1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rang lista: BYD pretekao Volkswagen na listi najvrednijih svetskih kompanija
Rang lista: BYD pretekao Volkswagen na listi najvrednijih svetskih kompanija

Rang lista: BYD pretekao Volkswagen na listi najvrednijih svetskih kompanija

921
0
Podelite sa prijateljima:

Dogodio se i taj trenutak u kom je jedna kineska kompanija ušla na jedno od prva tri mesta rang liste koja ilustruje najvrednije svetske firme iz oblasti automobilske industrije. Dodatno, trenutak je zanimljiv i po tome što je to društvo, nadaleko čuveni BYD u svom usponu, nadmašio i činilo se nepobedivi nemački Volkswagen.

Rangiranje najvećih svetskih društava je izvršeno po kriterijumu tržišne kapitalizacije što je termin koji se koristi da se označi vrednost kapitala entiteta na berzi (slobodnom tržištu). Matematičke se tržišna kapitalizacija može predstaviti kao zbir vrednosti svih akcija koje reprezentuju kapital, i to vrednosti po kojima se trenutno trguje na slobodnom tržištu, kako rekosmo – na berzi.

Lista koja je juče objavljena je uključila sve kompanije, ali su nama najzanimljiviji predstavnici industrije proizvodnje automobila, a tu na liderskom mestu nema promene, pa Tesla suvereno dominira s tržišnom kapitalizacijom od 728,8 milijardi dolara. Drugo mesto je okupirala japanska Toyota, kao najveći svetski proizvođač vozila, mereno obimom prodaje. Njena vrednost iznosi 228,9 milijardi dolara, dok je treće mesto preuzeo kineski BYD (128,8 milijardi dolara). Zahvaljujući tome, germanski ponos, veliki koncern Volkswagen je pao niže jer sada vredi 117,6 milijardi dolara.

Ovde je posebno važno primetiti da je BYD u februaru ove godine najavio da postepeno ukida proizvodnju neelektrifikovanih vozila, a sada se u potpunosti fokusira na razvoj linije za sklapanje hibridnih i električnih vozila. Brend (još uvek) nije zastupljen kod nas, a dva puta je pokušao da uđe na rusko tržište, ali nije uspeo.

Istovremeno, BYD je gotovo jedinstvena kompanija koja posluje gotovo potpuno autonomna od dobavljača. O tome smo i pisali u prošlosti, naglašavajući poslovni model koji neguje uprava, a koji se zasniva na negovanju i držanju pod kontrolom u okviru grupacije, svu logistiku i lance nabavke, na koji način se minimizira zavisnost od okruženja. U BYD-ovim pogonima se proizvode i baterije i mikroelektronika, čiji nedostatak i dalje šteti globalnim proizvođačima automobila koji zavise od zaliha. Osnovna delatnost BYD-a je u Kini, a takođe prodaje automobile u Norveškoj i nekoliko zemalja Južne Amerike.

Što se tiče ostalih kompanija na listi, prošlogodišnji plasman je bio takav da je Tesla vredela više nego što zbirno vrede divovi poput navedenih: Toyota, Volkswagen, Daimler i General Motors.

Poslednje rangiranje je otkrilo da je američki General Motors tek na sedmom mestu s vrednošću kapitala od 54,8 milijardi dolara, dok su Mercedes-Benz (77,3 milijardi dolara) i BMW (58,17 milijardi dolara) na petom i šestom mestu. Slede Ford s 53,5 milijardi, Stellantis 46,3 milijardi i naposletku Honda na desetoj poziciji s vrednošću od 43,4 milijardi dolara.

AutoRepublika

(921)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments