1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Micra će imati i šestu generaciju
Nissan Micra će imati i šestu generaciju
5

Nissan Micra će imati i šestu generaciju

367
5
Podelite sa prijateljima:

Nissan je već najavio da će značajno smanjiti svoje prisustvo u Evropi, te se postavilo opravdano pitanje da li će Micra koja ne beleži ubedljive prodajne rezultate uopšte dobiti novu iteraciju? 

Micra se već decenijama sa manje ili više uspeha prodaje na Starom kontinentu, aktuelna peta generacija se proizvodi u Francuskoj u Renaultovoj fabrici u Flinsu. Tako je trenutno izdanje modela Micra veoma blisko Renaultovom Cliiju četvrte generacije.

Nissan je nedavno potvrdio da će kompanija proći kroz restruktuiranje i da će preispitati poslovanje na pojedinim tržištima. U Evropi se očekuje da će veći broj model biti ugašen, ali izgleda da to neće biti slučaj sa Microm.

Aktuelna generacija ovog modela iz B segmenta predstavljena je 2016. godine na Salonu automobila u Parizu. Ogroman skok unapred Micre mk5 naspram prethodnika ipak nije ispratio i jednako veliki skok prodaje, šta više njeni komercijalni rezultati su skromni.

Prodaja Nissan Micre 5 u Evropi:

Godina Broj prodatih primeraka
2019 65.240
2018 77.815
2017 86.489
2016 60.212

Iz tabele da se videti da je Micra od 2017. godine beležila pad prodaje, a nakon četiri godine na tržištu vreme je za osvežavanje ovog modela. Ažuriranje bi sigurno doprinelo uvećanju broja novih registracija, ali je nerealno očekivati da Micra ugrozi neke od lidera u B segmentu.

Tako je bratski Renault Clio prošle godine bio ubedljivo najprodavaniji model u ovoj klasi u Evropi sa više od 317.500 isporučenih jedinica, dok je na drugoj poziciji bio VW Polo sa 257.800 primeraka. Nissan Micra je prethodnu godinu završila na desetoj poziciji u B segmentu, ali je na devetoplasirana bila Seat Ibiza sa čak 34.000 više prodatih automobila od japanskog modela.

No, Nissan ne odustaje. Marko Fioravanti, šef japanske marke za planiranje novih proizvoda istakao je za novinare da ovaj brend nema nameru da se povuče iz klase malih gradskih automobila u Evropi. „Micra i Juke imaju budućnost u Evropi“, rekao je Fioravanti.

Očito je da će se japanska marka osloniti na saradnju sa Renaultom u ovom segmentu, te da neće napustiti B segment, jer sve što treba da urade je da „stave svoju značku“ na prepakovani model. Tako da će Micra sigurno nastaviti da se proizvodi u Francuskoj, ali ostaje pitanje šta će biti sa Jukeom jer se on sklapa u Velikoj Britaniji. Njegova sudbina verovatno će zavisiti od toga da li će EU i Britanija ostvariti dogovor o slobodnoj trgovini.

Test aktuelnog izdanja Nissan Micre iz pera našeg Perice Rajkovića možete pročitati OVDE.

AutoRepublika 

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neuspeh 5. generacije Micre na trzistu mogao je da se utvrdi cisto vizuelno, bez statistike – novih Micri nije bilo na ulicama Evrope, dok je predhodnih generacija bilo na svakom cosku! Kupci obicno ostaju verni svom brendu i raduju se novoj generaciji svog omiljenog automobila. Zbog cega je 5. generacija Micre izazvala odbojnost kod kupaca? Po mom misljenju, presudnu ulogu u njenom neuspehu odigrala su dva faktora: dizajn i upotrebna vrednost. ———————————————————————————————————————————————— Dizajn – Nissan je odlucio da Micri da jednu izrazito sportsku notu. Najvazniji element novog dizajna je veoma akcentirana bordura koja u obliku „talasa“ polazi od prednje maske,… Pročitaj više »

Yankee

comment image

Yankee

comment image

Iznogud Časni

Aktualna Micra, dizel, vrlo mali potrošač , žešća buka oko točkova i donjeg postroja zbog očajne izolacije istog. Nemam šta da zamjerim, možda se tako zalomilo da je pouzdan, dobar i bez kvara do sada, a ko upaljač troši.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Matija

Nije slucajno, Japanci su u vrhu pouzdanosti! To kod njih nikada nije bio problem. Kod „petice“ su problem dizajn, komfor i prostor. To je moje misljenje.