1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Moderni pikap kamionet visokih performansi – kako je sve započelo
Zanimljivost dana: Moderni pikap kamionet visokih performansi – kako je sve započelo

Zanimljivost dana: Moderni pikap kamionet visokih performansi – kako je sve započelo

264
4
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci vole pikap kamionete. Oni čine oko trećinu ukupne prodaje svih novih četvorotočkaša „preko bare“, a kada se zna da pritom koštaju poveće sume novca, nije iznenađenje što svaki proizvođač želi svoj deo kolača. To takođe znači da smo tokom godina videli i razni broj specijalnih izdanja, nastalih u želji da se privuče pažnja javnosti, a jedna kategorija o kojoj se slabo piše je ona na račun sportskih pikap kamioneta za ulično trkanje.

Ideja je takva da se pruži tovarni prostor komercijalnih vozila sa performansama sportista, bez da se vozilo zapravo izdvaja u ujednoj od kategorija. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na jednog od pionira sportskih uličnih kamioneta koji se zove Chevrolet C/K SS454.

Odmah da kažemo da ova ideja nije bila nova i još tokom šezdesetih godina prošlog veka, Ford i Dodge su imali trkački program na pravcu za kamionete. Većih pokušaja da se ponudi u serijskoj proizvodnji nije bilo sve do 1978. godine, kada je Dodge predstavio model Lil Red Express. Ovaj model je bio najbrži američki četvorotočkaš kada je debitovao, a opstao je u ponudi svega dve godine. Više o njemu ste mogli da čitate u jednom od ranijih izdanja zanimljivosti dana.

Lil Red Express nije ostvario veliki komercijalni uspeh najviše iz razloga što su pikape uglavnom vozili oni koji rade na građevini ili poseduju farmu, ali se situacija iznenada promenila desetak godina kasnije. Odjednom je postalo popularno koristiti kamionet i kao porodično vozilo i takav trend je na snazi do današnjeg dana.

Dodge je opet pokušao da unovči slavu 1989. godine kada je predstavio izdanje Shelby svog manjeg pikapa po imenu Dakota. Kao što mu ime kaže, tjunirao ga je Shelby, ali samo sa stilske strane i mehanika je ostala netaknuta. Chevrolet je odlučio da ode korak dalje i da javnosti predstavi svoj model koji će se zvati C/K SS454.

Sama ideja nije bila nova i zapravo je bila veoma slična onoj koju nam je podario Lil Red Express desetak godina ranije. Prvo je uzet namanji dostupan model C/K u konfiguraciji sa dvoje vrata, kratkom prikolicom i pogonom na zadnje točkove.

Slova „SS“ su bila skraćenica za SuperSport, a on je kroz istoriju označavao Chevrolete visokih performansi. Onaj poslednji deo imena „454“ je označavao zapreminu motora u kubnim inčima, a u civilizovanim vremenima možemo da je prevedemo kao 7,4 litre. U suštini, američki proizvođač vozila je uzeo najmanju i najlakšu karoseriju i u nju nekako uglavio najveći dostupan motor.

Ovaj agregat nije bio moćan kao prethodnici, ali je ipak razvijao solidnih 230 konjskih snaga i maksimalnih 522 Nm obrtnog momenta. Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Ali nije samo motor bio nov, već je Chevrolet u velikoj meri modifikovao i ogibljenje, skratio stepene prenosa na menjaču i na kraju ugradio veće kočnice. C/K SS454 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od osam sekundi kada je debitovao 1990. godine.

Snaga je povećana naredne godine na 255 „grla“ i maksimalnih 550 Nm obrtnog momenta, a debitovao je i novi četvorostepeni automatski menjač. Ono što se kupcima posebno dopalo je podatak da se ovo specijalno izdanje nije preterano razlikovalo od svakog drugog C/K-a na ulicama. Proizvođač jeste ponudio drugačije felne, branike, masku hladnjaka i grafike, ali ni u jednom momentu nije preterivao.

C/K SS454 će se proizvoditi do kraja 1993. godine i pronaći će 16.953 kupaca (od navedene cifre, 13.748 vozila je otpalo na prvu godinu). Veći komercijalni uspeh je izostao iz nekoliko razloga. Pre svega, kamionet je dobio direktnu konkurenciju kada je Ford predstavio veoma sličan model F-150 SVT Lightning, a C/K će imati i konkurenciju unutar samog General Motorsa.

Naime, bratski brend GMC je debitovao s modelom Sycline, a iako je bio značajno manji i nije se direktno borio sa SS45om, odvukao je svu pažnju zahvaljujući svom turbobenzincu sa šest cilindara i 280 „konja“. Ako to nije dovoljan razlog, onda ćemo reći da je SS454 koštao oko 44 hiljade američkih dolara u današnjoj vrednosti novca i svakako nije bio jeftin.

Slično kao kada je bio novi, ovaj kamionet je i danas u senci Lightninga, Syclonea i drugih sportskih pikapa koji će debitovati kasnije. Doduše, jedan je promenio vlasnika za sumu od 110 hiljada dolara početkom godine, ali je imao samo 9,6 kilometara na satu.

To omogućava kolekcionarima da dobiju veoma privlačan model za šaku dolara i ako nisu bili u stanju da ga priušte kao novog, ovo im je svakako idealna prilika. Sigurno neće biti razočarani…

Zoran Tomasović

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Lepo izgledaju, Moćni su. Za širkoke puteve, van grada, praktični su.
U EU, sa uskim ulicama… teskoba…

Yankee

Ima nesto i za evropske puteve… GMC Syclone, V6 turbo sa 280 ks, 0-100 km/h za 4,3 sekunde.

comment image

s mile

go low baby..

Kosta

Već zamišljam sebe po ulicama Beča u ovome 😃 bio bi, što se kaze preko bare, head turner. Mada vidjam dosta Ram-ova, ne staju na prosečno parking mesto, glomazni, totalno nepraktični za Beč, ali voze se.