1. Home
  2. Vesti
  3. Da li ste znali da je postojao i američki Ford Capri?
Da li ste znali da je postojao i američki Ford Capri?

Da li ste znali da je postojao i američki Ford Capri?

371
3
Podelite sa prijateljima:

Ford Capri je jedan od najpoznatijih automobila, ikada ponuđenih na evropskom tržištu. Sa kombinacijom dugačke haube, kratkog prtljažnika i bogatog izbora motora i opreme, Capri je na Starom kontinentu predstavljao ono šta je Ford Mustang bio preko bare. Popularnost je bila u jeku početkom sedamdesetih godina prošlog veka, a sportista je ostavio najupečetljiviji trag u Velikoj Britaniji gde se i dan danas smatra velikom ikonom.

Nakon odličnog starta u Evropi, Capri se oprobao i u Americi, gde se prodavao preko preko izložbeno-prodajnih salona Fordove premijum divizije Mercury-Lincoln. Prva generacija, na traci od 1970. do 1978. godine, je bila izuzetno slična evropskom modelu, doduše s nešto izmenjenim branicima i najmoćnijim agregatima koji je u to vreme bio 2,8-litarski.

Ali počev od 1979. godine Capri je zanemario evropskog rođaka i postao nešto skuplja verzija novog Forda Mustanga. Jedan od njih, sa samo 15.000 milja na satu (24.000 kilometara) se nedavno našao u oglasima i pokazuje nam koliko se formula sa automobilima razlikovala između dva kontinenta.


Za početak, američki Capri je bio značajno veći i agresivnije stilizovan, a po standardnoj opremi je ulazio u teritoriju mnogih luksuznih automobila. Najveća razlika je naravno bila primetna ispod haube. Ali, ukoliko ste očekivali veliki V8 motor, ogromne su šanse da će vas iznenaditi podatak da ovaj Capri pokreće relativno mali (barem za američko standarde) 2,3-litarski turbobenzinac.

Posle dve naftne krize iz sedamdesetih godina prošlog veka, o kojima smo pisali u dva nastavka, Ford je smatrao da je turbo tehnologija budućnost, ali je i dalje nastavio da nudi i opcione benzince s šest i osam cilindara, za sve one koji nisu hteli da eksperimentišu sa neproverenom tehnologijom.

Razlika je na papiru bila neprimetna, pa je turbobenzinac razvijao 132 konjske snage ili svega osam „grla“ u poređenju sa atmosferskim V8. Prema zvaničnim informacijama, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 10,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 176 km/h.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Turbo je imao svoje određene mane, posebno po pitanju takozvane „rupe“, ali se pokazao niskim potrošačem goriva u vreme kada su i „Jenkiji“ počeli da obraćaju pažnju na ovu kategoriju.


Capri iz oglasa je i u RS paketu opreme, pa ga odlikuje crna boja, veliki otvor na haubi i specijalne felne. Tražena cena iznosi 19.500 dolara.


Dok je Mustang iz takozvane „Fox“ generacije, izuzetno popularan u amaterskom auto-moto sportu, zahvaljujući skromnoj masi i velikom broju modifikacija, Capri nikada nije stekao isti kultni status, i tiho je povučen iz ponude nakon 1987. godine.

Ipak, ovo je jedinstvena prilika za nekog spretkovića koji voli Mustanga, a pri tom želi da bude primećen kao „drugačiji“… Slično kao i pre više od četrdeset godina, Mercury Capri je i danas takav limeni proizvod na četiri točka.

AutoRepublika

(371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Dobro sacuvan a sjedista samo za ravan put!

Balkanboj

comment image

Capri prve generacije.

Ovaj na slici, sa oglasa, izgleda kao da ima atmo motor sa karburatorom.

Evo i motora 2.3 turbo iz takvog RS-a.
comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Bungi

Merkuri Kapri prve generacije bio je tema remonta u čuvenoj TV emisiji „Whellers Dealers“ , malo ružniji od evropske verzije, u suštini isti auto.Ova druga generacija Merkurijevog Kaprija je tipična američka kocka koja se izgibila svu privlačnost(eleganciju) prvobitnog modela.