1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Honda predstavila novu najbržu kosilicu za travu na svetu
Honda predstavila novu najbržu kosilicu za travu na svetu

Honda predstavila novu najbržu kosilicu za travu na svetu

2.29K
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija Honda je postavila novi rekord u ubrzanju i maksimalnoj brzini koju je postigla neka kosilica za travu. Za tu namenu, Honda je morala da proizvede jedinistvenu mašinu Mean Mower V2, koju pokreće motor preuzet iz perjanice game sportskih motocikala marke, model CBR1000RR Fireblade SP.  

Broj besmislenih rekorda koji se na svakodnevnom osnovu postižu širom sveta, praktično je neprocenjiv. Mnogi od njih su svoje mesto našli u Ginisovoj knjizi rekorda, a to je štivo koje beleži i uspehe Hondinih kosilica za travu. Ma koliko to možda zaista bilo lišeno smisla, on je prisutan i veoma dokučiv. Marketinški efekat je snažan i jedinstven.

Mean Mower V2 pored kosilice za travu koja je držala rekord do ovog trenutka

Još tokom 2014, godine, kompanija je proizvela jedinstvenu kosilicu za travu Mean Mower, a ona je uspela da razvije brzinu od 188 km/h. Od tada, niko se nije usudio da napadne taj rekord, a deluje kao da su se inženjeri Honde umorili čekajući izazivača, pa su rešili da sami pokušaju da nadmaše svoje pređašnje dostignuće.

Nekoliko meseci su investirali u razvoj Mean Mowera V2, snažnije i brže kosilice za travu. Sproveli su brojne testove, a na (Đurđev)dan 6. maj su organizovali vožnju na nemačkoj test stazi Laušicring pod nadzorom komisije Ginisove knjige rekorda.

Komisija je zahtevala da proizvod koji pretenduje na status rekordera zadrži svoju “primarnu” namenu, odnosno mogućnost košenja trave. Ovaj uslov je isponjen a spoljašnost modela Mean Mower V2 je veoma nalik serijskoj kosilici japanskog proizvođača HF 2622. Obe verzije poseduju magacin za smeštaj pokošene trave, kao i ugljenična sečiva. Ipak, šasija rekorderke je potpuno jedinstvena i podseća na moćne kartinge.

Mean Mower V2 pored Honde CBR1000RR Fireblade SP

Kao što smo naveli, sam motor je pozajmljen iz Honde CBR1000RR Fireblade SP. Dakle, radi se o jedinici zapremine 999 kubnih centimetara koja razvija 202 konjske snage na 13.000 obrtaja kolenastog vratila. Šasija je izrađena od lakih materijala pa meri samo 140 kilograma, dok agregat teži 69,1 kilogram. Zahvaljući ovim podacima, odnos snaga/masa je značajno bolji kod Hondine kosačice nego kod Bugattijevog Chirona koji raspolaže sa svih 1.500 “konja”, a pre svega zbog mase hiperautomobila koja iznosi oko 2 tone.

Odgovornost za postizanje brzinskog rekorda je pala na (divne) grudi 24-godišnje Britanke Džesike Hokins (fotografija dole). Ona je uspela da sa Mean Mowerom V2, ubrza do 160,9 km/h za 6,29 sekundi uz postizanje maksimalne brzine od 243 km/h.

Sada je sasvim sigurno da će Mean Mower V2 ostati jedinstven primerak i da ga niko neće zaista koristiti za sređivanje travnjaka, mada verujemo da bi interesovanja, posebno na Ostrvu, bilo napretek.

AutoRepublika

(2289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments