1. Home
  2. Life
  3. Legendarna američka limuzina kreće u proces restauracije
Legendarna američka limuzina kreće u proces restauracije
4

Legendarna američka limuzina kreće u proces restauracije

267
4
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje modela Oldsmobile Toronado davne 1966. godine je bio veoma bitan za američku automobilsku industriju. Oldsmobile se tada smatrao na neki način „američkim Citroenom“ i plan je uvek zahtevao napraviti revolucionarni model, daleko ispred svog vremena. Pomalo čudna strategija s obzirom da su glavni kupci Oldsmobilea uvek bili oni u svojim četrdesetim godinama, koji bi da se „smire“ u životu nakon dugogodišnjeg ludovanja, ali na kraju dana, brend se super prodavao i predstavio je dosta legendarnih modela.

Kupe Toronado je označio ulazak Oldsmobilea u takozvanu klasu „personal luxury“, gde su karakteristike kao što su sportski imidž i luksuz spojene u jedno. Trend je započeo Ford Thunderbird nekoliko godina ranije, a do sredine šezdesetih godina prošlog veka, svaki proizvođač je imao svog predstavnika.

Oldsmobile kao Oldsmobile nije mogao da dozvoli da bude samo prosečan, pa je odlučio da napravi Toronado sa pogonom na prednje točkove. Biće to prvi masovno proizvedeni američki automobil sa takvom tehnologijom još od tridesetih godina kada je postojao čuveni Cord 810/812.

Sa dužinom od 5,4 metra i masom većom od dve tone, Toronado je pokretao masovni benzinac nazvan Rocket radne zapremine 425 kubnih inča (7,0 litara) i 395 konjskih snaga. Iako nije uspeo da ostvari veći komercijalni uspeh na tržištu, od prvog dana je postalo jasno da je reč o budućem klasiku.

To nas dovodi do ove specijalne limuzine koju možete da vidite na priloženim fotografijama. Zvanično ime je Mammoth AQC Jetway 707 i tokom jednog kratkog vremena, morali ste da budete glavni baja u selu ako ste želeli da vas doveze do aerodroma.

Sve je započelo 1968. godine kada je firma American Quality and Coach Company (AQC) odlučila da napravi posebnu seriju limuzina za prevoz putnika do aerodroma kao i između terminala. Krajnji rezultat je bio automobil zasnovan na Toronadu, a ime Jetway 707 je dobio po čuvenom avionu Boeingu 707 mada su ga svi poznavali pod nadikom Mammoth.

Ova specijalna limuzina je imala šest točkova, osam vrata i mogla da smesti petnaest osoba, a dužina vozila je iznosila preko 8,5 metara. AQC je planirao da napravi više stotina jedinica, ali se proizvodnja na kraju završila na brojci od svega 52 primerka. Razlog leži u naftnoj krizi iz ranih sedamdesetih godina, zbog čega su mnoge mušterije otkazale svoje narudžbe.

Svi se vode kao modeli za 1968. godinu, iako su mnogobrojni kompletirani tek tokom 1969. i 1970. godine. Danas je poznata sudbina tek osam Mammotha, a primerak koji vidite na priloženim fotografijama je onaj sa brojem šasije dvanaest. Tako je deo od originalnih baš dvanaest primeraka sa metalnim krovom pošto su kasniji Mammothi koristili plastiku ojačanom ugljeničnim vlaknima.

Automobil se nalazi u vlasništvu samostalne kuće ClevelandPap, a firma se bavi restauracijom klasičnih američkih automobila. Na njihovom sajtu se navodi da su sva vrata izgrađena posebno baš za Mammoth dok je krov odignut radi više prostora za glavu. Razlog zašto je izabran baš Toronado je zbog pogona na prednjim točkovima pošto je imao potpuno ravan pod i samim tim komotniji. Sa izuzetkom dodavanja još jednog reda točkova, Mammoth je imao identičnu mehaniku kao i Toronado.

ClevelandPop navodi da je njihov primerak kompletiran u saveznoj državi Arkansas, a zatim je isporučen General Motorsu u Detroitu. Tamo je korišćen za prevoz „glavonja“ u firmi od radnih mesta i hotela do aerodroma, a u toj svrhi će opstati sve do ranih osamdesetih godina. Mammoth je nakon toga bio u vlasništvu nekoliko kompanija koje su nudile limuzinske usluge, a sa puteva je povučen 2005. godine. Nakon toga je parkiran u hangaru i tu je ostao sve do nedavno kada je ge ClevelandPap kupio.

Dok se ova firma uglavnom bavi restauracijom sa dosta modernih detalja (ili što bi rekli, „restomod“), za Mammoth smatraju da je idealno rešenje vratiti ga u originalno stanje. Restauracija ne bi trebala da bude preterano teška pošto Toronado nije redak automobil i delove je relativno lako pronaći. Ne sumnjamo da će izgledati spektakularno kada bude kompletiran…

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Šta Američka pamet može da smisli.
Nije realno, o kakvoj se skalameriji ovde radi.

Matori

Deluje mi kao vozilo koje je moglo imati uticaj na oblikovanje novije generacije BMW-a.

Night Rider

Gresis ovo je lepse 🙂

Matori

Mrtva trka.
🙂