1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Trabant planirao da zameni model 601
Zanimljivost dana: Kako je Trabant planirao da zameni model 601

Zanimljivost dana: Kako je Trabant planirao da zameni model 601

4.43K
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira što ga prati imidž jednog od najgorih automobila u istoriji, Trabant je definitivno jedna od ikona automobilske industrije. Sa karijerom koja je trajala 34 godine i sa 3,7 miliona isporučenih jedinica, Trabant je dugo vremena bio zaštitni znak komunizma i postavio je Istočni Blok na točkove.

Trabant P601

U njegovoj istoriji su postojala tri modela, od kojih je svaki bio unapređenje prethodnog. Prvi je bio poznat kao P50 i debitovao je 1957. godine. Naslednik 600 je usledio pet godina kasnije, a 1963. godine ga je zamenio najpoznatiji Trabant u istoriji poznat kao P601 po zapremini dvotaktnog motora koji je ostavljao oblak dima iza sebe.

Trabant P603

Model P601 je kroz celu istoriju bio dostupan kao kupe i karavan i to oba slučaja u verzijama sa dvoje vrata. Ali tokom 1962. godine, pre nego što je serijski model uopšte stigao u prodajne salone, proizvođač iz Cvikaua je razmatrao i heč pod P602 oznakom. On je u velikoj meri zadržao linije sa budućeg kupea, kao i dvotaktni motor sa 28 konja (dve konjske snage više nego standardni model), ali je inženjerima iznenada naređeno da prestanu sa radom i da se fokusiraju na novi Wartburg 353.

Trabant P603

Tokom 1965. godine inženjeri su počeli sa radom na još jednom prototipu poznatom kao P602V. Ovaj put pažnja je posvećena revolucionarnom rotacionom motoru koji je rival NSU predstavio samo godinu dana kasnije. Na papiru P602V je zaista delovao impresivno u poređenju sa P601, pa je pružao motor zapremine 500 cc sa impresivnih 55 konjskih snaga.

Trabant P603

Međutim, kao i ranije, političari su stopirali serijsku proizvodnju nakon što je 90 prototip primeraka testirano. Glavni razlog je bio finansijske prirode i verzija sa rotacionim motorom bi koštala dosta više od one sa dvotaktnim. Tu je naravno bila i ona briga o kvalitetu na duži period pošto se takvi agregati nisu pokazali dugotrajnim, pa kupci u Istočnom Bloku definitivno nisu imali finansijske mogućnosti za veće, to jest skupocenije popravke niti su bili sposobni da često menjaju svog ljubimca.

Trabant P610

Sledeći na redu je bio prototip model P603, na kome je rad započeo u decembru 1963. godine. On je trebalo da pruža čeličnu školjku sa ostatkom delova od plastike, uz nekoliko motora među opcijama. Jedan od njih je bio spomenuti NSU-ov rotacioni, kao i dvotaktni, razvijen od strane Trabanta i Wartburga. Predviđena je naposletku i četverotaktna verzija pogonske jedinice od Škode.

Trabant P610

Trabant je proizveo devet primeraka za testiranje i oni su dobili veoma dobre ocene u naredne dve godine. Međutim, tokom 1968. godine političar Ganter Mitag postaje ministar za ekonomiju i gasi sve individualne poteze i stremljenja ka tome da P603 uđe u serijsku proizvodnju. Mnogi su ostali rozočarani takvim potezom pošto je u program već bilo uloženo 5,5 miliona maraka. Proizveden je i najmanje jedan primerak sa dizel agregatom, ali takva tehnologija nikada nije ozbiljno razmatrana.

Trabant 760

Početkom sedamdesetih godina svetlost dana je ugledao i P760 prototip. Ovaj maleni heč je trebalo da predstavlja veliku evolutivnu razradu ranijih modela, sa 1,1-litarskim motorom od 50 konjskih snaga, prednjim disk kočnicama, pogonom na prednje točkove. Trebalo je da kupcima ponudi i izbor u smislu odluke o troje i petoro vrata.

U razvoju su učestvovali inženjeri Trabanta, Wartburga i Škode, a serijska proizvodnja je trebalo biti raspoređena između Istočne Nemačke i Čehoslovačke. I ovaj put spomenuti Mitag je stopirao sve napore nakon naftne krize iz 1974. godine, a priče kažu da nije želeo investicije pošto je potražnja za modelom P601 svake godine bila sve veća sa sve dužim listama čekanja.

Trabant 760

Tokom 1979. godine, kada je milioniti Trabant sišao sa proizvodne trake, ideja za naslednikom se ponovo rodila. Ovaj put većinu posla je uradila Škoda, a P610 prototip je dosta ličio na modele francuskog giganta Simca. Čak je i agregat bio Škodin (1,1-litarski sa 50 „konja“) uz planirane dvotaktne motore od strane Trabanta i Wartburga. Političari nisu bili spremni investirati novac u potrebnu moderizaciju fabrika.

Trabant P602

Tokom 1990. godine P601 konačno dobija preko potrebne izmene u vidu Volkswagenovog 1,1-litarskog benzinca, a ujedinjenje dve Nemačke rezultira u gašenju ovog legendarnog automobila. Poslednjih meseci su uloženi napori da se stil originalnog P601 osveži, ali kada se došlo do saznanja da bi on koštao koliko i Volkswagen Golf ili Opel Kadett, postalo je jasno da više nema svoje mesto na tržištu.

Trabant P602V

Teško da bi ijedan od spomenutih prototipova kroz istoriju promenio sudbinu Trabanta, ali bi brend definitivno ostao upamćen u boljem svetlu …

Planirano poslednje osveženje

Pre nekoliko godina, uspomenu na Trabanta 601 je probudila poslovno-turistička poseta Berlinu, gde je jedan član naše redakcije imao priliku da se okuša za volanom ovog mališana. Utisci su bili upečatljivi a centralni je da su ondašnji vozači bili pravi velemajstori spram ovih današnjih. Izmeniti stepen prenosa bilo je jednako složeno kao što je keramički zanat a za proračun u smislu koliko rano treba početi s kočenjem da bi se Trabi naposletku zaustavio, morali ste biti magistar fizike.

Zoran Tomasović

(4429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments