1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen C3 dobio novi sjaj nakon restilizacije
Citroen C3 dobio novi sjaj nakon restilizacije

Citroen C3 dobio novi sjaj nakon restilizacije

6.71K
27
Podelite sa prijateljima:

Do ovog trenutka su kupci na evropskom tržištu, oko 750 hiljada puta afirmativno odgovorili na pitanje Citroenovog prodajnog savetnika: “Šta smo rešili, hoćemo li spakovati jedan C3 treće generacije za poneti?”. Dakle, prodajne statistike koje pokazuju tražnju za malenim hedžbekom, od njegovog lansiranja 2016. godine, veoma su vedre, pa je to trenutno najpopularniji model avangardne francuske marke.

Kada je situacija već takva, onda proizvođači automobila bivaju ekstremno pažljivi s operacijama kakve restilizacija podrazumeva, pa su izmene delikatne a konstruktori uglavnom veoma brižni kako se ne bi dogodilo da se kupci, daleko bilo, “prepadnu od ozbiljnosti promena”. Tako je bilo i u slučaju ovog malog Citroena, pa se može reći da su promene, onako, baš smerne, što bi se reklo.

Prednja maska je preoblikovana, ali je sveukupni dizajn jedva revidiran. Samo su LED svetlosne grupe zaista posve nove i instalirane su čak i na primercima u osnovnoj konfiguraciji. Horizontalne trake izrađene od plastike koje je dizajnirana da zavara oko posmatrača kako se radi o hromiranom materijalu, povezuju donju i gornju sekciju sa samom rešetkom hladnjaka.

Za one koji vole specifične zaštitne lajsne koje Francuzi nazivaju Airbumps, treba reći da su one ostale na vratima, s tim da se sada sastoje iz tri veće sekcije umesto nekadašnjih sedam. Najveći naplaci koje možete da umetnete pod blatobrane Citroenovog mališana, u prečniku mere 17 inča, za razliku od, za broj manjih, pre zatezanja bora.

Čak 65% evropskih kupaca hedžbeka C3 izabere primerak s dvobojnom karoserijom, što i zvuči potpuno logično kada se zna kako takav primerak izgleda. Znajući za takvu sklonost na strani tražnje, ponuđač se potrudio da ponudi razgranatije mogućnosti individualizacije. Sada je na raspolaganju čak 97 kombanicija, umesto nekadašnjih 36. Tu je sedam osnovnih boja karoserije, četiri nijanse za krov a moguće je izabrati i jedan od četiri dekorativna paketa. Ipak, jasno je da se ne može kombinovati svaki sa svakim. Nisu svi toliko “prilogodljivi” kao naš, u političkom smislu neuništivi Ivica Dačić, na primer.

Glavna novina u oblasti u kojoj se nalaze putnici tokom voznog ciklusa, tiče se primene sedišta iz Citroenovog programa “naprednog komfora”. Njivhova debljina, to jest debljina sloja specijalne sunđeraste pene, o kojoj nam stalno piše Perica Rajković tokom testiranja Citroenovih modela, sada je porasla sa 2 na 15 milimetara. Pride, vozač će u restilizovanom C3 imati gde i da položi ruku od lakta ka prstima, zbog ugrađenog naslona, što ranije nije bio slučaj.

Listu opreme upotpunjavaju prednji parking senzori, sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama kao i onaj sistem koji raspoznaje prve znake umora i dekoncentracije persone za volanom.

Paleta pogonskih blokova gradskog hedžbeka iz Francuske je protresena još 2018. godine, u predvečerje tranzicije zemalja Evropske unije ka Euro 6d standardima za izduvne gasove. Zato se sada izbor raspoloživih motora neće menjati.

Dakle, tu je plejada (za jedan cilindar) hendikepiranih PureTech benzinskih agregata zapremine 1,2 litra. Atmosferski pulen raspolaže s 83 konjske snage, dok su turbo dopingovane verzije one koje isporučuju 110 “konjića” iz iste jedinice.

Pravo muško će izabrati četvorocilindarski dizel, s oznakom BlueHDi 1.5 i 100 konjskih snaga, mada još uvek nije utvrđeno da li je poneki muškarac pazario C3, da se našalimo malo na temu činjenice da žene obožavaju ovaj model.

Za kraj da dodamo da je atmosferski, uostalom kao i dizel motor uparen samo s petostepenim ručnim menjačem, za razliku od turbobenzinca koji može imati i šestostepeni automatski menjač, baš kao i manuelni s istim brojem “brzina” kao i pomenuti “automatik”.

Osveženi Citroen C3 će u evropske izložbeno-prodajne salone počev od juna, a bliže tom datumu ćemo se i upoznati s cenama noviteta.

Nama u redakciji se veoma dopala, kako ova, tako i verzija pre restilizacije. Izgleda da ćemo i mi morati da proverimo hormonsku strukturu, da nismo kojim slučajem u manjku s testosteronom.

AutoRepublika

(6714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

U celom B segmentu još mi C3 najviše i izgleda da „ima testosterona“, nekako mi je „bucmast“ kad ga vidim uživo. Mada postoje i bucmaste devojke. 🙂

J4ZZER

Letos sam kupio c3 1.2 turbo shine iz dec 2017 sa predjenih 30k. Cena je bila prilicno korektna i ideja je bila da se vozi dok ne pocne prodaja 208ice i Clia i onda da se zameni za novi 208 / clio / mazda 2 fl U medjuvremenu, supruzi se toliko svideo c3 da ni ne pomišlja da ode da gledamo neki drugi automobil. Danas smo prolazili pored Renoa i nagovorih je da pogledamo Clia i pogledali ga… , veli da je lepsi nego na slikama, ali joj ne pada na pamet da zameni c3 🙂 A stvarno je opusten… Pročitaj više »

s mile

Pa šta čekaš, odvoji malo vremena, uključi i lepšu polovinu sa njenim mišljenjem, i napravi jedan lepi test. Kombinacija ženskog mišljenja o estetici praktičnosti itd, i muškog o mehanici… bilo bi zadovoljstvo čitati

pozz

moron

Veruj mi, zna „taj“ da piše bolje i pravilnije stručno razmišlja od nekih kojima je to zanimanje …
Slažem se da bi bilo lepo videti neki njegov test 🙂

J4ZZER

Zna Zvezdan da ja ne pisem za tepsiju cevapa mesecno kao neki 🙂 Jos me GRATIS provocira 🙂

A da uzmem morona i jos jednog novinara ukinuli bi mu republiku za mesec dana :PPP

http://www.automonarhija.com 🙂

J4ZZER

Prvi ste poceli predsednice (auto)republike 🙂 ja sad glumim Zaklinu Tatalovic :)))

A sto se tice uplate citalaca, daleko je Consumer Reports, ne znam da li u Evropi postoji jedan zakljucan medij koji se delimicno finandira od citalaca.

Evo Don bi sigurno platio pretplatu, ali samo na BMW clanke 🙂

Don

Damn, suhim zlatom plaćam! Čim odem kod bratije u emirate. Čujem da je tamo 5000 stjuardesa iz Srbije u Emiratima, tak mi reče srbin koji tamo živi od 2001.

moron

Posebno u svetlu cena, aktuelni C3 je prava premija u odnosu na ostalu PSA sabraću iz B segmenta, a ova FL poboljšanja opreme će ga sigurno učiniti interesantnijim.

Zoca

Interesantno novi Dacia Sandero/Logan dobija najnoviju platformu Klia V ,a C3 je na( pra)staroj PSA jos iz proslog veka..Zanimljiv ce biti uporedni test ,posto ce se C3 proizvoditi bar jos par godina,a kazu da Dacie nece znacajno poskupeti,a za pola godine je premijera…

J4ZZER

Da, u pravu si, platforma ima vise godina od Pekija, ali tim je čudnije da 208 i Clio koji su jos vruci sa inzenjerskih stolova imaju neke ocigledne mane u poredjenju sa c3. Zapravo c3 bi trebao da bude razbijen u parcice u uporednim testovima, ali izgleda da premekano podeseno ogibljenje, raskosna sedista, relativno prostrana kabina (super je trik sa udubljenom tablom ispred suvozaca) i simpaytican dizajn i dalje imaju veliki broj poklonika. A priznaces da onaj koji gleda c3 nece nikada kupiti Daciju i vice versa, ne zato sto je losa, vec zato sto je totalno neatraktivna, kako spolja,… Pročitaj više »

moron

Iskreno, mene kao kupca uopšte ne interesuje toliko ta „platforma“ (stara ili nova).
Ja, najpre, želim komfor (prostor) iole saglasan ceni i podacima u saobraćajnoj dozvoli (o broj osoba za čiji je prevoz namenjeno vozilo). A C3 zbog malo drugačije forme (krova) zadnjeg dela, nekako nudi više prostora. I pre bih možda uzeo i njega (taman mu platforma bila mlada koliko i „Starac Fočo od stotinu leta“ ), nego li neki teskoban nov „Vaaauuuu automobil“.

Risto

Tako je, auto treba kupovati razumom a ne srcem. Srce ostavljamo lepšoj polovini. ?

moron

Zvezdane, sve si u pravu. Istina. Ali, kod mene je ta „prostorna bolest“ gadno podomakla … „Prostorna metastaza“, rekao bih …

J4ZZER

Nemoj sad da mu tepas, pod ugovorom je 🙂

J4ZZER

Svako se svrbi onamo gde ga cese

J4ZZER

Slazem se, tako je kad imas dva automobila, onda ovaj gradski bude mekan, udoban, sa visokim klirensom, neko malo, stedljivo motorce, a ovaj sto guta autoputeve, nizak, sirok i lepi se za asfalt.

Problem je kad imas jedan automobil za sve namene, onda ti treba spolja mali, iznutra veliki, i da je udoban i da lepo lezi po krivinama, malo da trosi, a da dobro ubrzava.

A ti ne da imas dva, nego jos bicikl sa duplim gumama 🙂

Slavko

Jesu li popravili pouzdanost?
Ako se dobro secam, Peki je prilikom testa (naravno, model pre restilizacije) morao jedan primerak odvesti neplanirano u servis, i u nekom razumnom roku ga nisu popravili, nego dali zamenski auto…
Peki, ispravi me ako gresim.

J4ZZER

Ja sam presao 15k za 9 meseci, za sada kao da je Honda 🙂

lola

bolje uzeti dobrog golfa tdi za 3 hiljade nego vakog svilenog oklopnjaka

Bungi

Nema dobrog golfa 3 tdi za 3 hiljade.Ako mu je mehanika solidna i ne mnogo prešla, limarija mu je u raspadu. Po tome je Golf3/Vento nadaleko i naširoko poznat.Ipak je riječ o „savremenom“ automobilu koji se pošao proizvoditi ne tako skorašnje 1992. godine.