1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz GLS (2020)
Mercedes-Benz GLS (2020)
1

Mercedes-Benz GLS (2020)

4.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Na Salonu automobila u Njujorku je predstavljena treća generacija Mercedesove SUV perjanice, modela GLS (nekadašnji GL), a kako i zadnje slovo u imenu kaže, ovdje se praktično radi o izdignutoj S klasi. Dizajneri i inženjeri štutgartskog proizvođača su se itekako potrudili da ovo vozilo zaista učine dostojnom atributa „potpuna nova generacija“.

Dizajn

Dizajnerski tim koji orkestrira Gordon Vagner je nastavio višegodišnju praksu aplikacije usklađenih linija, pa ovaj ultimativni porodični automobil i pored svojih ogromnih dimenzija, inače najvećih u klasi, izgleda harmonično.

U odnosu na prethnodnika, duži je za 30 milimetara (ukupno 5.207 mm), širi je za 20 milimetara (do ukupnih 1.956 mm), a međuosovinsko rastojanje je veće za 60 milimetara (3.135 mm), što je itekako pozitivno uticalo na količinu prostora u putničkom odeljku.

Prednjim dijelom automobila dominira oktaogalna maska hladnjaka, sa ogromnom zvijezdom u sredini, a Multibeam LED farovi, sa svoje tri svjetlosne linije, jasno daju do znanja o kojem se automobilu radi. Tu su naravno i “ventilacioni otvori” na braniku čiji oblik i dimenzije zavise od izabranog paketa.

Od sredine prednjih blatobrana se pruža samo jedna jednostavna karakterna linija, koja nakon zadnjih vrata prelazi u proširenje blatobrana iz kojih proizilaze zadnje svijetlosne grupe. One se sastoje iz po dva elementa, jedan fiksiran na karoseriji, dok se druga polovina podiže zajedno sa vratima prtljažnika, a iznad njih se nalazi tanka jednostavna hromirana lajsna.

Dizajnerski tim je osim modifikacija u smislu vizuelnog doživljaja razmišljao i o unapređivanju aerodinamike, te novi GLS ima otpor vazduha od 0,32 Cd (prošla generacija 0,35 Cd), što je broj koji se, ne tako davno, smatrao impresivnim čak i za daleko kompaktnije limuzine. Najveći uticaj na smanjenje otpora vazduha ostvaruje dizajn podvozja koji omogućava tečniji protok vazduha oko odnosno ispod golemog krosovera.

Enterijerom dominiraju praktično kvadratni metri kože, a mjesta koja nisu obložena ovim materijalom su izrađena ili od visokokvalitetne plastike, drveta ili mašinski obrađenog aluminijuma. Glavne zvezde centralne konzole su dva 11,6-inčna ekrana, koji projektuju Mercedesov MBUX ifno-zabavni sistem, a koji je moguće koristiti na više načina.

Sam prednji dio kabine je praktično nemoguće razlikovati od njegovog manjeg brata GLE, dok su se prave promjene dogodile u zadnjoj polovini kabine. Putnici u srednjem redu sjedišta će imati višak prostora u svakom smjeru, a pri kupovini moguće je izabrati standardnu “klupu” sa tri mjesta, ili dva odvojena sjedišta sa zasebnim naslonima za ruke.

Treći red sjedišta će biti dio standardne opreme, a kako iz Mercedesa tvrde, sa prostorom problema neće imati putnici koji nisu izrasli u visinu više od 194 centimetara, što je zaista za divljenje. Prtljažni prostor sa spuštenim drugim i trećim redom sjedišta krasi 2.400 litara zapremine, dok nije obelodanjena zapremina sa podignutim drugim i trećim redom sedišta. Barem ne još uvek.

Pogonske jedinice

Kako je to i bilo za očekivati, ispod haube GLS-a će se naći i benzinski i dizel agregati. Uvodni model nosi oznaku GLS 350d i koristi 2,9 litarski dizel, sa redno postavljenih šest cilindara, a razvija 286 konjskih snaga i 600 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Sledeći model korsiti identičan agregat, ali sa nešto više snage, odnosno 330 „konjića“ uz 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a nosi oznaku GLS 400d. Model GLS 450 koristi trolitarski benzinac, sa takođe šest cilindara složenih u liniji, a razvija dobrih 367 “konja” i 500 njutn metara. S obzirom da je ovaj motor standardno uparen sa 48-voltnim električnim sistemom, to mu pruža dodatnih 250 Nm obrtnog momenta, kao i 22 konjske snage.

Vrh ponude će u početku će predstavljati model GLS 580, koji koristi dobro poznati četvorolitarski V8 motor, ali od sada uparen sa EQ Boost sistemom koji na momente nudi dodatnih, a već pomenutih 250 Nm i 22 ks. Sam benzinski agregat ima moć koju pruža 489 “grla” i 700 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Kasnijeg datuma možemo očekivati i performantni model AMG GLS 63, koji će razvijati preko 600 konjskih snaga.

Svi motori standardno dolaze sa 9G-tronic automatskim mjenjačem, a za prenos snage na asfalt zadužen je 4matic sistem pogon na sve točkove.

Svi modeli takođe koriste Airmatic sistem vazdušnog oslanjanja.

Vanterenska vožnja

Iako se ovdje primarno radi o luksuznoj krstarici, Mercedes se potrudio da kupcima omogući i da u potpunosti iskoriste dodatne centimetre klirensa koje nudi svaki SUV. Kao dio dodatne opreme nudi se i mjenjač sa prenosnim odnosom podesnim za terenske izazove, a ako se on upari sa takođe opcionim E-Active Body Control sistemom oslanjanja, GLS dobija sposobnost eksploatacije i na ekstremno zahtjevnim terenima.

Tehnologija

Kako to i priliči ovoj klasi vozila, tehnologije ime i na pretek, a pored već pomenutog info-zabavnog sistema, E-Active Body Control sistema oslanjanja tu je i mnoštvo sigurnosnih naprijednih sistema. Neki od njih su: Distronic sistem prilagođavanja brzine kretanja, Active Stop and Go asistent, sistem za pomoć pri manevrisanju prikolicom, kao i mnogi drugi.

Putnicima u drugom redu su dostupni opcioni tableti dijagonale 7 inča, koji funkcionišu na identičnom MBUX sistemu kao i glavni ekran multimedijalnog sistema.

Jedna potpuno nova, standardna funkcija je i takozvana Carwash funkcija – koja je veoma korisna, pogotovo za velika vozila kao što je Mercedes-Benz GLS. Kada se ova funkcija odabere, sistem oslanjanja se pomera u najviši mogući položaj, čime se smanjuje širina traga točkova usled geometrije osovina. Ovim se olakšava ulazak u automatske perionice kao što i uklanjanje prljavštine koja je zaostala od poslednje vožnje van puta u koševima točkova čini jednostavnijim.

Enes Eki Alković

(4236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Jasno je da se ovakvom linijom krova i gotovo ravnim sluštanjem prtljažnika dobija maksimalni prostor unutra i vrlo praktično vozilo, ali tek sada, kada vidim da je neko to tako uradio, shvatam koliko je ovakvo rešenje ružno, i zašto većina dizajnera žrtvuje koristan prostor zarad izgleda. Uvek sam smatrao da su upotrebljivost i praktičnost ispred izgleda, ali kada vidim ovo više nisam siguran.