1. Home
  2. Life
  3. Stellantis želi da ugrađuje natrijum-jonske baterije francuske proizvodnje
Stellantis želi da ugrađuje natrijum-jonske baterije francuske proizvodnje

Stellantis želi da ugrađuje natrijum-jonske baterije francuske proizvodnje

170
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon kineskog proizvođača baterija CATL-a, a zatim švedskog Northvolta, na red je došao francuski startap Tiamat da detaljno iznese svoje projekte natrijum-jonskih baterija za električna vozila. Kompanija, osnovana 2017. na osnovu rada CNRS-a, upravo je „ugostila“ Stellantis grupu kao jednog od investitora.

Tiamat trenutno prikuplja 150 miliona evra za izgradnju fabrike baterija u blizini Amijena, gde se nalazi njeno sedište. Stellantis je podigao svoj ulog na iznos od 15 miliona evra, zajedno sa drugim investitorima. Prošlog novembra, mlada firma je postala prva koja je plasirala natrijum-jonsku bateriju, koristeći za to električni odvijač. Prva generacija baterija namenjena je za prenosne električne alate i rešenja za skladištenje. Druga generacija koja nudi bolju gustinu energije, sposobna da opremi automobile, već je u razvoju.

Kao što joj ime govori, natrijum-jonska baterija radi bez litijuma, retkog, skupog metala čija eksploatacija ima negativni uticaj na okolinu i podložnog geopolitičkim tenzijama. Jeftinija od litijum-jonske baterije, takođe ima prednost što se brže puni i distribuira energiju. S druge strane, njena gustina energije je manja.

Ova vrsta hemijskog sastava je stoga prvenstveno namenjena gradskim ili uvodnim modelima, čija će autonomija ostati ograničena. Moraće da koegzistira sa drugim tehnologijama. „Stellantis takođe ulaže u razvoj alternativnih tehnologija za skladištenje energije, uključujući „solid-state“ (čvrtse) baterije u saradnji sa firmom Factorial Energy, litijum-sumpornu sa Lyten Inc. i natrijum-jonsku tehnologiju sa Tiamatom“, podvukla je evropsko-američka grupa.

Herv Beufe, izvršni direktor Tiamata, rekao je za BFM Business da će njegova fabrika u Amijenu imati početni godišnji proizvodni kapacitet od 1 GWh, a zatim 5 GWh na kraju.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments