bi se kod nas nekome ne daj Bože zapali EV, ja sam siguran da bi svi… Pročitaj više »

BB

I pri tom gleda koliko zvjezdica ima auto, a ne veže pojas. Ima handsfree, a priča sa telefonom u ruci. Ide duplo brže od ograničenja i non stop ubrzava i koči a žali se kako fabrika laže za potrošnju. 😉

Djordje

Ne palese električni češće nego obični, ali se 100 puta teže gase. Ja sam video 2 požara običnih i oba smo ugasili pp aparatima bez neke veće štete. Vlasnik EV o tome samo može da sanja. Svaki požar je kraj. Gasi se satima sa više vozila

NightRider

Ja vozim u firmi povremeno ovaj auto i model 3 i obožavam električne aute jer su startni, tihi, jedan totalno drugi koncept vožnje. Ali privatno imam hibrid i dizel, na posao vozim svaki dan 60km Autobahnom, godišnje za odlazak na posao oko 15000km napravim, hibrid previse trosi i bucan je na velikim brzinama, u zgradi i firmi nemam gde da punim el. auto ukoliko bi ga kupio a realno preskup je još uvek. Lizing EV za veliku kilometražu je preskup. Ostaje mi dizel koji se u 6 brzini na 150-160 kmh koliko je optimum na Autobahnu tako lepo vozi, nije… Pročitaj više »

MRN

Gledah nedavno rezultate prodaje Toyote za Evropu za 2023.

Mada su globalno RAV-4 i Corolla bila dva najprodavanija modela Toyote u 2023. (oba sa preko milion komada), u Evropi to baš i nije tako. Bilo je ovako:

Yaris Cross 195,569 (od toga hibridi 186,047 );
Yaris 166,925 ( 134,898)
C-HR 117,552 (117,137);
Corolla HB i TS 111,046 ( 110,871 )
Aygo X 90,582;
RAV-4 87,582 (80,357, od čega PHEV 18,319)
Corolla sedan 70,048 ( 31,176 ),
Corolla Cross 47,026 (sve hibrid)

itd …