1. Home
  2. Prezentacije
  3. Šta se do sada zna o terencu Ineosu Grenadieru
Šta se do sada zna o terencu Ineosu Grenadieru
3

Šta se do sada zna o terencu Ineosu Grenadieru

438
3
Podelite sa prijateljima:

Duhovni naslednik terenca zvanog Land Rover Defender, a čija proizvodnja je obustavljena 2016. godine, model Ineos Grenadier je prvi put viđen pre otprilike godinu dana. Čuveni britanski proizvođač Land Rover, sada u rukama indijskog koncerna Tata Motors, ni na koji način nije učestvovao u razvoju ovog vozila, pa je čak od pravosudnih organa (neuspešno) zatražio i zaštitu svojih interesa povodom planova da se proizvodi vozilo koje je praktično blizanac legendi. Ipak, sud je presudio da je „kocka svakako kocka“ i da taj geometrijski oblik ne pripada nikom, pa stoga danas imamo Grenadier.

Ineos Grenadier je čedo Džima Retklifa, dirigenta britanskog koncerna angažovanog u hemijskoj industriji Ineosa koji je ujedno i veliki ljubitelj klasičnog Defendera. Čovek je tokom 2017. godine osnovao automobilsku diviziju Ineos Automotive, i oformio razvojni tim koji stremi ka zacrtanom cilju.

U kontekstu tih planova je do sada sklopljeno oko 130 prototip primeraka i oni su poslati na testiranja širom zemaljske kugle. Prethodnih par dana je aktuelna taze priča o izgledu i organizaciji putničke kabine noviteta.

Odmah na prvu loptu je jasno da je iz fioke izvađeno posve neobično rešenje. Prema onome što navode članovi razvojnog tima, inspiracija je pronađena u kokpitu aviona, što i jeste očigledno, dok je osetno i pristvo detalja koji se viđaju u kabini šlepera, ali i prekookensih brodova takođe.

Šta je zajedničko svim ovim transportnim sredstvima? Pa to što se u prvi plan stavlja funkcionalnost koncepta dok je lepota stila potpuno u drugom planu. Tako je i u osmišljavanju enterijera Grenadiera sve izvedenu u duhu: „tu ti je sve što ti treba, i baš ništa više od toga.“

Na centralnoj konzoli su montirani veliki tasteri koji su postavljeni podaleko jedni od drugih. Na taj način je obezbeđeno da se mogu bezbrižno koristiti bez potrebe da se pogled skreće s druma, čak i u uslovima kada su na rukama kabaste rukavice.

Natpisi na njima su pisani velikim fontom koji je pride i prost, što će reći lako čitljiv. Efekat je pun, to jest sve je krajnje pojednostavljeno i praktično.

Baš kao što smo viđali u kokpitu letilice, i na plafonu se nalazi jedan blok, konzola s dugmićima i prekidačima. Dizajnirana je u istom stilu, kao što vidite gore na slici, a u toj zoni se nalaze tasteri iz arsenala off-road mogućnosti noviteta.

Vidi se i osam preklopnih prekidača koji se mogu koristiti za upravljanje dodatnom opremom, na koji način je izbegnuto da se dugmad iz istog namenskog spektra razbacaju na više lokacija u kabini. I dalje je tu i multimedijalni sistem s ekranom koji je osetljiv na dodir i koji nudi 12,3 inča po dijagonali. Nasuprot njemu, kao modernom komadu tehnike, nalazi se instrumentacioni klaster pričvršćen tradicionalno pred očima vozača, ali je on iznenađujuće, veoma skromnih gabarita. Nisu objavljene pojedinosti, pa vam o ovome ne možemo reći ništa više.

Dalje se navodi da je u kabini upotrebljeno puno materijala koji je izuzetno otporan na habanje, pa su tako sedišta razvijena od strane čuvene marke Recaro i obložena su tkaninom koja je neprobojna za vodu. Pride, u podu Grenadiera je izvedena i rupa za odvod vode, tačnije više njih je „izbušeno“.

Međutim, konstruktor se opredelio da suzi izbor opcija koje bi donele zaradu tjunerskim kućama, pa je tako momentalno ponudio i takozvani kožni enterijer, uz patosnice izrađene od tekstila, kao u luksuznijim limuzinama. Ti segmenti ponude se nalaze na listi opcionala.

Dalje se navodi da nije obezbeđen uobičajeni stakleni panoramski krovni otvor, ali se može dobiti par kompaktnih otvora iznad prednjeg para sedišta. Ispod sedalnog dela na zadnjoj klupi, koja može da ugosti do tri persone, je smešten boks u koji se mogu deponovati dragocenosti koje i nisu baš podesne za čuvanje u gepeku.

Na obodima krova nema dodatnih staklenih otvora, onih koji su karakteristični za klasični Defender. Naprotiv, u toj zoni su izvedene snažni rukohvati kako bi se pomoglo putnicima da zadrže telo u toku savladavanja teških prepreka.

Dodatnih detalja o mehaničkim rešenjima još uvek nema. Davno je obznanjeno da je za obezbeđenje agregata zadužen nemački BMW. Priča se o rednim šestocilindrašima s turbo asistencijom, pri čemu su u igri i dizel i benzinske jedinice. Jasno, sve one bi bilo predmet dodatnog podešavanja kako bi bili što podesniji upotrebi u terenskom vozilu.

U kompletu s pogonskim grupama, treba očekivati i odličnu transmisiju koju je razvio germanski gigant ZF. Ljubitelji automobila će brzo povezati ručicu menjača u Grenadieru s onom iz vozila marke BMW, doduše iz prethodnih pokolenja Bavarske postave automobila. Ipak, sistem prenosa snage na sva četiri točka će biti jedinstven za Grenadier, pa će tako posedovati i reduktor, zaključavanje centralnog diferencijala, pri čemu sam sistem podseća na Ladu Nivu Travel, ako ništa drugo ono barem po tome što će nuditi dugme u kabini za kontrolu. Tu je i opcija prinudne blokade dva diferencijala na svim točkovima.

Za kraj da podsetimo da će se Grenadier sklapati u Francuskoj. Naime, Ineos je prošle godine od Daimlera kupio fabriku u Ambahu, pa smo i mi detaljno izvestili o toj transakciji. Proizvodni kompleks se nalazi u blizini nemačke granice. Sada se tu izrađuje električni Smart ForTwo, ali će se na uslužnoj osnovi sklapati i ovaj terenac. Kako bilo, uskoro ode Smart u Kinu, a Ambahu ostaje „samo“ Grenadier.

Početak prijema narudžbina za Ineos Grenadier će biti u oktobru dok se prve isporuke očekuju tačno godinu dana daleko od ovog trenutka u kom čitate tekst.

AutoRepublika

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sve je to super, ali to će se prodavati kao G klasa, znači oni koji imaju para da se foliraju kako oni imaju „pravog defendera“ kojeg ni Land Rover nema… Međutim, to opet nije duh Defendera, iako je Defender rođak sa lordovima Range Rover i sitnijom vlastelom tipa Discovery, Defender je radnik, seljak, vojnik, policajac i lovac, to znači i manje skup. Mislim da to ovaj nije

don

Šta naprica ti?😁 G tačka.. G Punto..

Bungi

Ovaj Grenadir mi nekako dođe kao pravi naslednik legendarnog Defendera dok je novi lendroverov Defender otišao u krajnost i previše se modernizacijom otuđio od orginala.