1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ikonična Toyota GR Yaris dobila specijalne verzije od svetskih šampiona u reliju
Ikonična Toyota GR Yaris dobila specijalne verzije od svetskih šampiona u reliju

Ikonična Toyota GR Yaris dobila specijalne verzije od svetskih šampiona u reliju

59
0
Podelite sa prijateljima:

Dvadesettrogodišnji Finac Kale Rovanpera je dvostruki i aktuelni svetski šampion u reliju, a najiskusniji četrdesetogodišnji Francuz Sebastijen Ožije osvojio je ovu počasnu titulu osam puta, od toga dva za tim nazvan Toyota Gazoo Racing WRT.

Jasno je da će se specijalne verzije Toyote GR Yaris od tako eminentnih trkača prodavati kao vrući kolači, pogotovo što se od standardnog hot heča razlikuju ne samo u „kozmetici“, već i u originalnim postavkama: fabrički režimi vožnje Gravel (šljunak) i Trak (staza) zamenjeni su režimima jedinstvenim za svaku verziju.

Novi režimi za GR Yaris Ogier Edition se zovu Morizo i Seb. Morizo je trkačko ime Akija Tojode, predsednika Toyote, a Seb je Sebastijen Ožije.

Morizo režim je sastavio lično Akio Tojoda, fokusiran je na stazu i maksimalno prianjanje točkova. U režimu Seb, glavni potisak se dovodi na zadnje točkove, što omogućava da se zabaci zadnja osovina kada se prolazi kroz oštre zavoje poput „taštinog jezika“ – ima mnogo takvih zaokreta na reliju Monte Karlo, koji tradicionalno otvara sezonu.

Ostale karakteristike Ogier Editiona uključuju spoljašnju boju Matt Stealth Grey, visok, dvospratni spojler od ugljeničnih vlakana pozadi, plave kočione čeljusti, specijalnu grafiku na instrument tabli, i komemorativne nalepnice i pločice na spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Jedinstveni režimi vožnje u GR Yaris Rovanpera Editionu se zovu Donut i Kalle. Donut u prevodu sa engleskog znači „krofna“; omogućava driftovanje u krug uz minimalan napor vozača – Kale Rovanpera je generalno veliki majstor driftanja i, naravno, nije mogao a da ne opremi autorsku verziju GR Yarisa odgovarajućim režimom.

Zauzvrat, „Kalle“ režim je sličan režimu Seb od saigrača, ali ovde je zadnji samoblokirajući  Torsen dopunjen „CV“ zglobovima, što omogućava agresivno i istovremeno pravljenje oštrih okreta sa izuzetnom preciznošću.

Rovanpera Edition takođe ima svoj jedinstveni zadnji spojler sa podesivim gornjim delom i farbom za karoseriju od dizajnera „Rovanpera“ kacige. Naravno, ova verzija ima i prigodne nalepnice i plakete.

Specijalne verzije su dostupne samo u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem, dok je „klasični” ažurirani GR Yaris dostupan i sa 8-stepenim hidromehaničkim automatskim menjačem.

Trenutno su Ogier Edition i Rovanpera Edition najavljeni samo za japansko tržište, svako će biti pušteno u tiražu od 100 primeraka, pravo kupovine će biti izvučeno na lutriji, cene još nisu objavljene.

AutoRepublika

(59)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments