1. Home
  2. Vesti
  3. Marka BMW se naprodavala prošle godine kao nikada
Marka BMW se naprodavala prošle godine kao nikada
2

Marka BMW se naprodavala prošle godine kao nikada

2.09K
2
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo BMW-a sa zadovoljstvom objavljuje da je 2023. bila najbolja godina ikada, sa porastom broja prodatih vozila za 7,3% u odnosu na prethodnu godinu, dostižući na taj načn ukupno 2.253.835 isporuka. Iako podaci o prodaji Mercedesa još nisu dostupni, iskonski rival iz Minhena je samouvereno izjavio da je zadržao svoju poziciju globalnog lidera u prodaji luksuznih proizvoda četiri točka. Da ne bude zabune, ova diskusija je ograničena na osnovni brend BMW-a, isključujući vozila koja prodaje MINI.

Nisu samo proizvodi velikog obima, to jest oni s nižim cenama, podstakli potražnju, već su ovom epskom postignuću doprineli i veći i skuplji modeli iz superiornih segmenata. Tako BMW navodi da su Serija 7 i X7 bili posebno popularni tokom 2023. godine, pored uobičajenih osumnjičenih 🙂 kao što su X1, Serija 3 i X3. Kompanija navodi da su čisto električni modeli poput onih nazvanih iX1 i i4 takođe značajno ojačali volumen isporuka.

Danas je (s pravom moderno) govoriti o električnim vozilima, pa takočitamo da je BMW tokom prošle godine prodao 330.596 automobila bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo postignuće predstavljaja ogroman skok od 92,2% u poređenju sa 2022. Sa nedavnim lansiranjem limuzine i5-ice ikrosovera iX2,očekuje se da će 2024. godina biti dobra godina za vozila BMW-s s nultom lokalnom emisijom. Pored toga, i5 Touring takođe uskoro dolazi, zajedno sa varijantom visokih performansi koja je nazvana M60.

U međuvremenu, isporuke električnih vozila BMW-a u četvrtom tromesečju 2023. godine su porasle za 55,4% u odnosu na isti period prethodne godine, i dostigle kotu od 113.458 jedinica. Ovi rezultati su postavili temelje za solidnu 2024, za kada BMW grupa – uključujući MINI – očekuje da će prodati više od 500.000 automobila bez benzinskog/dizel motora. Cilj je da jedan od svakih pet automobila ovih brendova. a koji će biti prodati ove godine bude iz baterijskog segmenta, pri čemu se predviđa da će jedan od četiri automobila isporučen 2025. godine bizi lišen motora SUS.

Između ova dva brenda, automobilski konglomerat ima ne manje od 18 električnih modela, sa jednim električnim vozilom koje se takmiči u svakom glavnom segmentu. Potkompaktni krosover Aceman debituje u aprilu 2024. godine i tada se pridružuje liniji, pored već otkrivenih električnih modela Countrymana i heča s troje vrata.

AutoRepublika

(2094)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zna li se, koji M model BMW-a je bio najprodavaniji u 2023. godini ?

U 2022. godini to je bio jedan “električar” i to i4 M50.

Matija

Nemacki „zeleno“ obojeni blogovi i izvestaci ovako izvestavaju publiku o prodaji e-vozila:

„BMW je 2023 godine prodao 330.596 e-vozila, sto predstavlja povecanje od 92,2% u odnosu na predhodnu godinu!“

U cast ove fantasticne informacije na crkvama zvone zvona a u gradovima pali se velicanstven vatromet! 🙂 I tu je kraj informacije. Nastavak informacije bio bi mnogo skromniji po znacaju – jer tih 330 hiljada elektricara predstavlja samo 14,7% u ukupnoj prodaji BMWa.