1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pagani Zonda za ljubitelje komfora i luksuza
Zanimljivost dana: Pagani Zonda za ljubitelje komfora i luksuza

Zanimljivost dana: Pagani Zonda za ljubitelje komfora i luksuza

1.03K
4
Podelite sa prijateljima:

Pagani Zonda se smatra jednim od najboljih superautomobila u istoriji. Kako i ne bi. Sa fantastičnim egzotičnim stilom i Mercedesovim 7,3-litarskim motorom sa dvanaest cilindara, slavni Italijan se mogao pohvaliti maksimalnom brzinom od preko 350 km/h u nekim konfiguracijama. Ali naravno, posedovanje superautomobila može da donese i dosta glavobolja, posebno na onim starijim modelima.

Često su limitirani prostorom i preglednošću, emituju dosta buke i toplote pošto se motor nalazi odmah iza vozača, a kako se smatraju „trkačkim automobilima u drumskom izdanju“ – često nisu ni preterano civilizovani. I koja je onda alternativa ljubiteljima Zonde? Eksperti će reći da ta čast pripada modelu po imenu Mercedes SL73 AMG pošto je delio identičan motor V12.

AMG je danas deo Mercedesa, ali sve do 1999. godine, ovaj tjuner je bio samostalan i sarađivao je sa svakim ko je bio voljan platiti. Nemački proizvođač vozila će postati većinski vlasnik AMG-a spomenute 1999. godine i njegov jedini vlasnik šest godina kasnije, ali je saradnja postojala i dosta ranije.

Sve je započelo još 1971. godine kada su AMG-ovi inženjeri pronašli slupani Mercedes 300 SEL 6.3, spremili ga za stazu i povećali zapreminu motora na 6,8 litara. Sa 422 konjske snage ispod haube, takozvano „Crveno prase“ je završilo trku 24 sata Spa na drugoj poziciji i samim tim AMG se našao na mapi sveta. Mercedes će dugo godina koristiti ovu firmu za tjuning svojih modela.

Mercedes je proizvodio model SL („Sport Leicht“ ili „Sportski lagani“) još od 1954. godine, prvo kao drumsku verziju trkača sa LeMansa, a onda i kao veliki i luksuzni gran turismo. Generacija R107 je otišla u penziju 1989. godine posle čak osamnaestogodišnje karijere, a zamenio ga je novi R129.

Za ovo dizajnersko remek delo se postarao čuveni Bruno Saki, a delio je skraćenu platformu sa limuzinom W124. Najmoćnija konfiguracija na debiju je bila 500 SL i pokretao je benzinac sa osam cilindara i 322 konjske snage. Mercedes je odgovorio na veliko interesovanje kupaca za više snage 1992. godine, kada je lansirao 600 SL (kasnije preimenovan u SL 600) s motoromV12 i 389 „grla“, a AMG će da pruži i svoje izdanje spomenutog 500 SL sa 6,0-litarskim motorom i 385 konjskih snaga.

AMG-ova izdanja su se pokazala velikim komercijalnim uspehom do te mere da je postalo jasno da postoji potencijal za još ekstremniji SL. Tjuner je popustio pod pritiskom 1995. godine kada je stigao SL 70 (496 konjske snage), a godinu dana kasnije i SL 72 (503 „grla“), ali će pravo iznenađenje stići 1997. godine. Tada su Mercedes i AMG publici predstavili SL 73 sa identičnim motorom koji će kasnije pokretati spomenutu Zondu.

U vreme kada turbo tehnologija još uvek nije bila preterano često, SL 73 je pokretati 7,3-litarski „atmosferac“ sa 518 konjskih snaga i maksimalnih 750 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog automatskog menjača, a ovaj sportista je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 4,5 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/h. To ga je učinilo jednim od najbržih četvorotočkaša na svetu u svoje vreme, a do današnjeg dana je najveći motor ikada ugrađen u neki serijski model Mercedesa.

SL 73 je započeo život kao SL 600 pre nego što je dopao u ruke AMG-a. Dizajnerski se zapravo nije izmenio u velikoj meri sa izuzetkom felni i nekoliko znački. Stilisti su se držali one teorije „manje je više“ i R129 je već bio toliko perfektan da nije bilo potrebe kvariti takav dizajn sa drugačijim branicima i drugim detaljima.

Motor nije bio jedina modifikacija pošto je ogibljenje moralo da potvrdi velike izmene i da ponese agregat takve zapremine, a AMG je ugradio i veće kočnice.

SL 73 nikada niste mogli da kupite direktno u izložbeno-prodajnom salonu, a Mercedes ga nije reklamirao ni u brošurama. Neki izvori kažu da ste ga mogli dobiti samo preko veza po ceni od čak 350 hiljada maraka. Sportista je bio deo ponude AMG-a samo od 1997. do 2001. godine i nikada nije vođena zvanična dokumentacija koliko ih je napravljeno, pošto se vodio kao tjunerski model. Zavisno kojim izvorima verujete, spominju se brojke 50, 80 i 85.

SL 73 je danas izuzetno vredan i cenjen klasik i možda najpopularniji kabriolet devedesetih godina. Jako retko ga viđamo u oglasima, ali kada se to desi, kupci su primorani da izdvoje poveće sume novca. Jedan od njih je prodat preko aukcije RM Sotheby za čak 300 hiljada američkih dolara pre četiri godine i očekivanja su da će vrednost da raste iz dana u dan.

Naravno da nema onaj egzotični stil i visoke performanse kao Zonda na početku naše priče, ali jasno je da postoje mnogi kupci koji bi radije ovaj fantastični Mercedes…

Zoran Tomasović

(1031)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Night Rider

Vide li ovi ´´slepi´´ danasnji dizajneri kako treba da izgleda jedan vrhunski auto?

Bungi

Mrcina od 7300 kubika, e to je auto!

Laki

Eh kad bi „Bruno“ ponovo radio kako bi zvijezda zasijala!!!

Fanđo

Savršen model. Mercedes može da pravi vozila koja prelaze 3 miliona km bez generalnog servisa, ali ne žele više. Stručnjaci za zamor materijala određuju svakom modelu životnu kilometražu u zavisnosti od cene i luksuza. Međutim, dobar automehaničar može znatno produžiti vek automobilu.