1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Golf osvežen
Volkswagen Golf osvežen
17

Volkswagen Golf osvežen

760
17
Podelite sa prijateljima:

Legendarni Golf, koji je svoje ime nezvanično darovao čitavoj klasi automobila, ove godine slavi pola veka. Prvi serijski Volkswagen Golf sišao je sa proizvodne trake u fabrici u Volfzburgu krajem marta 1974. godine. Od tada je proizvedeno više od 37 miliona primeraka osam generacija, a ovom modelu smo posvetili ceo serijal. Planirano ažuriranje „osmog“ Golfa, koji se proizvodi od 2019. godine, tempirano je da se poklopi sa pedesetogodišnjicom modela.

Za kraj početka još da navedemo da su predmet osavremenjavanja jednovremeno bili i hečbek i karavan.

Intervancija zatezanja bora je prošala gotovo neprimećeno. Prednja svetla su postala nešto uža, dizajn zadnjih signalinih grupa je pak promenjen. Prednji branik osnovne verzije je postao ugaoniji, dok sportske varijante s indeksima GTI, GTE i R-line imaju prednji branik ukrašen masivnim „kandžama“.

S druge strane, zadnji odbojnik se skoro neprimetno izmenio. Dodate su četiri nove boje karoserije i pet opcija u pogledu točkova. Volkswagen posebno naglašava pojavu opcionog osvetljenja na prednjem amblemu.

Pre i posle operacije Golfa, s leva na desno!

Unutrašnjost ažuriranog Golfa je već prikazana je na Sajmu potrošačke elektronike, CES-u za 2024. godinu. Istovremeno je najavljena i pojava veštačke inteligencije ChatGPT-a kao deo glasovnog asistenta po imenu IDA. Sada su otkrivene i neke dodatne pojedinosti.

Novi multimedijalni sistem može imati ekran dijagonale 10,4 ili 12,9 inča (ranije je bio 8,25 ili 10 inča). Kao što je to bio slučaj i pre, u njegovom dnu se nalaze tasteri osetljivi na dodir za podešavanje jačine zvuka i temperature vazduha, ali sada su osvetljeni u mraku.

Opcioni obruč upravljača s dugmadima aktiviranim dodirom je uklonjen iz asortimana; sada svi Golfovi imaju analogne tastere na kracima. Virtuelna instrument tabla od 10,25 inča je ranije bila standardna, ali sada, čak i kao standardna, ima dve opcije prikaza – sa klasičnim brojčanicima i modernom grafikom.

Paleta ponuđenih pogonskih sklopova je smanjena, pa je tako povučen osnovni trocilindarski turbobenzinac s indeksom 1.0 TSI. Umesto njega, u ponudi se našao četvorocilindarski turbo agregat 1.5 TSI koji sada ima „uštrojenu“ verziju sa samo 116 „konjiča“ (pored uobičajenih 150 konjskih snaga).

Ovi motori se mogu kombinovati sa šestostepenim manuelnim menjačem ili sedmostepenim robotizovanim menjačem tipa DSG. U drugom slučaju, Golf postaje eTSI blagi hibrid, jer je 48-voltni sistem anlaser-alternator ugrađen u menjač.

Plug-in verzije eHybrida su nadograđene. Umesto turbo motora s indeksom 1.4 TSI, sada se oslanjaju na istu jedinicu 1.5 TSI u tandemu sa šestostepenim robotizovanim DSG-om. Osnovni hibrid nije postao snažniji (204 konjskih snaga), ali je dobio novu trakcionu bateriju kapaciteta 19,7 kWh (umesto 10,6 kWh), čime je domet električnog vozila povećan sa 61 kilometar na 100 km.

Snaga punjenja je takođe povećana sa 3,6 na 11 kW. Moćni hibrid Golf GTE, pored svega navedenog, dobio je značajno povećanje snage (+27 KS). Sada ima 272 KS, što je više od hot heča Golfa GTI-ja. Evo ga – promena prioriteta! Sam Volksvagen Golf GTI je takođe postao moćniji (265 KS umesto 245 KS), ali je izgubio ručni menjač. Sada nudi samo „preselektivni“ DSG sa sedam brzina.

Zanimljivo je da je, suprotno svetskim trendovima, Volkswagen je u Golfu zadržao turbodizel 2.0 TDI, i to u dve verzije – snage 116 i 150 KS. Prizemniji je kompatibilan samo sa ručnim menjačem, a poželjniji s transmisijom tipa DSG. Konačno, svi ažurirani Golfovi predstavljeni danas mogu imati jedino pogon na prednje točkove.

Najekstremniji Golf R, kao i kros-karavan Golf Alltrack, sigurno će imati pogon na sva četiri točka, ali će biti ažurirani tek sredinom godine. Pa, „običan“ Volksvagen Golf u restilizovanom obliku stiže na evropsko tržište sledećeg proleća.

I biće to poslednji Golf pokretan motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, pošto je već najavljeno da će ovo ime kasnije pripasti električnom automobilu. Inače, sada u Nemačkoj za hečbek traže najmanje 29.300 evra, i to onaj pre modernizacije.

AutoRepublika

(760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kakav televizor 😊

Comang

Auuu… kako su pokrali Alfa Romeo horse shoe – alufelne na GTI

Mess O'bradovich

Pitanje: Ako ova ista gospoda trube o nekakvom odrzivom razvoju, smanjenju potrosnje I maksimalnom iskoriscavanju materijala, zasto bacaju taj isti materijal na pravljenje novih masina, presa, kalupa i procesa da bi ta 1 linija na braniku bila pod nagibom od 7 stepeni umesto 8 i slicne minorne promene?

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Mess O'bradovich
Bungi

Sam Karl Maks je kao industrijalac uvidio njegove protivrječnosti označene kao ciklične krize hiper produkcije i došao do zaključka da bi ga nekad u budućnosti trebalo zamijeniti pravednijim, savršenijim društveno-ekonomskim sistemom privređivanja.Nije rekao dali je to Komunizam, Socijalizam ili nešto treće. Proizvodnja veća od stvarnih potreba tržišta u industriji i nepostojanje instituta oprosta duga u bankarstvu su one nesavršenosti koje guraju kapitalizam u krize.U starozavjetnim društvima(državama) je postojala jubilarna godina(svaka 50-ta) kada se svim dužnicima opraštao dug koji ga do tada nisu izmirili.Upravo to „restart dugme“ je potrebno kapitalizmu a koje je ukinula oligarhija Rimske Republike jeste ono što gura… Pročitaj više »

BB

Što ga nije instalirao u svojoj zemlji?

Bungi

On je bio samo industrijalac, sin vlasnika fabrike koji je i sam je uvidio nesavršenosti kapitalizma.Nije bio austrijski kaplar koji će svoje ideje da nametne brutalnom silom.Sam SSSR je bio skup eksperiment dug 70 godina, sa istorijske distance ocijenjen kao neuspješan.Sa druge strane, kineski i vijetnamski komunizam se uzimaju kao uspješni primjeri evolucije društveno-ekonomskog sistema privređivanja.

BB

Zato što nisu imali hazara…

Rikošet

U Kini komunizam upravlja, a kapitalizam stvara i razvija. Jedan drugog koriguju, dok je klasičini kapitalizam u problemu jer kad tad bez stroge kontrole države i sistema dovodi do besmislene hiperprodukcije, koja bez nekog vida velikog finasijskog „resetovanja“ sigurno dovodi do ekonomske krize… Zato se danas sve više ratuje širom svijeta. Traži se najbolja moguća formula za usporavanje Kine, bez direktne konfrontacije sa njom, jer su ekonomije razvijenih zemalja Kini svjesno dale ruke, ali su mozak do sada držali u njihovim rukama. Na njihovu žalost Kina postaje sve više tehnološki samostalna, a uskoro i dominantna. Najveća greška Zapada bio je… Pročitaj više »

Rikošet

Iako nisam bio njegov obožavalac uvijek sam poštovao neke realne kvalitete koje je posjedovao kroz svaku generaciju, a realno imao ih je… Ono što me je odbijalo je neutemeljeno favorizovanje i mitomanisanje svakog modela poslije Golfa 2 koji je zaista bio izuzetak u mnogim segmentima, a posebno našem siromašnom narodu onom najbitnijem da se mogao voziti po sistemu peri/deri tačnije više deri. Međutim sada kada se meni poznata autoindustrija mijenja iz korijena i kada brektanje dizelaša mijenja zujanje elektromotora ne mogu, a da ne budem žalostan kad vidim na šta je Golf spao. Njegovi tvorci kao da ne vide da… Pročitaj više »

MRN

Ukinuše u Golfu 3-cilindrični 1,0 TSI ???
Kakvo svetogrdje 😊

Matija

Sta je ovde novo? Samo prednji plasticni pokrivac. Farovi su malo smanjeni, otvor za hladjenje je malo izmenjen. To je sve, jedina investicija u novi plasticni deo. Inace, viseci farovi novog Golfa daju mu „tuzan“ i neprijatan izgled. Trebalo bi da se nalaze iznad te horizontalne linije i auto bi zivnuo!

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
MRN

A kako se tebi sada dopada dizajn enterijera ? Uz onaj „mini“ tablet ?

Matija

Tablet prikacen na kokpit – nikako! Trebalo bi da bude integrisan u kokpit.

Kitittelj

Poruka za GTI – imacu te jednog dana!

MRN

De Ti se želja ostvari !

Lepo je kada čovek ima jasan cilj kome stremi.

Kitittelj

Hvala, da se vrati😁!
Naravno verzija sa manuelnim menjačem…