1. Home
  2. Sport
  3. NASCAR odgodio promociju novog automobila za 2022. godinu
NASCAR odgodio promociju novog automobila za 2022. godinu
0

NASCAR odgodio promociju novog automobila za 2022. godinu

228
0
Podelite sa prijateljima:

Američki NASCAR šampionat je nedavno suspendovao dalje aktivnosti u ovoj sezoni posle samo četiri trke, zbog već poznate epidemije korona virusa. Sada je još jedan bitan događaj odložen. Reč je o sledećoj generaciji automobila koja je trebalo da debituje na trci Daytona 500 u februaru naredne godine. Naime, upravo je potvrđeno da će se to desiti tek 2022. godine.

Ovu vest je potvrdio Džon Probst, potpredsednik divizije za testiranje nove opreme, a vest je zatim preneta svim proizvođačima i timovima. NASCAR planira da iskoristi dodatnu godinu dana da usavrši sve sitnice i spreči povrede u većim sudarima.


Nova generacija će doneti nekoliko bitnih izmena. To se odnosi na kraću školjku, manji spojler, veće kočne diskove, jedan veliki šraf na felnama umesto šest manjih i moderniji agregat.

Sadašnji motori su zasnovani na onima iz šezdesetih godina, a najveća izmena je stigla pre nekoliko godina kada je direktno ubrizgavanje goriva zamenilo zastarele karburatore. Takvi V8 agregati zapremine 5,7 litara razvijaju oko 900 konjskih snaga.

Nepoznato je kakva će mehanika pokretati nove modele, ali je Toyota ranije objavila da je otvorena za mogućnost primene hibrida. Takođe je nepoznato da li će školjka biti univerzalna za Chevrolet, Ford i Toyotu ili će svakom proizvođaču biti omogućeno da razvije specifične detalje po uzoru na serijske modele.

NASCAR takođe želi da održi troškove takmičenja niskim, zbog čega je dugo godina i zadržavao stariju tehnologiju. Ovaj šampionat je jedan od retkih na profesionalnom nivou gde skupoceni finansijski ugovori nisu potrebni da bi vozači zabeležili uspehe.


Za sada su četiri vozača imala prilike da testiraju narednu generaciju vozila. To su bili Džimi Džonson, Džoi Logano, Ostin Dilon i Erik Džouns, a oni su se oprobali na četiri različite staze.

Posle četiri vožene trke prvoplasirani u generalnom plasmanu je Kevin Harvik. Za sada je otkazano osam trka, a NASCAR ima u planu da ih sve nadoknadi. Sezona je planirana da bude nastavljena trećeg maja trkom na najkraćoj stazi Martinsville Speedway.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments