1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Angele Merkel izabrao službenu limuzinu po meri!
Naslednik Angele Merkel izabrao službenu limuzinu po meri!
13

Naslednik Angele Merkel izabrao službenu limuzinu po meri!

5.42K
13
Podelite sa prijateljima:

Nemačka je prekjuče dobila novog lidera i Olaf Šolc je na mestu kancelara zamenio Angelu Merkel koju ćemo mi, automobilski entuzijasti, pamtiti i kao zaštitnika germanske industrije sklapanja četvorotočkaša. Šolc kao naslednik Merkelove, će se u svom radu, kao štićeno lice, oslanjati na upotrebu blindiranog vozila. Postalo je poznato i koje je njegovo opredeljenje u ovom smislu, a ono se nikako ne može smatrati iznenađujućim.

Dakle, Olaf Šolc će krstariti u potpuno novom primerku švapskog modela s oznakom Mercedes-Benz S 680 Guard 4Matic.

Nema tog nemačkog posleratnog kancelara koji nije u svoje vreme, barem povremeno posegnuo za Mercedesovom najvećom limuzinom, a samo su Gerhard Šreder i pomenuta Angela Merkel, najčešće viđani u rivalskim sedanima. Dok je Šreder najčešće koristio odgovarajuće prilagođeni BMW Serije 7, dotle je Merkelova uživala u Audiju A8, dok je prvog bilo moguće videti i u Volkswagenu VW Phaetonu.

Formalna oznaka zvaničnog sedana Merkelove je Audi A8 L Security, čija poslednja verzija iz 2020. godine nudi nivo zaštite VR9, shodno standardima VPAM standard, uz opasku da su višeslojna stakla na bavarskom tenku ispunila kriterijume i za klasifikaciju unutar normi VR10. Šolc je po ovom pitanju bolje ušuškan, jer je najsvežija generacija Daimlerove S klase, iz generacije W223, u potpunosti licencirana spram pomenutog standarda VR10. Zato se ovaj Mercedes i smatra najčvršće oklopljenim civilnim automobilom današnjice.

Da kažemo još par reči o modelu Mercedes-Benz S 680 Guard 4Matic. Pogonjen je motorom koji najbolje opisuje par alfanumeričkih oznaka: V12 6.0 biturbo (612 konjskih snaga uz 830 Nm najvišeg obrtnog momenta), što je kombinacija koja se jedino može dobiti uz Maybachova izvođenja „civilnih“ verzija S klase nove generacije.

Pred Šolcom je takođe i prvo fabrički blindirano vozilo s oznakom S klase, a koje nudi i pogon na sve točkove, jer je Guard ranije konstruisao samo varijante sa zandjim pogonom, pa čak i kada su koristili V8 motor. Najviša brzina je limitirana na 190 km/h.

Menjačka kutija je ojačane strukture dok je i najveći deo sistema vešanja izmenjen u odnosu na obične primerke s oznakom S klase. Uobičajeno, montirani su točkovi PAX s platičnim umecima koji omogućavaju da se ovakvi automobili odvezu i nakon oštećenja. Ipak, najveći dozvoljeni domet s „pokidanim“ gumama iznosi samo 30 kilometara.

Novi Mercedes-Benz S 680 Guard 4Matic je još letos, neposredno nakon premijere postao dostupan za naručivanje. Početna cena u domovini mu je na nivou od 547 hiljada evra, dok se za izradu jednog primerka utroši 51 radni dan. U matematiku nije uračunat eventualni red čekanja za novitet, a koji će se verovatno uskoro oformiti, posebno nakon vesti o izboru novog kancelara Nemačke.

Više o blindiranom sedanu s oznakom Mercedes-Benz S 680 Guard 4Matic možete pročitati ovde.

AutoRepublika

(5421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

I kad neko pomene neku toyotu da je bolja ili nesto. Jadno i bedno.

Laki

Mečka očekivano.

Renault Terminator

Samo nek nije SUV ili neki buđavi krosover…

Laki

Baš tako!

Lesa

SUV se mnogo lakse prevrne.Možete i sami to zaključiti gledajući klipove udesa u Rusiji.

Renault Terminator

Sve to meni jasno…ali se danas u Svijetu nameću takvi bolesni trendovi da me ne bi iznenadilo da počnu da nas ubeđuju da je SUV teže prevrnuti od limuzine.

Hercegovac

Ako gledamo GLE, X7, Q8, XC90 logicno je ocekivati da se lakse prevrnu u udesu od limuzine, ali kada je u pitanju SUV srednje velicine kao sto su GLC, X5, Q5, RAV4 nisam siguran da su skloniji prevrtanju vise od limuzina, jer nemaju nesto visoka tezista, po spoljnim dimenzijama nisu mnogo gabaritniji, niti visociji od limuzina. Naravno limuzine su dalje stabilnije, ali mislim da srednji premijum SUV-ovi nisu toliko nebezbjedni po pitanju prevrtanja u slucaju nezgode.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Hercegovac
Laki

Nijedan od nabrojanih nije lako izbaciti iz „ravnoteže“ ali limuzine nude zaista sigurniji opušteniji osjećaj naročito kod „ofanzivne“ vožnje bez obzira koja vrsta puta je u pitanju!

Iznogud Časni

jel taj celavac misli nekog s tim impresionirati? Uvest ce nam obavezno cijepljenje, mamicu im fasisticku.

Bojan

Zasto me ne cudi da si ti antivakser 🤣🤣🤣

Lesa

Sigurno je maximalna brzina 190..koja laž..bar još jednom toliko.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Lesa
M M

Trebalo je da izabere onu skulesiju 2008. Ovde komentatori kažu da je to najbolji izbor. Ili neki poluproizvod, Made in Koreja

Iznogud Časni

B kladu. Nema dalje..