1. Home
  2. Vesti
  3. FCA – Kneževa večera pred „Boj na Baloku“
FCA – Kneževa večera pred „Boj na Baloku“
0

FCA – Kneževa večera pred „Boj na Baloku“

280
0
Podelite sa prijateljima:

Labudova pesma Serđa Markionea, koji će sutra prvi put javno staviti kravatu, poneće ime po dva junaka: Jeep i Maserati. Svi su izgledi da će velikoserijske marke doživeti potiskivanje u drugi plan. Naravno, sve će se znati već sutra, ali ovo su osnovne konture novog petogodišnjeg poslovnog plana koji se očekuje da prezentuje odlazeći šef grupe.

Prema najavama dobro obaveštenih izvora, kako prenosi AutoNews, razmatra se prestanak prodaje Fiatovih automobila na teritoriji Severne Amerike i Kine, koji je planiran za naredne godine. S druge strane, ponuda marke Chrysler bi se ograničila striktno na Sjedinjene države. Osobe koje su ove informacije iznele medijima, želele su da ostanu anonimne.

Naslednik Markionea, koji sledeće godine odlazi u penziju, će biti imenovan na skupštini akcionara FCA grupe, koja je planirana za sledeći april.

Rukovodstvo FCA grupe očekuje da će povećati svoje poslovne performanse tako što će ponuditi vozila dobrostojećih marki Jeep i Ram, kupcima u celom svetu. Razmatra se i grupisanje marki Alfa Romeo i Maserati u jedan entitet. Stavljanje ove dve marke pod kontrolu jedne divizije, analitičari doživljavaju kao najavu izdvajanja ovih brendova iz sastava FCA grupe.

Prezentacija poslovnog plana će predstavljati snažan indikator događaja u FCA grupi u “post-Markione” eri, koji je kompaniju izvukao sa ruba stečaja i uvećao vrednost kapitala za više od 10 puta, a o čemu smo pisali u retrospektivi rezultata koje je postigao simpatični italijanski menadžer.

Planom koji će biti iznet sutra, predviđa se da će fokus FCA grupe biti izmešten ka tržišnim nišama koje obećavaju u pogledu daljeg rasta, umesto otvorenog tržišnog sukobljavanja u segmentima gde dominiraju giganti poput kompanija Volkswagen AG ili Toyota Motor Corp. Dakle, FCA će izbegavati učešće u segmentu vozila za “široke narodne mase”.

Markione je ovo naglašavao i ranije, ističući da je rizik uniformizacije i pretvaranja automobila u bezdušne sprave, sve veći. Stavljanje akcenta na samo par jasno definisanih marki, dovešće do toga da FCA grupa postane podesniji partner u slučaju eventualnih daljih dogovora o poslovnim kombinacijama sa drugim proizvođačima automobila.

Jeep, koji generiše oko (lavovskih) 70% profita cele grupe, uskoro će postati kamen temeljac konglomerata. Markione je postavio cilj uvećanja broja prodatih vozila marke Jeep za dva puta, do 2022. godine, na ukupno 2,8 miliona primeraka. Ciljevi su zasnovani na jačanju prisustva Jeepa u Aziji, Brazilu i Evropi, kao i na proširenju game, koja bi uključivala i vozila sa hibridnom tehnologijom, počev od sledeće godine.

Verovatno je da će plan naići na kritike u Italiji, pošto će očigledno buduća dešavanja biti izmeštena iz istorijskog sedišta kompanije. Sedište kompanije će takođe biti van Italije, a zatim će uslediti i napuštanje proizvodnje velikoserijskih automobila u Italiji, a fokusiranje na luksuzne marke, baš kao što smo nedavno preneli vest.

Šta će biti sa modelom Fiat 500L, koji iako pripada velikoserijskim vozilima za koje je najavljeno da će opstati, još uvek nije jasno. Kombinacija je milion, ali je zaista teško ostati optimista, znajući da će se luksuzne marke proizvoditi u Italiji, a da FCA redukuje svoje prisustvo u segmentu “narodnih” automobila.

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments