1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Ford Mustang je najviše američki automobil u 2021. godini
Istraživanje: Ford Mustang je najviše američki automobil u 2021. godini
0

Istraživanje: Ford Mustang je najviše američki automobil u 2021. godini

277
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu šalu da, ako želite da kupite čistokrvni američki automobil u današnjim vremenima, onda je verovatno najmudrije da izaberete Toyotu Camry ili Hondu Accord. Ali, kako u svakoj šali ima malo i istine, tako je i u ovoj. Znamo da je sedište matičnih kompanija koje proizvode Camry i Accord u Japanu, ali oni ipak izlaze iz fabrika lociranih baš u Americi, i koriste dobavljače iz iste države.

Američki institut Kogod je nedavno napravio listu i za 2021. godinu i ovaj put čistokrvni američki automobil je na vrhu liste. To je Ford Mustang u paketu opreme GT. Oko 77% njegovih delova se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama ili Kanadi, a kada na listu dodatmo i lokaciju fabrike i državljanstva radnika, Mustang je dobio ocenu 89 od maksimalnih 100 bodova.

Štaviše, nije samo ovaj sportista prošao fantastično već na listi deset „najameričkijih“ vozila, po prvi put posle dosta godina svi modeli su zaista oni koje i vidimo kao američke. Mustanga prate Chevrolet Corvette (86%) i Tesla Model 3 Standard Range (83%). Raduje što je na listi i novi terenac Ford Bronco.

Pa šta se onda desilo i gde su nestali oni silni „Japanci“ koji su dominirali toliko godina? Eksperti smatraju da je epidemija virusa korone i naravno nestašica kompjuterskih čipova poremetila planove sa mnogim dobavljačima i nije retkost da ih proizvođači traže na drugim lokacijama. Toyota i Honda, koji su u prošlosti koristili uglavnom dobavljače iz Amerike, su ostali bez izbora osim da uvoze mnoge delove direktno iz Japana, pa njihova lošija pozicija zapravo i ne iznenađuje.

Ali, ako bismo pogledali prosečnu ocenu svakog brenda, videli bismo da su Toyota, Honda, Hyundai i Kia (po 71 poen) zapravo bolje plasirani nego General Motors i Ford (70 poen). Čak je i Fiat-Chrysler, koji je danas deo Stellantisa, dobio procečnu ocenu od 71 što ga čini najviše američkim brendom od sve tri velike firme.

Spomenućemo da je devet modela dobilo nula poena, a na listi su Mercedes G Klase, Toyota Corolla u izdanju heča, Audi S8L, Jaguar F-Pace i Kije: Soul, Stinger, Sedona, Niro i hibridni Sorento EX.

AutoRepublika

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments