1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tesla ažurirao cifre o dometu svojih vozila
Tesla ažurirao cifre o dometu svojih vozila

Tesla ažurirao cifre o dometu svojih vozila

1.38K
1
Podelite sa prijateljima:

Tesla je smanjio cifre dometa za čitav niz automobila. Američki proizvođač (srpskog porekla 😉 ) je odgovorio na nove propise američkih vlasti za odgovarajuća merenja nakon izveštaja novinske agencije Reuters, izveštaja stručnjaka i pritužbi kupaca na optimistične procene dometa. Promene su rezultat Reutersovog poređenja trenutnih informacija na internet stranici američke grupe sa ranijim sačuvanim verzijama. U početku nije bilo izjave Tesle.

Promena je izvršila pritisak na cenu akcija kompanije Ilona Maska na berzi u Njujorku. U utorak uveče akcije proizvođača električnih automobila pale su za oko 2,5 odsto.

Neke od promena su relativno male. Za Model X Plaid, procenjeni domet je smanjen sa 536 na 525 km. Za Model S Plaid, s druge strane, vrednost koju je dao Tesla pala je sa 638 na 578 km. Reuters nije mogao da utvrdi da li je svaka podvarijanta svakog modela pogođena promenama.

Novi propisi Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA) za 2024. zahtevaju da se očekivani domet električnih automobila navede u skladu sa njihovim „podrazumevanim“ režimom, odnosno postavkom koju vozilo usvaja nakon što se uključi. Ako takav režim ne postoji, mora se formirati prosek između najboljeg i najgoreg slučaja.

EPA je usvojila nove propise 2022. Pogođeni su i drugi proizvođači električnih automobila. Međutim, portparol Forda rekao je da procene za električne modele američke kompanije, uključujući pikap F-150 Lightning, nisu promenjene. Izjave GM-a i Hyundaija prvobitno nisu bile dostupne. Glavni urednik trgovačkog časopisa Edmunds, Alister Viver, Tesline promene je posmatrao kao važan korak za kupce automobila. „Svih osam Teslinih vozila koje smo testirali nisu ispunili procene EPA“, rekao je on o prethodnom standardu. Šef analitičke kompanije Recurrent, Skot Kejs, složio se sa njim: „Tesline procene u prošlosti bile su 30 odsto ili više optimističnije od stvarnog dometa vozila“.

Domet električnog automobila, posebno u SAD, jedan je od najvažnijih kriterijuma za potrošače pri odlučivanju koje će vozilo kupiti ili da li će uopšte kupiti električni automobil. U toj zemlji, termin „anksioznost oko dometa“ se koristi da opiše brigu oko toga da li možete stići do sledeće stanice za punjenje.

Tokom letnjeg istraživanja, Reuters je saznao od insajdera da je Tesla namerno pokazivao vozačima „ružičaste“ prognoze udaljenosti iz marketinških razloga. Pored toga, 2022. je tajno formiran poseban „tim za preusmeravanje“ kako bi sprečio klijente sa pritužbama na opseg da zakažu termin za održavanje. Tesla je odbio da komentariše izveštaj Reutersa.

Autor jedne od studija o asortimanu električnih automobila, industrijski veteran Gregori Panon, naglasio je tada da ne optužuje Teslu za prevaru. Kompanija je jednostavno najagresivnija u izračunavanju raspona prema važećim propisima EPA. Tesla takođe sprovodi dodatne testove dometa na svim modelima.

Nasuprot tome, mnogi drugi proizvođači automobila, uključujući Ford, Mercedes i Porsche, oslanjali su se na formulu EPA da bi izračunali potencijalni domet svojih električnih automobila, prema podacima za modele iz 2023. Ovo obično dovodi do konzervativnijih procena.

Tesla je nedavno objavio ohrabrujuće brojke o prodaji, ali postoji mali zastoj u Kini: proizvođač mora da povuče 1,6 miliona automobila zbog tehničkih problema.

AutoRepublika

(1380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Koji li je ovo po redu put da Tesla menja/smanjuje podatke o dometu ?
Biće da su ranije kupci samo „loše razumeli“. Kao i onaj „auto pilot“.
Pa sada samo „pojašnjavaju“.