1. Home
  2. Prezentacije
  3. Malo je previše, zar ne? Koncept BMW XM
Malo je previše, zar ne? Koncept BMW XM
1

Malo je previše, zar ne? Koncept BMW XM

1.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Trebalo bi da krenemo da se navikavamo na ovakvu njušku. Naravno, onaj ko ima volje i smisla da razume ovaj estetski izraz BMW-a koji je premijerno viđen tokom prethodne noći u američkoj saveznoj državi Floridi, odnosno u gradu Majamiju. Dakle, uskoro ćemo na svim najvažnijim, najpopularnijim modelima bavarske marke moći da zapazimo ovakav prednji kraj, a priča će započeti sa Serijom 5.

Glavne stilske karakteristike noviteta se vide već na prvi pogled, pa su tu fasetirana rešetka hladnjaka, udubljenje sa grbom marke između dve nozdrve, kao i dvodelne prednje svetlosne grupacije. Deo rasvete koji napred odmah upada u oči služi u funkciji dnevnih svetala i pokazivača pravcu dok su za osvetljivanje druma jedinice postavljene značajno niži i kamuflirane tamnim sočivima.

Prvi serijski modeli BMW-a koji će promovisati ovakva dizajnerska rešenja, pojaviće se među narodom koliko već sledeće godine.

Koncept BMW XM će i sam na proizvodne trake kompanije, što će reći da će se nuditi kao komercijalni model, a za očekivati ga je negde krajem 2022. godine. Trebalo bi da predstavlja ponos i diku BMW-a, za šta postoje dva dobra razloga.

Pod jedan, novi XM će biti tek drugi model u poluvekovnoj istoriji odeljenja M, a koji neće za donorski model imati neku civilnu Seriju iz matične kompanije. Prvi takav četvorotočkaš je bio kupe BMW M1 koji je posedovao motor smešten po sredini vozila. Proizvodio se u intervalu od 1978. do 1981. godine. Pod dva, to će biti prvi model BMW-a iz divizije koja se bavi performantnim modelima sa hibridnim pogonskim sklopom.

Predstavljeni BMW Concept XM, iako osmišljen na istoj platformi kao modeli X5; X6 i X7 poseduje potpuno originalnu karoseriju. Zadnji kraj „krase“ duga i tanana stop svetla koja su takođe redizajnirana, dok su izbočine sa amblemima u gornjoj zoni zadnjih prozora, zapravo direktna referenca u odnosu na superautomobil BMW M1 koji je takođe imao sličan oblik poklopcu motornog prostora.

Dodatna diodna traka je ugrađena iznad zadnjeg vetrobranskog stakla dok točkovi sadrže naplatke prenaglašenog promera od 23 cola.

Enterijer bavarskog koncepta je podeljen u dve koloritne zone. Napred vidimo poznati kokpit s visokim središnjim tunelom, dok je u drugom redu takozvana postavka M Lounge sa svemirskom zadnjom klupom. Instrumentacioni panel je objedinjen sa ekranom multimedijalnog sistema, i takvu formu smo već videli kod serijskih modela BMW iX i BMW i4. Pride, panel s prekidačima za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju je integrisan u jedinicu sa centralno postavljenim otvorima za ventilaciju.

Još uvek se ne zna previše toga o hibridnom pogonskom sklopu novog aduta odeljenja M. U priči je V8 turbobenzinski motor koji uz pomoć električnog kolege isporučuje 750 konjskih snaga i 1.000 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Poređenja radi, termička jedinica V8 sa zapreminom od 4,4 litre u aktuelnim modelima X5 M Competition i X6 M Competition razvija 625 konjskih snaga i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Krosover BMW XM će biti u stanju da cirkuliše putevima i u bešumnom režimu, s tim da neće moći tako duže od 80 kilometara. Model o kom pričamo ovog jutra, neće imati alternativne pogonske sklopove u paleti.

Sudeći po onome što se da zaključiti na osnovu fotografija paparaco novinara koje kruže internetom već skoro godinu dana, serijska verzija krosovera BMW XM neće naslediti sve pikanterije s konceptnog izvođanja, iako će generalne proporcije masovno proizvedenog noviteta ostati nepromenjene.

Automobil će biti sklapan u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se i inače izrađuju svi (pravi) krosoveri BMW-a, što će reći oni s izvornim pogonom na zadnjoj osovini (od X3 do X7).

AutoRepublika

(1298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mraw

Ruznog vozila