1. Home
  2. Vesti
  3. Platforma STLA Large predstavljena za modele Dodgea i Jeepa
Platforma STLA Large predstavljena za modele Dodgea i Jeepa
4

Platforma STLA Large predstavljena za modele Dodgea i Jeepa

110
4
Podelite sa prijateljima:

Koncern Stellantis ima globalne planove da elektrifikuje svoj asortiman modela. Sve to može biti podložno korekciji, ali opšti vektor pravca razvoja je i dalje nepokolebljiv. Na primer, Stellantis namerava da do 2030. godine potpuno napusti motore sa unutrašnjim sagorevanjem u putničkim i lakim komercijalnim vozilima u Evropi, a u Americi da smanji udeo vozila na benzin na 50%.

Za ovo se razvijaju nove platforme, a ako je arhitektura STLA Medium prikazana prošle godine namenjena uglavnom evropskim mašinama, nova platforma STLA Large je usmerena na tržište Severne Amerike. Brendovi Dodge i Jeep prvi će imati pristup istoj, a tek onda će im se pridružiti Alfa Romeo, Maserati i Chrysler.

Nova platforma je dalja evolucija arhitekture Giorgio, koja je osnov trenutnih modela Alfe Romea – Stelvija i Giulije, Jeepa Grand Cherokeeja i Maseratija Grecalea. Ključna osobina STLA Large arhitekture su upravo široke mogućnosti elektrifikacije: električna vozila na ovoj platformi mogu imati bilo koju vrstu pogona – pogon na prednje točkove, pogon na zadnje točkove ili pogon na sva četiri točka.

STLA Large omogućava stvaranje automobila dužine 4.764-5.126 mm i širine 1.897-2.029 mm. Međuosovinski razmak se kreće od 2.870 mm do 3.076 mm, klirens od 140 mm do 287 mm, a maksimalni dozvoljeni spoljni prečnik pneumatika je 32,6 inča (858 mm). Ovako široki rasponi se postižu zahvaljujući mogućnosti ugradnje različitih modula za vešanje. Dakle, STLA Large omogućava da se napravi i sportski kupe i ozbiljan SUV.

Naravno, glavni fokus pri kreiranju ove platforme bio je usmeren na široke mogućnosti elektrifikacije. Sistem na vozilu radi sa naponom od 400 ili 800 volti, kapacitet baterije je od 85 do 118 kWh. Obećano je brzo punjenje – do 4,5 kWh u minuti, a maksimalni domet dostiže 805 km. Inženjeri su posebno naglasili da će po dinamici električni automobili na platformi STLA Large moći da nadmaše modele sa V8, jer će minimalno vreme ubrzanja do „stotke“ biti samo dve sekunde.

Međutim, STLA Large omogućava kreiranje ne samo električnih vozila! Zvanično je potvrđena mogućnost proizvodnje hibridnih, pa čak i čisto benzinskih automobila. Očekuje se da će koristiti linijske četvorocilindraše i šestake sa turbo punjenjem iz porodice Hurricane. U narednim mesecima biće predstavljen kupe Dodge Charger na platformi STLA Large – u benzinskoj i električnoj verziji.

Takođe, dugo obećani Jeep Wagoneer S biće pušten pre kraja godine. Ukupno osam modela na platformi STLA Large trebalo bi da se pojavi do 2026. godine.

AutoRepublika

 

(110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Stellantis namerava da do 2030. godine potpuno napusti motore sa unutrašnjim sagorevanjem u putničkim i lakim komercijalnim vozilima u Evropi,”

Neka im je sa srećom. Evropi. Stellantisu. I svim ostalima koji su planirali sličnim putem u tom roku.

BB

EU neće trajati do tad, tako da ni pravila neće važiti.

Matija

Platforma bi bila bolja kada bi STELANTIS osvojio tehnologiju „Gigakasting“ – velikih aluminijumskih odlivaka. Kada se gornja slika platforme uvelica vidi se tackasto zavarivanje delova, znaci da je sasija napravljena klasicnom tehnologijom?! Da li ce ikada stici Kineze?

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
Matija

Povodom e-pogona juce se pojavila kratka informacija o planovima Honde, koja i dalje intenzivno radi na razvoju gorivne celije.

„Vodonik ce osvojiti trziste kada nam bude pun K…. baterije!“

Predvidjaju da ce se to dogoditi za desetak godina, cak pre 2035 godine.