1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Hyundai Kona predstavljen je u Evropi
Novi Hyundai Kona predstavljen je u Evropi
8

Novi Hyundai Kona predstavljen je u Evropi

2.50K
8

Južnokorejska firma je predstavila drugu generaciju jednog od svojih najuspešnijih modela – Kona. To je prvi put da korejski krosover debituje u Evropi, praktično u isto vreme kada je trebalo da se otvore vrata salona automobila u Ženevi.

Na ženevskom sajmu bi bio jedna od velikih zvezda, zajedno sa takođe novom Konom Electric, gde bi rivalski brendovi videli par opasnih konkurenata. Jasno je da, uprkos činjenici da je industrija više fokusirana na tehnologiju i ne naglašava dizajn, novi Hyundai Kona ne prati ovaj trend.

Model je porastao, kao što se može videti u sledećoj tabeli mera. Povećanje se ne odražava u proporcijama koje ostaju veoma ograničene. Novi krosover se ističe obimnim crnim lukovima točkova koji pojačavaju njegovu visinu od tla i sadrže velike aluminijumske felne prečnika do 19 inča.

HYUNDAI KONA za 2023.
Dužina 4.350/4.385 mm *
Širina 1.825 mm
Visina 1.580 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.660 mm
Zapremina prtljažnika 466 – 723 l

Prednji i zadnji deo nove Kone reprodukuju isti dizajn, sa tankom trakom za dnevna svetla koja se proteže između krajeva, ostavljajući funkcije oborenog i putnog osvetljenja sa „Full LED“ tehnologijom u vertikalnim kućištima. Tanka gornja traka nove Kone Electric ima pikseliziranu LED tehnologiju predstavljenu u Ioniqu 5, a samo dizajn rešetke razlikuje različite verzije modela.

Unutrašnjost Kone ne samo da je prostranija, već će putnici na prednjim sedištima imati kontrolnu tablu u kojoj će dominirati dva velika digitalna ekrana od 12,3 inča svaki, koji zauzimaju prostor za instrument tablu i centralnu konzolu. Potpuno preuređen prostor, sa modulom za automatsku kontrolu klime i integrisanim ventilacionim mlaznicama.

Čak je i volan sportskijeg dizajna, sa tri kraka i bez donjeg dela spljoštenog oboda. Novi Hyundai Kona posvećen je udobnosti, povezivanju i bezbednosnoj tehnologiji u vozilu, uključujući napredna bežična ažuriranja (OTA). Time će biti omogućeno ažuriranje velike većine sistema i opreme.

Novi Hyundai Kona će se naći u prodaji u junu. Novi krosover će se nuditi sa četiri cilindra samo za opciju HEV, 1,6-litarskim blokom GDI od 105 KS kojem je dodat elektromotor od 32 kW (43 KS) za ukupnu snagu od 141 KS. Sistem je upotpunjen litijum-jonskom baterijom kapaciteta 1,56 kWh, povezanom sa 6-stepenim automatskim menjačem DCT.

Asortiman takođe uključuje novu generaciju Hyundaija Kone Electric, opremljenu elektromotorom na prednjoj osovini sa maksimalnim snagama od 114 kW i 160 kW (156 KS i 218 KS) i baterijom sa dva nivoa kapaciteta, 48,4 kWh i 65,4 kWh. Zahvaljujući ugrađenom punjaču od 11 kW, može se napuniti do 80 procenata za samo 41 minut.

Maksimalna autonomija nove Kone Electric dostiže 460 kilometara, u gradu, uz efikasno korišćenje njegovog pogonskog sistema, budući da poseduje tehnologiju „i-PEDAL“. To je sistem vožnje s jednom pedalom i inteligentnim regenerativnim sistemom, koji automatski prilagođava količinu regenerativnog kočenja u zavisnosti od toka saobraćaja.

Južnokorejska firma će u narednim mesecima objaviti cene i strukturu asortimana, zajedno sa podacima o performansama hibridne verzije i benzinskih opcija sa tehnologijom 48V MHEV, jer samo njih nije objavila. On  što je potvrđeno je da će novi Kona HEV dolaziti iz Južne Koreje, dok će se novi Kona Electric proizvoditi u Češkoj.

AutoRepublika

(2496)

Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovi crni blatobrani su premasivni, izgledaju kao masnice na oku…

Zoran

isto kao i kod CX-30?

Matija

Ovi na Hjundaiju su jos gori! Na srecu, kome se ne dopada moze da izabere varijantu sa blatobranima u boji karoserije, gore je slika. Bordure na stranicama su takodje suvisne. D nosac je interesantan i lep, mnogo bolji nego kod Alfe Tonale. Enterijer je korektan ali hladan i bez karaktera. Pozitivno je sto veliki displej objedinjuje sve moguce instrumenta i pokazivace, integrisan je u kokpit a ne strci iz njega kao da je tamo zaboravljen.

moron

Meni deluje katastrofično. Nadam se da neću i ja da popijem minus za svoj lični stav o dizajnu.
Jer, što ( za široke narode mase ?) napisa neki administrator Fiat foruma: „De gustibus non est disputandum“.

Renault Terminator

Novi korejski đubar čardak.

Laki

Unutra se može „stanovati“ dok je vanjski dizajn blagi užas.

Bungi

Svemirski dizajn spolja je uredu.Za unutrašnjost to ne mogu da kažem.Ravne linije i kredenac-komoda stil nisu u saglasju sa oštrim linijama spolja.Kako izgleda futurizam u unutrašnjosti najbolje prezentuje Pežo i nekad Honda sa modelom Sivik.

Zivko

Gde vam je cena sve ste ispricali o ovom Gjubradi a cena gde vam je?