1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena Toyota GR Yaris
Osvežena Toyota GR Yaris
2

Osvežena Toyota GR Yaris

378
2
Podelite sa prijateljima:

„Vrući“ hečbek Toyota GR Yaris se u početku izdvajao među retkim učenicima iz razreda. Ovo nije samo gradski automobil sa snažnim motorom, već zapravo priprema za auto-moto sport, s originalnom karoserijom s troja vrata („civilni“ Yaris ovo nema), nezavisnim zadnjim ogibljenjem (umesto torzione osovine) i pogonom nasve točkove.

Sve ovo je ukazivalo na poseban nezavisni model, a ne samo na posebnu verziju Yarisa. Hvala predsedniku Toyotine korporacije i velikom entuzijasti auto-moto sporta, Akiju Tojodi. On je već napustio svoju funkciju, ali njegove ideje traju, a ažurirana Toyota GR Yaris postaje još privlačnija.

Toyota objašnjava sve inovacije isključivo željom za boljom funkcionalnošću. Čak i spoljašnje! Na primer, iskustvo u učešću na skupovima je sugerisalo potrebu za višekomponentnim branikom, umesto monolitnog odbojnika. Od sada, hečbek GR Yaris ima branik podeljen na pet delova, jer je brže i jeftinije zameniti oštećene elemente.

Ovo takođe objašnjava napuštanje ideje ugradnje svetala za maglu. Ili uzmite centralno kočno (stop) svetlo: ranije se nalazilo na gornjem spojleru, ali se pokazalo da ova lokacija nije pouzdana pri sletanju nakon skokova. Sada je treće stop svetlo postavljeno između glavnih zadnjih signalnih grupa.

Još nestandardnije rešenje je bilo koje je donelo potpuno originalan enterijer, onaj koji praktično nema zajedničkih pojedinosti s običnim Yarisom. Mnogima to može izgledati kao apsurd ili kao emotivna ili pogrešna odluka, ali sve je urađeno striktno radi ergonomije i lakoće upotrebe pri velikim brzinama.

Činjenica je da unutrašnjost standardnog Yarisa ne blista u kategoriji vidljivosti: visoka pozicija sedenja, izbočeni tablet multimedijalnog sistema i viseći unutrašnji retrovizori su pretvorili vetrobransko staklo u slepu puškarnicu, odnosno vozač se osećao kao u bunkeru.

Sada je sasvim druga priča u kabini! Novi ugaoni prednji panel ne samo da okružuje vozača na sportski način, već i omogućava da se multimultimedijski ekran spusti za 15 milimetara. Unutrašnji retrovizor je, s druge stranr, podignut za 20 mm, a sedište vozača je, naprotiv, spušteno za 25 mm.

Kao rezultat svega toga, poboljšana je ne samo vidljivost, već i lakoća vožnje. Uređaji su sada digitalni. Čak su i jedinice električnih prozora sada postavljene pod uglom, jer to olakšava pristup do njih dok se vezuju sportski pojasevi sa više tačakakonekcije.

Lista mehaničkih poboljšanja nije ništa manje impresivna. Motor sa turbopunjačem i zapreminom od 1,6 litara je dobio povećan pritisak prednapona sa 1,6 na 1,8 bara, ojačane klipove i efikasnije brizgaljke, a usisna grana i međuhladnjak sada imaju sistem za prskanje vode.

Ovo je donelo podebljanu snagu pogonskog sklopa, i to sa 272 na 304 KS i maksimalni obrtni moment koji je skočio sa 370 na 400 Nm u japanskim tehničkim specifikacijama ove modifikacije Yarisa. Automobili za Evropu poseduju „samo“ 280 KS i 390 Nm.

Bilo kako bilo, glavna inovacija je donela osmostepeni automatski menjač marke Aisin. Pruža pojačan pretvarač (konvertor) obrtnog momenta i dodatni hladnjak za bolju toplotnu regulaciju, a dolazi sa ručicama za izmenu stepena prenosa na volanu, ali i s dodatnih 20 kilograma težine.

Zavisnici od njuh benzina će se ovde trgnuti, ali će automatski menjač značajno proširiti publiku modela po imenu GR Yaris. Štaviše, osnovni šestostepeni ručni menjač je još uvek u upotrebi i čak je dobio precizniji mehanizam za prebacivanje brzina. A za hečbek sa tri papučice, predložen je novi pogon ručne kočnice sa vertikalnom polugom za „drift“.

Postoje i druga ciljana, ali brojna poboljšanja. Da bi se povećala krutost karoserije, školjka poseduje 13% više tačaka zavarivanja i 24% više lepljivih spojeva. Sistem vešanja koristi čvršće amortizere (28% napred i 11% pozadi), a njihovi gornji nosači su ojačani.

Prednji diferencijal ima dodatni usisnik vazduha za hlađenje, a ceo sistem pogona na sva četiri točka (sa spojnicom na zadnjoj osovini i samoblokirajućim Torsenom) ima nove algoritme upravljanja. Osnovni normalni režim sa distribucijom potiska 60:40 duž ose je zadržan, ali se pojavila unapred podešena postavka nazvana Gravel – Šljunak (53:47), a u režimu Track – Staza (ranije 50:50) raspodela pogonskesile po osovinama sada varira od srazmere 60:40 do 30:70.

Ažurirana Toyota GR Yaris je već dostupna u pretprodajnom ciklusu u matičnom Japanu, ali i u Evropi. Pa opet, tačne cene biti poznate tek bliže letu, kada je zakazan zvanični početak prodaje, u punom smislu te reči.

AutoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sudeći po broju, vrsti i kvalitetu izmena, ovo kao da uopšte nije fejslift, već potpuni novi model.
Svaka čast Toyoti !

Balkanboj

Toyotini dizajneri su imali uzor za stil i dizajn instrument table.

comment image