1. Home
  2. Vesti
  3. DS8 na putu do naših srca
DS8 na putu do naših srca
0

DS8 na putu do naših srca

877
0
Podelite sa prijateljima:

Ilustracija koja se pre dve, tri noći pojavila na francuskom forumu namenjenom ljubiteljima automobila prikazuje izgled nove prestižne limuzine iz francuske kuhinje. Iako se radi o kompjuterskoj animaciji prosečnog kvaliteta, sa priličnom dozom sigurnosti se može izraziti vera da je verodostojno prikazan izgled novog DS8.

DS3 Crossback na našem testu

Ako se može reći da je početak DS godine pripao malom krosoveru kojeg je Perica Rajković upravo testirao, odnosno modelu DS3 Crossback, onda nema sumnje da će kraj godine obeležiti lansiranje novog sedana DS8. Javna premijera bi, prema planu proizvođača, trebalo da bude organizovana u Kini, odnosno na Salonu automobila u Gvangžuu.

Što se tiče same fotografije, može se zapaziti da su prednje svetlosne grupacije izvedene u LED tehnologiji identične viđenim na pomenutom DS3 Crossbacku, baš kao i prednji branik i ručice za otvaranje vrata. Dizajn staklenih površina, kao i kućišta retrovizora umnogome podsećaju na bratski Peugeot 508 koji je već pokupio simpatije na tržištu. Projekat X83, što je radni naziv DS8 misije, posedovaće izobilje površina prekrivenih imitacijom hroma, što se pre svega odnosi na rešetku hladnjaka i zonu oko zadnjih svetlosnih grupa.

To je otprilike sve što se može zaključiti sa prikazanih fotografija. Međutim, od ranije je poznato da će DS8 pre svega biti namenjen kupcima u Kini, a da će shodno tome, silaziti sa proizvodnih traka postrojenja u Šenženu, smeštenom nešto severnije u odnosu na Hong Kong. Tu je locirana fabrika francuske grupacije koja funkcioniše u partnerstvu sa lokalnim proizvođačem Changan.

Odluku proizvođača da proizvodnju sedana poveri kineskoj fabrici ne treba primiti s iznenađenjem, s obzirom na to da je tržište velikih limuzina u Evropi prilično umrtvljeno, a i onaj deo koji je živ, rezervisan je za moćne nemačke marke. Nasuprot stanju na našem kontinentu, za Kineze još uvek ima nade. Dakle, za razliku od SUV-a DS7 Crossback i novog Peugeota 508, koji se sklapaju u Miluzu, DS8 koji je u mehaničkom smislu blizanac pomenutoj 508-ici, biće Kinez.

To podrazumeva da će novajlija sa četvoro vrata biti postavljen na najizduženiju verziju EMP2 platforme uz okupiranje više od 490 dužinskih centimetara, a da će kao takav biti duži od planirane verzije modela 508L sa 12 centimetara više prostora između osvoina, koji karakteriše dužina od 4,87 metara.

DS8 će posedovati 284 milimetara međuosovinskog razmaka što ga čini ekvivalentnim modelu Grand C4 Picasso koji je u međuvremenu preimenovan u totalno neinventivno nazvan C4 Spacetourer.  

Prostor u putničkoj kabini će, ako izmemo visinu pozicije sedanja, biti veoma nalik onom što je viđeno na DS7 Crossbacku. Dakle, tu će se naći nešto niže postavljeni centralni ekran, vodoravno postavljen instrumentacioni klaster, a sa unutrašnje strane vrata se očekuju i piramidalni otvori za cirkulaciju vazduha.

Prikaz snimka termalne kamere koja će biti dostupna i na modelu DS8

Ne očekujte nikakve revolucionarne vesti u pogledu pogonskih sklopova koji će biti primenjeni kod limuzine DS8. Sve ono što se nalazi pod haubom inženjering donora Peugeota 508, naći će svoje mesto i u prestižnoj verziji DS8, a što se odnosi i na plug-in hibridnu verziju koja isporučuje 225 konjskih snaga uz pogon na prednji par točkova

Priča o luksuznoj francuskoj limuzini bez pominjanja sistema ogibljenja je praktično torta bez šlaga. Iako nema naznaka o primeni hidropneumatskog inženjering rešenja, za efekat letećeg ćilima će brinitu sistem koji će svoje aktivnosti i postavke prilagođavati informacijama koje bude dobijao od kamere.

Dolazak na evropsko tržište nije sasvim siguran, ali je ipak realno za pretpostaviti da se DS8 ipak pojavi na Starom kontinentu. U početku, prvo u Francuskoj, za 7 do 10 meseci od ovog trenutka, a potom i na ostalim ključnim tržištima kontinenta.

AutoRepublika

(877)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments