1. Home
  2. Vesti
  3. Ozbiljan pad proizvodnje novih automobila u Velikoj Britaniji
Ozbiljan pad proizvodnje novih automobila u Velikoj Britaniji
0

Ozbiljan pad proizvodnje novih automobila u Velikoj Britaniji

159
0
Podelite sa prijateljima:

Posledice brexita sve jasnije za automobilsku industriju na Ostrvu. 

Britansko udruženje proizvođača automobila saopštilo je da je u novembru proizvedeno 19,6% manje vozila nego u istom mesecu 2017. godine, a ovakav pad proizvodnje definišu kao „veoma zabrinjavajući“. Proteklog meseca sa pogonskih traka u Velikoj Britaniji sišlo je 129.030 automobila naspram 160.000 za isti period prošle godine.

Ovo je peti mesec u nizu da britanska automobilska industrija beleži ozbiljan pad proizvedenih primeraka. Ukoliko se sagleda cela godina zaključno sa novembrom, ostrvske fabrike proizvele su 1.441.334 automobila što je za 8,2% lošiji rezultat nego 2017. godine.

Kako navode britanski mediji manji obim proizvodnje automobila uslovljen je sa nekoliko činjenica. Pre svega napuštanje EU, koje je dovelo do nepoverenja stranih investitora jer se sumnja da će vlada u Londonu uspeti da se izbori sa pritiscima onih koji su glasali za raskid veze sa Evropom i postizanje dogovora o slobodnoj trgovini. Ovakva nesigurnost uslovila je pad prodaje novih automobila u Britaniji, ali je na to uticala i velika pompa oko dizel goriva kao i najave da će doći do potpune zabrane korišćenja agregata sa unutrašnjim sagorevanjem.

Stručnjaci za automobilsku industriju na Ostrvu pozivaju vladu da hitno postigne dogovor sa EU, jer će u suprotnom nastupiti teški dani za ovaj deo privrede u Britaniji. Brojni strani proizvođači koji imaju pogone u ovoj zemlji najavili su mogućnost gašenja fabrika ukoliko ne dođe do dogovora sa Unijom.

Čak i domaće marke pribegavaju zaustavljanju proizvodnje zbog male potražnje. Primer je Mini koji će svoju fabriku u Oksfordu zaustaviti na nekoliko nedelja. A zvaničan datum obustave rada je 29. mart, dan kada Velika Britanija i zvanično napušta EU.

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments