1. Home
  2. Sport
  3. VW I.D. R novi rekorder Nirburgringa (VIDEO)
VW I.D. R novi rekorder Nirburgringa (VIDEO)
1

VW I.D. R novi rekorder Nirburgringa (VIDEO)

806
1
Podelite sa prijateljima:

Rekord kruga na Nirburgringu je institucija. Bez obzira na kategoriju vozila, u marketinškom smislu je od velikog značaja za proizvođače automobila.

Kada god neki automobil postavi novo rekordno vreme na „Zelenom paklu“, to primeti čitava globalna automobilska zajednica. Tako je i sada, a novi rekorder je Volkswagen I.D. R, koji je novopečeni šampion u kategoriji električnih automobila. Postignuto vreme iznosi 6 minuta, 5,336 sekundi. I.D. R je „oduvao“ prethodno najbolje vreme, koje je držao Nio EP9, za čak 40 sekundi.

Naravno, za volanom Volskwagenovog električnog bolida je bio Roman Dima, trkač i Porscheov fabrički vozač. Da podsetimo, on je I.D. R-om postavio rekord i na Pajks Piku.

S obzirom na drugačije karakteristike Nordšlajfea, Volkswagen je izvršio izvesne modifikacije na vozilu. Pogonski sklop u vidu dva elektromotora i odgovarajućeg paketa baterija je zadržan, ali je dosta toga urađeno na aerodinamici i ubrzanju. Da bi maksimalnu brzinu učinio višom, Volkswagen je promenio sistem menadžmenta energije.

Novi rekord je zaista impresivan kada se u obzir uzme činjenica da Volkswagenov pulen raspolaže s 680 ks, dok Nio EP9 isporučuje 1.341 ks. To jasno pokazuje koliko je bitna aerodinamika, kao i efektivno iskorišćenje raspoložive snage. Ipak, treba imati u vidu da je I.D. R trkački automobil, dok je Nio, bar tehnički, serijski automobil, mada još nijedan nije isporučen nekom kupcu.

Mada je rekord koji je postigao Dima impresivan, on i dalje nije apsolutan, mada ultimativni šampion takođe dolazi iz VW grupe. Naravno, reč je o Porscheu 919 Evo, čije dostignuće gotovo da spada u domen mašte – 5 minuta, 19,55 sekundi. Ipak, „nikad ne reci nikad“…

AutoRepublika

 

(806)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

A tek zvuk.
Kao centrifuga na veš masini.