1. Home
  2. Vesti
  3. Ozvaničeno preimenovanje Jaguar Land Rovera u JLR i prikazan novi grb
Ozvaničeno preimenovanje Jaguar Land Rovera u JLR i prikazan novi grb
3

Ozvaničeno preimenovanje Jaguar Land Rovera u JLR i prikazan novi grb

418
3
Podelite sa prijateljima:

Tokom jučerašnjeg dana je zvaničnu, tačnije formalnu potvrdu dobila najava iz nedavne prošlosti. Naime, ostrvski proizvođač je pristupio takozvanom rebrendiranju, pri čemu je Jaguar Land Rover Rebrand promenio ime u JLR Is Official. Istovremeno, predstavljen je i novi logotip kompanije.

Zasebne marke su postala sledeća imena: Defender, Discovery i Range Rover, mada će se nastaviti s praksom da se na vozilima tih novouspostavljenih brendova nalazi nalepnica s natpisom Land Rover.

Na taj način su okončani dani Jaguar Land Rovera, barem što se upotrebe imena tiče. Datum promene imena koji je registrovan u registru privrednog suda je prvi dan juna. Iako na prvi pogled promena možda i deluje trivijalno, možete pretpostaviti da se ne radi samo o uvođenju skraćenice, već da se na ovaj način otvara priča o uspostavljanju novog korporativnog identiteta. Tako će i ikonični modeli Land Rovera dobiti isti status brenda, onaj u kom uživa i Jaguar.

Pomenuta prva najava promene je stigla tokom aprilske prezentacije strategije po imenu Reimagine, a koja predviđa ulaganja u vrednosti od 18,6 milijardi američkih dolara. Jasno je onda da ovde nije reč samo o izmeni imena i nomenklature brendova. Pristupa se modernizaciji i prilagođavanju proizvodnih pogona kako bi se spremno dočekala tranzicija ka električnoj mobilnosti, što je jasan deo plana britanskog proizvođača.

Već je poznato više pojedinosti o novoj platformi ELR, a koja je namenjena montaži električnih SUV-ova novog naraštaja. Ova arhitektura je već viđena za temelj modela Range Rover EV, a koji je najavljen za 2025. godinu. Što se tiče Jaguara, i tu imamo vesti o novoj arhitekturi po imenu JEA. Poslužiće za platformu za tri nova električna vozila, uključujući tu i model GT s četvoro vrata. Najavljen je kao najmoćniji model Jaguara u istoriji.

Ipak, u ovom trenutku je fokus na brendiranju. Onaj ko poseti američki sajt Land Rovera će biti u prilici da vidi samo mali grb na kom piše Land Rover, negde pri dnu naslovne strane. Imena Defender, Discovery i Range Rover su takođe prikazana kao nove marke, ali to ne znači da JLR jednostavno napušta kapital Land Rovera, star 75 godina, pa će vozila nastaviti da nose istorijsku oznaku kompanije. Uprava ostrvrskog proizvođača, grupaciju doživljava kao kuću brendova prepoznatljive britanske škole konstrukcije četvorotočkaša.

„Ključno za našu strategiju kojoj nadenusmo ime Reimagine jeste formiranje takozvane Kuće brendova, što je deo prirodne evolucije, organizovane s ciljem da se uzdigne i pojača jedinstvenost naših karakternih britanskih marki“, rekao je profesor Džeri MekGovern, jedan od visoko pozicioniranih direktora u JLR-u. „Naša krajnja ambicija je da pomognemo stvaranju istinski emocionalno privlačnih iskustva za naše klijente. Ona bi, vremenom doprinela izgradnji dugoročne velike vrednosti za naše brendove i dugoročnu održivost za JLR.“

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iskreno, za sada ne razumem smisao cepkanja Land Rovera na pojedinacne Marke. Razlog – to su sve vozila sa manje-vise terenskim karakteristikama i sa jedinstvenim platformama. Da li bi nekome palo na pamet da cepka Dzip na pojedinacne Modele?

Dalje, Novi Emblem je Absolutno bezlican! Klasican engleski Font bio bi ono pravo – sjajni Mesing na „Britisch Racing Green“ pozadini!

Matori

„Klasican engleski Font bio bi ono pravo – sjajni Mesing na „Britisch Racing Green“ pozadini!“
Saglasan u potpunosti.

Matija

😃👍