1. Home
  2. Vesti
  3. Kupio pa slupao klasični terenac vredan 1,8 miliona dolara
Kupio pa slupao klasični terenac vredan 1,8 miliona dolara
2

Kupio pa slupao klasični terenac vredan 1,8 miliona dolara

219
2
Podelite sa prijateljima:

Kada neko potroši poveće sume novca na klasični automobil, obično očekujemo da će ga parkirati u garaži i voziti samo u specijalnim prilikama ili pak na skupovima. Logika je takva da klasični četvorotočkaši mnogo gube na vrednosti ako su voženi, i ako nisu više u besprekornom stanju, a ako se ne daj Bože nešto pokvari ili ošteti, onda je izuzetno teško pronaći rezervne delove.

Ford Bronco iz 1969. godine pod nadimkom „Big Oly“ („Veliki Oli“) je protekle godine oborio rekord kada je reč o najskupljem terencu ikada prodatom na aukciji.

Novi vlasnik je izdvojio čak 1,87 miliona dolara, a Big Oly je ostao poznat po takmičenju na čuvenim trkama Baja 1000, gde je nadaleko poznati Parneli Džouns je uspeo da slavi nekoliko puta. Ako postoji „kraljevski“ terenac od kog nam zastaje dah kada ga ugledamo, onda je to sigurno ovaj trkački Bronco. O njemu smo detaljnije i pisali, a tu priču možete da pročitate ovde.

Ali za razliku od vozila koje smo već opisali, Big Oly nije parkiran u garažu već ga je vlasnik često vozio na velikim terenskim trkama. Bronco je svakako sposoban za tako nešto pošto ga odlikuju lagana školjka, ogibljenje razvijeno od strane Forda Racinga i moćni V8 motor zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) i oko 400 konjskih snaga.

Proteklog vikenda vlasnik je odlučio da se takmiči u šampionatu nazvanom NORRA Mexican 1000 i kao što mu ime kaže, vozi se kroz meksičke pustinje u dužini trajanja od hiljadu kilometara. Kolege sa sajta Road & Track kažu kako je vozač izgubio kontrolu nad vozilom u jednoj krivini, a rezultat možete da vidite na priloženim fotografijama.

Bronco je završio na krovu sa značajnim oštećenjem istog, dok su štetu pretrpeli i blatobrani i hauba, ali vozač i suvozač nisu povređeni. Navodi se da oštećenja, iako velika, nisu značajna po pitanju popravki, što nam govori da će biti rešeni i Bronco će nastaviti da pruža svoju originalnost. Road & Track takođe navodi da mehaničkih problema nema osim što je u sudaru probušen rezervoar sa gorivom, a osim tog nedostatka, terenac je bez problema upalio i parkiran je na prikolicu.


Odluka vlasnika da se takmiči sa tako retkim vozilom je donela različita mišljenja javnosti. Jedni smatraju da su vozila napravljena da budu korišćena, pa i da je samim tim bolje da Big Oly radi ono za šta je originalno razvijen, umesto da „čami“ u nekom muzeju.

S druge strane, postoji i oni koji će reći da klasično vozilo, i to jedino takvo u postojanju, previše vredno da bi se dovodilo u situaciju da bude oštećeno ili uništeno. Ali na kraju dana sve je u rukama vlasnika i samo njegova odluka je konačna, pa u neku ruku možemo da slavimo što je Big Oly još uvek sa nama pa makar bio u povređenom stanju.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Da ga je kupio neki muzej, pa i da se čuva i pazi. Ovako – neka ga vozi, čak i da je neka totalka, može dovoljno da se restaurira da posle čami negde.

Mustang

kada ga popravi još više će mu porasti vrednost