1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian je Amazonu već isporučio hiljadu električnih kombija
Rivian je Amazonu već isporučio hiljadu električnih kombija
4

Rivian je Amazonu već isporučio hiljadu električnih kombija

362
4
Podelite sa prijateljima:

O Rivijanu smo dosta puta pisali na sajtu AutoRepublike kao o veoma ozbiljnom igraču u svetu električnih komercijalnih vozila. Možda nije veliki kao Tesla među vozilima na struju, Rivian se ipak izdvojio po tome što je prvi ponudio masovno proizvedeni električki pikap kamionet pod imenom R1T, a uskoro ćemo videti i njegovo terensko izdanje koje se zove R1S.

Međutim, pravi uspeh kompanije leži u podatku da je dobio narudžbu od velikog Amazona da isporuči 100 hiljada jedinica novog električnog kombija do 2030. godine. Ovaj model je specifičan za Amazon i neće biti dostupan u široj ponudi, ali mnogi su se zapitali da li će Rivian biti u stanju da ispuni planove, posebno nakon što je spomenuti R1T kasnio sa proizvodnjom.


Iz kompanije nam kažu da za sada sve ide po planu i da je hiljaditi primerak kombija nedavno isporučen. Trenutno ga možemo videti u više od stotinu američkih gradova, a Rivian napominje da je njegov kombi do sada isporučio preko pet miliona paketa. Iako je brojka relativno mala ako se uporedi s onim šta kompanija tek treba da napravi u narednih osam godina, eksperti nisu zabrinuti i kažu da je takva cifra očekivana za kompaniju koja je svoje prvo vozilo napravila tek početkom ove godine.

Možemo da ih vidimo u nekim od najvećih američkih gradova kao što su Čikago, Dalas, Feniks, Sijetl i drugima. Nije nam poznato da li su u stanju da rade „punu smenu“ ili pak moraju na punjače u međuvremenu pošto dnevno moraju da pređu izuzetno velike distance, posebno u spomenutim ogromnim gradovima kao što su Čikago i Dalas.

Vozači su navodno jako zadovoljni u poređenju sa standardnim kombijima poput Forda Transita i Mercedesa Sprintera. Kažu da im prija moderna tehnologija kao što su između ostalog i „kamera od 360 stepeni“ i automatsko kočenje u slučaju opasnosti. Amazon i Rivian su razgovarali sa svojim vozačima pre nego što je kombi uopšte razvijen da bi saznali kakve karakteristike vozila su im najbitnije u svakodnevnom radu.


Amazon inače planira da u potpunosti eliminiše vozila koja su pokretana motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, i to do 2040. godine, a da potom pređe samo na one koji kao energent koriste struju. A i Rivian bi svakako trebalo da bude srećan pošto je nedavno potpisao ugovor sa velikim Daimlerom (sada Mercedes-Benzom) o zajedničkom razvoju električnog kombija za evropsko tržište…

AutoRepublika

(362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

E ovo je pravi primjer upotrebe električni h vozila. To su kreni-stani vozila, kreću se u urbanim uslovima, profesionalno orijentisana – svaki dan prelaze solidne ali ne prevelike kilometre – mogućnost uštede goriva. Punjenje je organizovao po noći, izvan špiceva potrošnje i to na određenim mjestima u krugu firme. Vozila su i ergonomski prilagođena toj potrebi. Serija nije prevelika da se moraju roboti kupovati ali nije ni premala, taman za manju firmu.
Ja bih dodao još solarne panele na krov.

Fala Qrcu

Tebe mi, 8mam i ja za tebe stani – kreni dildu a zove se – tramvaj!

BB

I pakete raznosiš tramvajem?

moron

Videh danas ovo „čudo“ na ulici i to sa BG tablama. Kao kamion je. Te veličine. Ali, pošto je EV, to je valjda „ekološki“ …
https://balkangreenenergynews.com/rs/rivian-otvara-razvojni-centar-u-srbiji-objavljeni-oglasi-za-kadrove/