1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Borba Forda i Honde za titulu proizvođača sa najviše opoziva
Borba Forda i Honde za titulu proizvođača sa najviše opoziva

Borba Forda i Honde za titulu proizvođača sa najviše opoziva

3.73K
41
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu tvrdnju, „ne postoje više dobri i loši automobili jer su svi dobri, a neki su bolji od drugih“. Pa ako je verovati broju opoziva, tvrdnja bi zapravo trebala da bude suprotna. Američko tržište je videlo čak 211 opoziva u upravo završenoj godini u cilju da se poprave fabrički nedostatci.

Naravno, svaka priča ima dve strane, pa tako mnogi ne vide opozive kao negativan akt već šansu automobilskim proizvođačima da o sopstvenom trošku poprave probleme, a kupci bi trebalo da budu zadovoljni što ne moraju da to urade iz sopstvenog džepa kao što je nekada bio slučaj. I ko je onda imao najviše opoziva u 2023. godini?

Ta čast pripada Fordu sa čak 58 različitih opoziva, što nam govori da je otprilike svaki sedmi opozvani automobil „preko bare“ protekle godine nosio značku „plavog ovala“. Ford je sa ulica povukao čak 6.152.614 vozila, od čega se najveći desio u mesecu martu na račun davno ugašenih modela Ford Fusion (u Evropi ga poznajemo pod imenom Mondeo) i Lincoln MKZ.

Tada je sa ulica povučeno 1.280.726 jediica zbog potencijalnog problema sa kablovima za kočnice, koji bi vremenom mogli da puknu i samim tim iscuri ulje, a vozač bi onda izgubio mogućnost kočenja. Zabeleženo je 50 prijava nezadovoljnih vlasnika pre nego što je Ford odlučio da aktivira opoziv. Nešto manji je bio onaj iz meseca jula na račun bestselera F-150, a tada je na neplanski servis pozvano 870.700 jedinica zbog kabla koji se nalazio blizu izduvnih grana i vremenom bi se istopio.

Ford je imao najviše opoziva, ali je zapravo Honda bila primorana da povuče najviše automobila sa ulica i to čak 6.334.825 četvorotočkaša. Većina se odnosi na neispravnu pumpu za gorivo, o čemu smo nedavo i pisali, a zanimljivo je da je dobavljač u vlasništvu rivala Toyote.

Usledio je Stellantis (45 opoziva, 2,7 miliona vozila), a pratili su ga BMW (32 opoziva, 340 hiljada vozila), Mercedes (31 opoziv, 478 hiljada vozila), General Motors (25 opoziva, dva miliona vozila) i drugi. Najmanje opoziva je imala korporacija Jaguar-Land Rover sa samo 85 hiljada vozila.

Zanimljivo je da je većina opoziva bila na račun elektronike. Mediji prenose da se moderni automobili zaista jako malo kvare po pitanju mehanike, ali oko osam miliona automobila je protekle godine povučeno sa ulica zbog žalbi vlasnika na račun problema povezanih sa elektronikom.

Voleli bismo da možemo reći kako budućnost donosi nešto bolje, ali na kraju dana, iz dana u dan automobili imaju sve više elektronike u sebi i praktično su pametni telefonu na točkovima. Samim tim, ne očekujemo da će ni naredna godina biti bolja.

AutoRepublika

(3728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

41 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, mrtva trka 😊

S mile

Aj Ford, kod nas nije nikad bio na glasu. Ali Hondaaaa…. Japanac… Uz japansku kulturu ne idu opozivi, kvarovi, nego max posvecenost kvalitetu.

Renault Terminator🇷🇺Z

Jbt ispade BMW pouzdaniji od Honde..ko bi to rekao.Dolaze zadnja vremena😂…Ajd za Ford me ne čudi ništa.

Yankee

Nije pouzdaniji vec su Japanci odgovorniji od Svaba (a i od svih drugih). Japanska logika je „zabrljali smo, popravicemo o nasem trosku“, a Svapska „zabrljali smo, ali posto je vlasnik propustio da uradi servis tako sto je presao dodatnih 200 metara vise nego sto preporucujemo pre servisa, onda je vlasnik kriv“. 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Aaa Japanci „odgovorniji“ od Njemaca😂…kakva glupost. Ja vozim BMW 2014,kupljen prije 2 godine kod Austrijanca u Austrijskoj auto kući.Na polovan auto dobio sam garanciju od 3 godine.Šta god da rikne popravljaju.Letva volana dobila luft,otišao,prijavio,majstor pogledao,potvrdio isto,popravljeno bez i jednog pogovora,cijela priča od momenta dolaska u autokuću do potvrde kvara nije trajala više 5-6min.U roku 10min već je bio zakazan termin kada da doćeram auto na popravku i naravno kada sam doćerao svoj auto na popravku,auto kuća mi je dala zamjenski dok se moj ne popravi. Ista priča je bila kada je druk ležaj rikno,komplet set kvačila je zamenjen,plivajiću zamajac.Od svega… Pročitaj više »

Yankee

Japanci su odgovorniji od svih, a posebno od svaba. Sa svabama imam lose iskustvo od kada sam morao na 2 projekta da radim sa njima dok sam bio na fakultetu. Bio pun cas nemackih ucenika. Nikada vise ne zelim ni da ih vidim, a ne da jos radim sa njima, Hitlerova ideologija da su iznad svih drugih jos zivi u njima. Ponasaju se kao da su svi drugi robovi koji ce samo slusati njihova naredjenja. Dosta mi je svaba za jedan zivot. Nego, sta bi sa ranijim pricama da te tvoj BMW sluzi bez greske? 😉 Ili ti sve to… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa nisi radio projekte u punoj učionici sa Japancima😉…vjernim Njemačkim saveznicima u 2.Svetskom ratu.
Što si im dozvolio da se postave „iznad“ tebe?Eto, ja sam među njima svaki dan,varen i pečen što bi rekao naš narod,nikada ni jedan nije i niti će moći biti „iznad“ mene a veoma slabo znam njihov jezik.

Služio je jedno vrijeme,pojavili se problemi,ti problomi su riješeni i idemo dalje.Pisao sam ja o tome u predstavljaju svoga auta..
https://autorepublika.com/2023/05/24/ar-test-vlasnika-bmw-serije-5-f10/

Yankee

Sa Azijatima najvise i volim da radim projekte. Ubedljivo su najbolji bas zbog toga sto su anti-Nemci po ponasanju i razmisljanju.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja Azijate nešto ne mirišim..ovde su ti Azijati Afganistanci,Sirijici,Palestinci..i ostali Islamski narodi kojima nije mijesto u Evropi.To su narodi čiji su običaji,kultura i shvatanje života potpuno drugačiji od onoga kako na to gledaju evropski narodi.Japanci,Kinezi dođu samo kao turisti,potroše pare i odu.Ovi dolaze,ostaju,ne rade ništa,žive na račun nas koji radimo,prljavi su,gubavi su,neuredni,nevaspitani su,divljaci,primitivci,bave se kriminalom..i što je najgore država ih štiti više nego svoje Austrijance.Oni imaju sva moguća prava kakav rođeni Austrijanac i mi stranci koji radimo i doprinosimo društvu možemo samo da sanjamo.

Night Rider

Evo bas ovih dana se Nemci bore to da promene 🙂 Dizel traktor revolucija je u toku.

Čika Kure

Izgleda da je istina to što napisaše o BMW, mnogo se nešto kvari 🙂

Zvezdan Božinović

Samo je američko tržište obuhvaćeno

Siniša

Hajde da ti poverujemo ali ni ti ne veruješ u ovo što si napisao druže!

Zoran

Da li je ovo lista za USA ili WW?
Ako je samo USA, Renault se tamo ne prodaje, zato ga nema na spisku…

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoran
Renault Terminator🇷🇺Z

U Renaultu jesu trenutno kreteni…ali nisu još toliki da moraju svoja vozila prodavati Amerikancima.

Yankee

Da, sto bi prodavali aute Amerima (gde je prosecna prodajna cena novih auta prosle godine bila $48.247) kada mogu da prodaju jeftini Clio i jos jeftinije Dacije po Evropi… 😉

Renault Terminator🇷🇺Z

Upravo to.

Yankee

Ti znas da sam ja bio sarkastican u gornjem komentaru? Ne postoji taj proizvodjac koji bi radije prodavao jeftine aute po Evropi umesto znacajno skupljih auta u Americi, pa tako ni Renault.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa eto vidiš da postoji.Renaulta kod vas nema.

Yankee

Nema ga ne zato sto kao ne zeli da bude (kako ti pricas) vec zato sto je nesposoban da napravi aute za americko trziste. Zadnji put kad su se takmicili u Americi prosli su katastrofa. Amerika je 2. najvece trziste na svetu, a po prosecnoj prodajnoj ceni vozila su #1 – nema tog proizvodjaca koji ne zeli tamo da se takmici. Mnogi su probali tokom zadnjih 100+ godina, samo su najbolji uspeli. Ti mislis da Renault prica u stilu, „ma da smo hteli mogli smo bez problema da prodaje Amerima aute od $50.000, ali eto, mi bi radije da prodajemo… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pametni za sada,ne žele sa debilima preko bare da imaju posla,dodvoljno su im svi ostali kontinenti gdje su zastupljeni.Skromni su😉.

„Ti mislis da Renault prica u stilu, „ma da smo hteli mogli smo bez problema da prodaje Amerima aute od $50.000, ali eto, mi bi radije da prodajemo Daciju Logan za 15.000 evra“?“

Ja vidim da ti tu priču pričaš,Renaulta saopštenja još nisam video.Posalji im emali,pitaj ih zašto vas nema na USA tržištu😉.

Yankee

Vazi, vazi, Renaultova logika je znaci „sto bi prodavali Espace VI kad mozemo Daciju Logan“ hehe. Pametni su jedino po pitanju sto znaju svoje nedostatke i ne idu tamo gde im nije mesto. Pa ne moze svako u udje u ring sa Alijem samo zato sto misli da zna boksati, pa tako i Renault ne moze na jaka trzista. Neka se fokusiraju na Francusku, Kinu i Maroko. 😉 Proucavao sam dovoljno istoriju Renaulta u Americi da znam zasto ih nema. Renault Dauphine je do danasnjeg dana jedini automobil ikada na americkom trzistu za koji su banke odbijale da daju kredite… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

„Vazi, vazi, Renaultova logika je znaci „sto bi prodavali Espace VI kad mozemo Daciju Logan“ hehe.“ To je tvoja logika. “ Pametni su jedino po pitanju sto znaju svoje nedostatke i ne idu tamo gde im nije mesto. “ Koliko bi ovaj svijet bio drugačiji i bolji da su svi svjesni toga😉. Najveći uspjeh Renaulta je što nije na S. Američkom kontinentu,za tebe je to tragedija jer su vas nakljukali propagandom da ste centar Svijeta i da ste iznad svih i da ako nema nešto u USA to ne valja..Renaultu je dovoljno ostalih 6 kontinenata to je očigledno jer još… Pročitaj više »

Yankee

Kao sto rekoh gore, ne postoji taj automobilski proizvodjac koji bi radije prodavao jeftinije automobile umesto skupljih. Apsolutno niko, ali bas niko nece reci „radije bi da zaradjujemo $100 po vozilu na ovom jeftinom autu nego $10.000 po vozilu na ovom skupljem autu“. Eh sad, neko naravno moze da veoma uspesno prodaje skuplje modele, a neko ne moze. Renault ocigledno ne moze jer da moze ne bi zavisili od Clia i Dacija, hteo ti to da priznas ili ne. Amerika i jeste centar sveta kada je rec o automobilskoj industriji. Nigde se ne prodaje vise skupljih auta nego u Americi.… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

„Tako da da – ako se neki automobil ne prodaje u Americi, to znaci da ne valja. „😂 A to što je nekad znao biti najprodavaniji na planeti (a nema ga u tzv „najjačoj“ ligi USA) šta to znači?Jel i to isto znači da ne valja😂? Američko tržište nije najzahtevnije nego je najprimitivnije i najzaostalije na planeti.Zato pametni (kao Renault,Peugeot,Citroen) ne žele da sa primitivnim narodom tamo imaju posla jer nemaju pojma šta je auto.I ako se usude i odu na to tržište,katanac im ne gine. Eto vam VW,Mečka,BMW…pa se razvlačite sa njima po sudovima zato što ugrađuju diskove umjesto… Pročitaj više »

Yankee

Koji to svetski bestseler se nije prodavao u Americi?

Znaci americko trziste je „najprimitivnije i najzaostalije na planeti“, ali zato je Evropa, gde je Dacia Sandero na 3. mestu mnogo zahtevno i napredno? Haha bas sigurno jeste. Znas sta je jos smesnije? Sto je Tesla Model Y bio bestseler u Evropi prosle godine. 😉

Najbolji se takmice na najzahtevnijim trzistima. Francuzi to naravno nisu, zato im i preostaje da se takmice u Turskoj, Maroku, Paragvaju i slicnim drzavama. Jedan Stellantis ne zavisi kako ce Peugeot i Citroen proci u Evropi nego kako ce Ram i Jeep proci u Americi.

Renault Terminator🇷🇺Z

„Koji to svetski bestseler se nije prodavao u Americi?“ Renault 4,Renault Clio,Peugeot 205,Peugeot 206..Rođo,nije USA cijeli svijet niti je bitno tržište,eto Renaulta nema tamo pa postoji više od jednog vijeka,čak je bio i najprodavaniji na planeti a nema ga u Americi i kamo sreće da ga nikada i ne bude tamo,znaš kako kažu,nije žvaka za seljaka😉. U toj Evropi se prave najbolji automobili kakve Ameri mogu samo da maštaju da naprave.Najveći tehnološki nivo razvijenosti Američke autoindustrije je na nivou Dačije Sandera.I kod vas takva auta su najprodavanija,dok kod nas su eto vidiš na 3 mjestu po prodaji.Jesmo glupi,ali nismo toliko… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Yankee

Ni jedan od modela koje si nabrojao nije bio svetski bestseler. Bili su u Evropi, ali nikada u svetu. Renault takodje nikada nije bio najprodavaniji brend na svetu. Bio je samo Renault + Nissan + Mitsubishi, a to im ne bi poslo za rukom da Nissana i Mitsubishija nema na americkom trzistom trzistu. U Evropi vam je najprodavaniji bio americki auto u 2023. sezoni. Ajde sedni na sekundu, zapali cigaru i neka ti to prodje kroz glavu na par minuta. Toliko ste kao napredni u Evropi po pitanju automobila da vam je bestseler iz Amerike, a na 3. mestu low-budget… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Amerika nije centar Svijeta. A šta je to nego Renault Grupa,svi spadaju pod Renault ili su bili pod Renaultom… Ili npr.da Renaulta nije bilo u Aziji,ili Africi,ili Australiji…ali ga ima a nema ga u Americi pa je opet bio najprodavaniji,što samo dokazuje činjenicu da Amerika nije centar autoindustrije niti je važno tržište. I ćorava kokoš nekada pogodi zrno kukuruza,tako ovaj put i Tesla.I Sandero nije treći nego drugi najprodavaniji u Evropi. “ Sta drugo da kazem osim mozda onoga da vam jos dodatno naplacuju da dobijete klimu i da su vam branici u istoj boji kao ostatak auta haha.“ Može… Pročitaj više »

Yankee

Amerika jeste centar sveta kada je rec o automobilskoj industriji. Kao sto rekoh, nije Renault tu jednu godinu zavrsio kao bestseler vec 3 korporacije koje su strateski partneri. Renault uopste nije vlasnik Nissana pa da se sad ono sta proda Nissan moze smatrati Renaultom. A ako ces racunati Renault-Nissan-Mitsubishi kao jednu firmu (kad pricas da su bili bestseler), pa opet nisu mogli da to urade bez americkog trzista jer se i Nissan i Mitsubishi prodaju u Americi (Nissan je poprilicno veliki igrac u Americi)/ Naravno da su Renaultu bitna ta sitna trzista. Ne mogu uspeti na onim najjacim, pa ajmo… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Korporacija koja se zove Renault Grupa i Renault je bez prisustva u Americi bio na vrhu.Znači da Amerika nije centar autoindustrije kada možeš biti najprodavaniji na planeti a ne prodavati u Americi. Pa na tim „sitnim“ tržištima konkurencija daleko žešća nego u Americi.U Americi možeš prodati sve i svašta pa eto i naš Yugo,da se nije raspala SFRJ i dan danas bi se Yugo prodavao onakav kakav je i bio,čak bi se danas i bolje prodavao jer je idealan auto za prosječnog Amerikanca,nema diskove da kamenčići upadaju,nema ništa,maltene konjska zaprega od auta,to Ameri obožavaju i najviše vole. A na svim… Pročitaj više »

Yankee

Ti uporno tvrdis kako je „Renault bio bestseler iako nema prisustvo na americkom trzistu“, a to uopste nije istina. Renault nije bio bestseler vec cela Renault-Nissan-Mitsubishi korporacija. A Renault-Nissan-Mitsubishi posluje u Americi preko brendova Nissan i Mitsubishi. Renault sam kao brend nikada nije bio ni priblizno bestseler u svetu – bio je samo kada ga spojis sa Nissanom i Mitsubishijem koji, kao sto rekoh, posluju na americkom trzistu i bez americkog trzista grupa Renault nikada ne bi bila svetski bestseler. Upravo je to i moja poenta da je Yugo bio uspesan u Americi, a Renault nije. Cak je i jedna… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Svima njima je bio gazda..isto kao što je VW to Audiju,Škodi..A da možda bez Evropskog tržišta nikada ne bi bili najprodavaniji,ili bez Azije npr? Koreja je isti krš kao i Yugo samo ljepše upakovan,zato se i prodaje.Da Ameri znaju šta je auto,Renault bi bio tamo.Probali su,videli da žvaka nije za seljaka i ajmo na tržišta gdje se kvalitet i pouzdanost cijene i traže. „Na kom trzistu izvan Francuske je Renault medju bestselerima? “ Pa pogledaj 2017 pa ćeš da vidiš da je Renault bio najprodavaniji na planeti generalno. A na kom je to tržištu Američki proizvođač bio najprodavaniji,a da nije… Pročitaj više »

Yankee

Ja govorim da ti meni uporno tvrdis kako je Renault grupa bila svetski bestseler bez americkog trzista 2017. godine – a to nije istina. U toj 2017. godini, Nissan je u Americi prodao 1,6 miliona vozila, Mitsubishi jos 103.000. Znaci 1,7 miliona vozila od ukupne prodaje grupe Renalt te 2017. godine je stiglo sa americkog trzista. Bez tih 1,7 miliona vozila sa americkog trzista – grupa Renault uopste ne bi bila svetski bestseler 2017. godine. Americke firme se ne vode logikom „vazno je ucestvovati“ vec „gde mozemo najvise da zaradimo“. Ford zna da ima vecu zaradu na jednom jedinom F-150… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa ne bi mogao ni bez Evropskog ili Azijskog tržišta.Opet ti ponavljam,nije Amerika centar svijeta.Amerika je perfierija planete.Razlika između Renaulta i VW u prodaji 2017 godine je cirka 100.000 vozila.10.6 miliona je prodao Renault,10.5 miliona je prodao VW.

E to si rekao pošteno,bitna je zarada,što više zaraditi a kvalitet ko šiša.U Americi to prolazi,zato su i pobjegli iz Australije i nema ih niđe danas van Amerike.

Šta podrazumjeva to produženo osiguranje,koliko važi i šta pokriva?

Yankee

Ponavljam i ja tebi, ti uporno pricas da je Renault grupa bila bestseler u svetu bez americkog trzista. A to nije istina, od tih 10,6 miliona vozila koje je Renault grupa prodala u svetu te 2017. godine, oko 1,7 milion je stigao sa americkog trzista (preko Nissana i Mitsubishija). Bitna je zarada svima, ne postoji taj proizvodjac koji ce reci „jebo zaradu, ajde da se fokusiramo da ponudimo sto bolji auto po sto jeftinijoj ceni, a nije bitno koliko cemo zaraditi“. Nema to veze sa Amerikom, to vazi svuda. I Renault bi radije da proda milion vozila sa cenom od… Pročitaj više »

Ivan

Druže, džabe ti arčiš taj dispel, kao da pričaš zidu 🤣 lik je ili trol ili ograničen

Renault Terminator🇷🇺Z

„ti uporno pricas da je Renault grupa bila bestseler u svetu bez americkog trzista.“ Pokaži gdje sam ja to napisao. Ja kažem da ne bi bili najprodavaniji bez Evrope ili Azije,isto kao što i ti uporno ponavljaš da to nisu mogli biti bez Amerike.Oduzmi prodaju Renaulta u Aziji ili Evropi pa vidi jeli mogu biti bolji od VW. Nije istina da je Renault Grupa prodala 10.6 miliona vozila?Evo ti brate dragi na engleskom i sa sajta koji važi za malčice ozbiljniji u auto svijetu. https://uk.motor1.com/news/228865/renault-nissan-2017-sales/ I kada već rovariš te brojeve,izrovari pa javi koliko su te godine prodali vozila u… Pročitaj više »

Yankee

Evo ti tvoj gornji komentar gde si to napisao: „U ostalom,sama veličina Renaulta je još veća kada je uspio da bude najprodavaniji na planeti a nije ga bilo na tzv „najznačajnijem“ tržištu.“ Nisam rekao da Renault grupa nije prodala 10,6 miliona vozila vec sam rekao da nisu prodali 10,6 miliona vozila bez americkog trzista. Zarada je na prvom mestu svakoj firmi, Nisu Ameri nista tu drugaciji od Francuza. Evo recimo zasto Renault ima fabriku u Maroku, zasto ne proizvodi sve svoje aute kod kuce u Francuskoj? Pa zato sto je radna snaga jeftinija u Maroku i sto za jeftinije napravi… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

„Evo ti tvoj gornji komentar gde si to napisao:“
U pravu si za to.I dalje stojim iza toga da 2017 ne bi bili najprodavaniji kada bi isključio tržište Evrope ili Azije.

Meni je jasno zašto Renault pravi auta u Maroku,Turskoj..ali kvalitet vozila je isti.

E to je prava garancija.I možeš dobiti tu garanciju kada kupiš vozilo staro 8-10 godina?

Yankee

Postoje mnoge privatne firme koje daju bumper to bumper garanciju, mislim da je limit starosti vozila 15 godina, ali nisam 100% siguran da li je bas 15 godina. Vecito vrte reklame na tv-u na racun toga.