1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordna godina za Rolls-Royce
Rekordna godina za Rolls-Royce
1

Rekordna godina za Rolls-Royce

121
1
Podelite sa prijateljima:

Kažu da svet trenutno drma velika kriza i da se još uvek nismo oporavili od epidemije virusa korone. Možda oni obični smrtnici i nisu, ali bogataši po običaju uživaju u visokom životnom standardu, što se odnosi i na automobilski svet.

Rolls-Royce je upravo objavio prodajne rezultate za 2023. godinu i kaže nam da je zabeležio najbolju godinu u svojoj 119 godina dugoj istoriji. Isporučeno je 6.032 vozila, što je za jedanaest primeraka više u poređenju sa prethodno rekordnom 2022. godinom.

Za razliku od većine automobilskih proizvođača, Rolls-Royce ne daje konkretne detalje za svaki specifični model. Britanski gigant samo kaže da je njegov bestseler terenac pod imenom Cullinan, a prati ga limuzina Ghost. Sjedinjene Američke Države su i dalje najveće tržište firme, a prati ga Kina. Rekordni broj isporuka je zabeležen i u Evropi i Aziji.

Rolls-Royce, koji se inače nalazi u rukama BMW-a, pre nekoliko godina je osnovao poseban program po kojem mušterije mogu da izaberu veliku broj opcija i na taj način opreme vozilo po svom ukusu. To znači da u neku ruku ne postoje dva ista modela Rolls-Roycea na putevima, iako to možda i nije vidljivo na prvi pogled pošto su neke opcije na račun mirisa i skrivenih detalja nevidiljim golim okom.

Kupcima se takav potez očigledno dopao pošto je britanski proizvođač vozila prodao više primeraka nego ikada ranije iako je u ponude eliminisao kupe Wraith i kabriolet Dawn. Takođe trenutno radi na svom prvom električnom modelu sa značkom Spectre i možete da ga vidite na naslovnoj fotografiji. Prvi primerci će biti isporučeni kupcima na jesen, a iz firme kažu da za sada imaju dovoljno narudžbi će neki kupci morati čekati i do godinu dana na svoje primerke.

Najstariji Rolls-Royce trenutno u ponudi je terenac Cullinan i u proizvodnji je od 2018. godine. Nedavne špijunske fotografije pokazuju da je osveženje na putu i trebao bi više da liči na limuzine kao što su Ghost i Phantom, a firma će proširiti i fabriku u Velikoj Britaniji da bi zadovoljila sve veću potražnju.

I pored takve priče, Rolls-Royce je zapravo imao i solidan broj neprodatih jedinica na američkom tržištu i to konkretno modela Cullinan. Kompanija je izjavila da će ih ponuditi sa popustom u iznosu od petnaest hiljada dolara, što sumnjamo da je bitno nekom kupcu koji je već spreman da izdvojit 375 hiljada „zelembaća“ za ovog luksuznog terenca.

Rolls-Royce je nekoliko puta kroz svoju istoriju menjao vlasnike i odlazio u stečaj, a često je opstajao samo zahvaljujući diviziji za proizvodnju mehanike za avione. Situacija se svakako stabilizovala dolaskom BMW-a, što potvrđuju i rekordni prodajni rezultati…

AutoRepublika

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo 6.032 vozila?! „To je na nivou statisticke greske“ – rekao bi Yankee. 🙂