1. Home
  2. Liste
  3. Ovo su omiljeni automobili Nemaca
Ovo su omiljeni automobili Nemaca
4

Ovo su omiljeni automobili Nemaca

4.97K
4
Podelite sa prijateljima:

Uprkos kriznom raspoloženju u Volkswagenu, ključni brend grupe će ponovo stići na prva tri mesta među najpopularnijim automobilima Nemaca u 2023. godini, u kojoj je kompanija sa sedištem u Volfsburgu proizvela četiri od deset sveže registrovanih modela automobila u Nemačkoj, pokazali su podaci Savezne uprave za motorni saobraćaj (KBA) u ponedeljak. Sve u svemu, u Nemačkoj je proizvedeno i prodato znatno više automobila u 2023. nego u godini pre. Broj registracija novih automobila povećan je za 7,3 odsto na 2,84 miliona.

Na prva tri mesta gotovo da nije bilo promene u odnosu na prethodnu godinu. VW Golf je godinama bio na vrhu prvih deset. Kao i prethodne godine, T-Roc i Tiguan su na drugom i trećem mestu. Opel Corsa je 2023. zamenila Fiat 500 na četvrtom mestu. Teslin Model Y, koji je prvi put ušao u prvih deset 2022. i sada se popeo sa desetog na osmo mesto. Mercedes C klase (deveto mesto) je nov među deset najpopularnijih automobila među Nemcima. Peto, šesto, sedmo i deseto mesto zauzimaju VW Passat, Fiat 500, Mini i Škoda Ocatavia, redom.

VW-ova filijala Audi zabeležila je najveći rast prodaje od skoro 16 odsto, dok je najprodavaniji brend grupe porastao za 8 odsto. Pored Audija, najveći dobitnici su bili i drugi luksuzni brendovi kao što su BMW, Mercedes-Benz i Porsche, od kojih je svaki takođe zabeležio dvocifreni rast. Nasuprot tome, Ford i Tesla su među najvećim gubitnicima. Iako je Model Y nastavio da se penje u prvih deset, proizvođač električnih automobila je prodao 9 odsto manje vozila u Nemačkoj lani. Tesla je izgubio tržišni udeo, koji je pao sa 2,6 na 2,2 odsto.

Vozila kineskog proizvođača električnih automobila BYD, koja je u četvrtom kvartalu pretekla dosadašnjeg lidera električnih automobila Teslu širom sveta, i dalje su prilično nepopularna među Nemcima. Prema podacima KBA, 2023. godine novoregistrovano je nešto više od 4.100 vozila ovog proizvođača – što je manje od 1 odsto novih registracija električnih automobila.

Prema podacima industrijskog udruženja VDA, proizvedeno je 4,1 milion putničkih automobila, skoro petinu (18 odsto) više nego u prethodnoj godini, kada su nedostatak čipova i delova i dalje stvarali probleme industriji. Međutim, i proizvodnja i prodaja su i dalje znatno ispod cifara iz prošle godine pre korona krize. U to vreme, nemački proizvođači i uvoznici automobila prodali su 3,6 miliona novih automobila i napravili skoro 4,7 miliona.

U decembru je prodaja pala za skoro četvrtinu (23 odsto), što je značajno usporilo oporavak za godinu u celini. Prodaja čisto električnih automobila skoro se prepolovila u poslednjem mesecu godine. Prema Udruženju automobilske industrije (VDA), to je prvenstveno zbog isteka pune premije za kupovinu električnih automobila i hibrida plug-in krajem preprošle godine. Mnogi kupci su stoga obavili kupovinu u decembru 2022. pre nego što je smanjena. Udruženje upozorava da će nove registracije električnih automobila verovatno biti smanjene ove godine zbog naglog okončanja ekološkog bonusa u prošlom decembru. Savezna vlada je potpuno otkazala bonus u kratkom roku zbog budžetske krize.

U 2023. broj registrovanih baterijskih automobila porastao je za 11 odsto. To znači da oni čine skoro petinu (18 procenata) svih prodaja novih automobila i da su pretekli dizel modele, čiji se tržišni udeo smanjio na 17 procenata. Plug-in hibridi su bili manje traženi. Registracije ovih vozila su prepolovljene prošle godine. Benzinski motori su činili više od trećine novih registrovanih automobila, što je nešto više nego godinu dana ranije. Sve u svemu, konvencionalni pogoni i dalje blago dominiraju nad hibridnim i čisto električnim vozilima.

Najpopularniji segment vozila među Nemcima su sportska terenska vozila (SUV), sa 30 odsto, što pokazuje VW T-Roc na drugom mestu među najprodavanijim automobilima Nemaca. Emisije CO₂ u Nemačkoj su porasle 2023. godine, iako se povećao i udeo električnih modela.

AutoRepublika

(4970)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Kakva kriza…i sve laži ..to samo ovca može da poveruje, samo nas lazu u svemu, a pare okreču ko nikad u istoriji, i kao Vag nema pare za prelaz na struju pa treba štediti..hhahah kako lažu pa to je neverovatno…i sva avtoindistrija laze..poz

MRN

A kako su globalno prošli ovi „nemačaki prvaci“ ?
Da li je neko od njih bar u TOP 10 ?

Zoran

ne znam da li vam forma pisanja vesti to ne dozvoljava, ali ovakva vrsta tekstova se lakše prati preko tabele. ovako je mučno čitati.

Cuore sportivo

Uzas, dno dna, ispsovo sam…