1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Na muci se poznaju junaci“
Zanimljivost dana: „Na muci se poznaju junaci“

Zanimljivost dana: „Na muci se poznaju junaci“

3.45K
17
Podelite sa prijateljima:

Malo je koji automobil nastao iza „gvozdene zavese“, a da je ostvario komercijalni uspeh kao Trabant. Redovno je završavao na listi najgorih četvorotočkaša ikada proizvedenih, ali će se mnogi složiti da je zapravo reč o brilijantom modelu sa karijerom kojoj bi mnogi pozavideli.

Takva jednostavnost je rezultirala da Trabant ima karijeru dugačku 34 godine i da sa trake siđe 3.096.999 jedinica.

Ono što je malo poznato jeste to da nije postojao samo jedan Trabant već su zapravo postojala zapravo četiri različita modela. Njegovo poreklo je započelo daleko pre nego što je ovaj automobil uopšte predstavljen, to jest još pre Drugog svetskog rata kada je brend Auto Union / DKW otvorio fabriku u gradu Cvikauu u Nemačkoj.

Kao što nam je poznato, Nemačka je poražena u ratu, a Cvikau se našao u zoni nad kojom je komandu preuzeo Sovjetski Savez. Nastavljena je predratna proizvodnja, sve dok Auto Union nije odlučio da uradi isto i u Zapadnoj Nemačkoj, pa je na temelju nekadašnjeg DKW-a osnovana firma VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau.

Prvi model ove kompanije je bio Trabant P50 / 500 i predstavljen je 1957. godine. Za svoj period je bio izuzetno napredan automobil. Iako je pružao relativno zastareli dvotaktni motor, P50 je imao i neke druge detalje kojima se nisu mogli pohvaliti ni rivali sa zapada.

Pričamo o samonosećoj karoseriji, pogonu na prednje točkove, nezavisnom ogibljenju i izradi školjke od takozvanog „duroplasta“. Reč je o plastičnoj masi srodnoj bakelitu, onoj koja se dobija od smola ojačanih vunenim ili pamučnim vlaknima.

Duroplast je izuzetno otporan na sve vremenske neprilike i na koroziju, ali je jako zapaljiv i prilikom sagorevanja stvara otrovne gasove. Glavni izvor pamučnih vlakana je bio otpad industrije tekstila u Sovjetskom Savezu, što je učinilo P50 prvim automobilom sa školjkom od recikliranih materijala. Masa ovog automobila je iznosila svega 600 kilograma.

Dvotaktni motor je izabran iz dva razloga. Jedan od njih je ležao u podatku da ga je DKW već usavršio i nova firma nije imala finansije za moderniju mehaniku. Ali istovremeno, takva mehanika nema sistem za hlađenje i podmazivanje, razvodnike paljenja i pumpu za gorivo, što je označilo manji broj delova, a samim tim i manje šanse da se nešto pokvari i zahteva popravke i održavanje.

Motor s vazdušnim hlađenjem radne zapremine od 500 kubika je razvijao 17-20 konjskih snaga (zavisno od godine proizvodnje), što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 90 km/h. Proizvodnja P50-ice će trajati od 1957. do 1962. godine i u tom periodu će biti prodato 131.495 primeraka.

Zamenio ga je Trabant 600 i kao što mu ime kaže, pružao je motor radne zapremine 600 kubika sa 23 konjske snage. Tokom četiri godine proizvodnje je isporučeno 106.117 jedinica. Dizajnerskih razlika između P50 i 600 zapravo i nije bilo, ali kao što smo spomenuli, razlikovalo ih je ono ispod haube.

Trabant koji svi pamtimo se zvao 601 i smatra se trećom evolucijom. Bio je veći od prethodnika (dužina 3.555 mm umesto ranijih 3.360 mm) i doneo je prve i ujedno jedine dizajnerske promene. Nudio se kao limuzina i karavan sa dvoje vrata u oba slučaja.

Motor je ostao isti kao i kod prethodnika, ali je snaga povećana na 26 „grla“ tokom 1969. godine. I pored većih dimenzija, 601 je dobio na masi za svega petnaestak kilograma, a maksimalna brzina je sada iznosila 100 km/h.

Malo je reći da je 601 postao veliki komercijalni uspeh. U jednom momentu je lista čekanja bila i do deset godina, a polovnjaci su više koštali od novih verzija, pošto se na njih nije moralo dugo čekati. Lako bi bilo reći da je popularnost bila velika zato što je Trabant bio poželjan automobil, ali je zapravo bio jedan od retkih izbora u komunističkoj istočnoj Nemačkoj, posebno u klasi pristupačnih četovoročkaša.

Prodaja nije bila limitirana samo na istočnu Evropu, već se 601 zvanično prodavao i u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Zapadnoj Nemačkoj, Grčkoj, Islandu, Holandiji, Norveškoj, Švajcarskoj i Španiji. Automobil se inače malo promenio tokom svoje istorije sa izuzetkom branika i maske hladnjaka.

Kako je vreme prolazilo, tako je i 601 definitivno pokazivao godine, ali to nije smanjilo popularnost. Štaviše, najbolja prodajna godina je bila 1989. kada je isporučeno preko 150 hiljada jedinica po početnoj ceni od 12.700 nemačkih maraka.

To ne znači da je firma sedela skrštenih ruku i zapravo je napravila dosta prototipova planiranog naslednika. O njima smo ranije detaljno pisali i tu priču možete da pročitate ovde. Razlog zašto do toga nije došlo je ležao u nedostatku finansija, ali i u podatku da se 601 prodavao dovoljno dobro.

Ovaj automobil je doživeo jedine izmene pred kraj svoje karijere kada je dobio preko potrebni Volkswagenov 1,1-litarski motor sa 41 konjskom snagom. Ovi primerci su ujedno bili najbrži Trabanti u istoriji, sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za 22 sekunde i maksimalnom brzinom kretanja od 125 km/h.

Trabant je uspeo da preživi mnogo toga, ali ne i ujedinjenje dve Nemačke. Hiljade i hiljade građana istočne Nemačke kako prelaze granicu sa zapadom je postao jedan od simbola pada komunizma i ovaj automobil je brzo pao u zaborav pored daleko modernije konkurencije.

Fabriku u Cvikauu je preuzeo Volkswagen i nije imao planove za dalju proizvodnju, već je iskoristio za svoje modele. Kao što smo spomenuli na samom početku, Trabant se generalno smatrao jednim od najgorih automobila u istoriji, ali takve „titule“ stižu uglavnom od zapadnih medija.

Lako je napraviti dobar model tamo gde postoji veliki budžet, ali u državi kao što je istočna Nemačka, gde se bukvalno očekivalo da se napravi vozilo od otpada i ratnog plena, Trabant je definitivno uspeo u onome šta bi malo kome krenulo za rukom.

Iz tog razloga, mnogi će reći da je njegov podvig zapravo jako veliki i da zaslužuje svoje mesto u istoriji… Na kraju smo priložili i jedan pomalo komičan video snimak koji pokazuje „kontrolu kvaliteta“ nakon što bi Trabant sišao sa proizvodne trake.

Evo i pratećeg snimka.

Zoran Tomasović

(3450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovaj video na kraju je odavno legendaran 😊

s mile

Od malena u komšiluku imam Trabante i Vartburge, matori komšija vozio, pa njegov sin, imali su ih nekoliko, sa gomilom delova na tavanu, kupe polovan, pa ga celog prepakuju. Godinama su ih koristili. I sada su onog prvog Trabanta, mislim da je kao ovaj na naslovnoj fotki ostavili i čuvaju ga. Nekoristi se, ali valjan primerak. Vredeće jednog dana. Za sada ima veliku sentimentalnu vrednost.

Nekom prilikom sam vozio Varburga, pomogao rođaku, bez servo kočnica, užas, trebalo je isplanirati kada stati, ili se rukama odupreti o volan, dok nogama kočiš iz sve snage….

BB

I na listi hrane, proja zauzima neslavno posljednje mjesto (ili blizu) ali je omogućila našim djedovima i bakama da prežive izazovna vremena. Šta je najbolje a šta najgore, zavisi od kriterijuma i primjenjenih skala mjerenja…

Matija

Vidis, pozicija proje na listi hrane kod nas je pod uticajem predrasuda – „sirotinjska hrana“! Kukuruz potice iz Juzne Amerike, njime su se hranili Acteci i Maje. Kod njih je kukuruz spadao u luksuznu hranu, bio je rezervisan za gornji sloj stanovnistva.

Ja i moja familija obozavamo kukuruz – pocevsi od kokica, preko proje do kacamaka! Uzivam u tom ukusu! 🙂 Moj omiljeni dorucak, koji licno spremam, sastoji se od kacamaka sa jogurtom i belim sirom!

Matija

Cenim automobile koji u prvi plan stavljaju jednostavnost – „optimalni minimum“, lepo i strucno receno! 🙂 Mnogi mali automobili bili su gradjeni po tom principu: Mini, mali FIATi, VW Buba, Skoda, itd. Ono sto Trabanta izbacuje iz tog „kluba“ jeste suvise jednostavnosti, rekao bih cak primitivizam. Njegov tehnicki koncept – nezavisno oslanjanje, prednji pogon, samonoseca karoserija sa plasticnom oplatom, itd. – je OK ali tu nedostaje stil – promisljena, duhovita jednostavnost i estetika. Drugi auto sa teritorije Istocne Nemacke, Wartburg, po mom misljenju zasluzuje punu paznju! To je robustan i prostran auto koji bi sa modernom tehnikom zacrtao jednu sasvim… Pročitaj više »

Bungi

Problem čitave autoindustrije DDR-a je što je pravila automobile u planskoj privredi a ne za tržišno orijentisani izvoz u svjetskoj utakmici.U prevodu, napravi bilo kakav auto, domaćoj tražnji koja nema para, kad stigneš(za 5-7god.),dobro je kad kod stigneš.Wartburg je bio ozbiljan proizvođač koji je 60-ih napravio prototip aluminijumskog 1.1 ohv četvorocilindrilnog, četvorotaktnog boksera koji je trebao da zamijeni zastarjeli, dvotaktni, trocilindrično linijski.Isti takav sa manjom kubikažom je trebao da se nađe u Trabantu.Wartburg je imao sijaset odličnih prototipova.Trabant je imao prototip sa četverotaktnim 1.1 poprečnim motorom.Pa onda projekat zajedničkog automobila sa prednjim pogonom između Wartburga, Škode i Dačija.Sjajna ideja dijeljenje… Pročitaj više »

Bungi

Ja bih takođe zadržao Wartburg i Trabant unutar koncerna VW kao marke u specifičnoj tržišnoj niši.Za osnovu Trabanta bih uzeo VW Polo, motor, mjenjač i prednje vješanje zadržao.Pozadi uzeti zadnje nezavisno vješanje od Wartburga.Zadnja hauba bi išla skoz do branika a svjetla na haubi kao kod Wartburg karavana.Svi spoljnji paneli, blatobrani, haube i krov bi bili od duroplasta.Isto bih to ponovio sa Wartburgom samo bih za osnovu uzeo Golf.

Yankee

Poprilicno sam siguran da je Wartburgovu imovinu kupio Opel. a Volkswagen samo Trabanovu.

Matija

Tako je. Malo sam zavirio u Wikipediu i pronasao sledece podatke:

– Oktobra 1988 godine pocela je proizvodnja Wartburga sa VW motorom.
– Godine 1990 ujedinile su se Istocna i Zapadna Nemacka.
– Iste godine sklopljen je sporazum izmedju AWE (proizvodjac Wartburga) i Opela za izgradnju proizvodnelinije za Opel u Ajzenahu. Pogon je do danas u upotrebi i u vlasnistvu Opela.

Matija

U celom istocnom bloku proizvodjace automobila drzali su politicari pod kontrolom! Oni su donosili odluke sta i kako da se proizvodi i to po Bogapitaj kojim kriterijumima! Tako je ugusena bilo kakva inicijativa za sopstveni razvoj.

Kod nas je bilo malo drugacije: politicari se nisu mesali u razvoj ali ga nisu ni podrzavali. Sam generalni direktor Zastave, Prvosav Rakovic, bio je dovoljan da „ubije“ razvoj u svojoj frmi! Po njegovim recima, njemu razvoj nije bio potreban – za svaki sledeci model tu su bile licence i medjunarodni krediti! Zemlja dembelija!

BB

Uvijek mora postojati neki Alfa man (može biti i žena) da odnekuda dolazi inicijativa, to može biti političar, može biti direktor, Inžinjer, ali bitno je da taj neko ima poriv da pravi nešto novo, a onda se za tu ideju prihvataju drugi i tako kreće razvoj. Dakle nije bitno toliko šta su po zanimanju ni kakvo je političko i društveno uređenje. Međutim problem je kad nema tog nekog koji pokreće i kada se namnože mnogi koji glume psa na sijenu (sijeno ne jede ali neda ovcama da priđu), a takvih sada ima u mnogim sistemima i dominiraju. Često su to… Pročitaj više »

Matija

Pre svega, onaj koji pokrece nesto treba da bude strucnjak za isto, inace pocinju da se grade kule u vazduhu!

BB

Ne mora, ideja se rađa u glavi nekoga ko nije opterećen iskustvom, ali treba određen nivo znanja., ali je poželjno da nije „uski stručnjak“. A kasnije je obavezno da se konsultuju stručnjaci.

Stručnjaci, često znaju da izmišljaju razloge kako nešto nije moguće, umjesto da izmisle kako da se riješe neki problemi koji stoje na putu realizacije projekta. Postoje donosioci odluka i izvršioci 😜

Zoca

Skodu kupili ,a Vartburga ko sisa.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoca
Goran

Bilo bi lepo da tekst sadrži i deo o uspesima Trabanta na reli takmičenjima

Hmdragan

Na ušću u Beigradu 1972. je „drao“ stojadina pa su ga sledeće godine izbacili iz takmičenja jer je on imao dvotaktni motor i 595 ccm a stojadin četvorotaktni i 1150ccm po proračunu 595×2 je više od 1150 to je bio jedini razlog a i ako nije imao balans štanglu i servo kočnice bio je stabilniji od mnogih automobila.Motor se moristio i u ultra lakim letelicama toliko o tome što nije bio dobar nego bio je odličan.

M M

Eeee Zoki, kad bi znao, koliko sam ovih plastikanera rastavio i sastavio….
A za tebe jedna pikanterija….
Grejanje Traća se svodi na dupli prednji poprečni izduvni lonac. Između pregrada struji vazduh koji ide u kabinu. Kad „progori“ lonac, gasovi od cvajtakt motora idu pravo u kabinu. Uzbrdo smo vozili i zimi sa ovorenim prozorima i sa glavom napolu a nizbrdo lerovali. Nagutao sam se dima za ceo život. Šta nagtao – oči pekle 🙂

Izmenjeno 3 meseci pre od strane M M