1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Prodaja automobila neznatno pala u Evropi tokom 2018.
Analiza: Prodaja automobila neznatno pala u Evropi tokom 2018.
0

Analiza: Prodaja automobila neznatno pala u Evropi tokom 2018.

288
0
Podelite sa prijateljima:

Broj registracija novih automobila u Evropi je pao za 0,04 odsto, na 15,62 miliona  tokom 2018. Ovaj mali pad je došao nakon četiri uzastopne godine povećanja prodaje, kažu podaci industrijske asocijacije ACEA-e. Jeep, Mitsubishi, Jaguar i Seat su marke koje su najviše napredovale.

Prodaja u Evropskoj uniji i zemljama EFTA-e (Švajcarska, Norveška i Island), povećana je za 3,3 odsto tokom 2017. i 6,5 odsto u 2016. Početak 2018. je takođe bio vrlo dobar, ali je u drugom delu godina obim isporuka bio značajno ugrožen uvođenjem WLTP-a, koji je na snagu stupio 1. septembra. U ostale faktore koji su doprineli usporavanju prodaje su spoticanje italijanske ekonomije, masovni protesti u Francuskoj povodom životnih troškova koje je nametnula vlada, i već treću godinu zaredom – nesigurnost u vezi sa Brexitom.

Proizvođači automobila i analitičari su prognozirali da će rast u 2018. varirati između „pozitivne nule“ do oko 2 odsto, a ta predviđanja su se ispostavila u velikoj meri korektnim.

Neki visoki menadžeri iz automobilskih kompanija su upozorili da će WLTP sertifikacija, koja zahteva temeljno testiranje na izduvne gasove svih modelnih varijanti, negativno uticati na prodaju i proizvodnju. Ipak, neki proizvođači su sve prošli relativno „neoštećeni“, dok su drugi bili naterani neke popularne modele povuku s tržišta.

Prodavci i proizvođači automobila su ponudili značajne povlastice za nesertifikovane modele tokom leta, tako da je u mnogim zemljama zabeležen dvocifreni rast prodaje, izraženo u procentima, tokom jula i avgusta, što su poslovično najslabiji meseci u godini. Nasuprot tome, prodaja je počela da se usporava već u septembru iz dva razloga: smanjenja potražnje zbog letnjeg „buma“ i nedostupnosti mnogih modela koji nisu bili sertifikovani na vreme.

Na najvećim evropskim automobilskim tržištima, rast je zabeležen u Španiji (7 odsto) i Francuskoj (3 odsto), što je pomoglo neutralisanju minusa koji je ostvaren na drugom po veličini tržištu u Evropi, britanskom (-6,8 odsto, nakon gubitka od 5,7 odsto u 2017.). Prodaja u Italiji je bila slabija za 3,1 odsto a u Nemačkoj, najvećem evropskom automobilskom tržištu, za 0,2 odsto.

Potražnja je takođe bila veoma dobra u zemljama centralne i istočne Evrope, kaže ACEA, s tim što je taj region napredovao za 8 odsto, mada je ukupan obim bio skroman. Prodaja u Litvaniji je porasla za 25 odsto, u Rumuniji 23 odsto i Hrvatskoj 19 odsto, između ostalih. Pored Velike Britanije, broj isporuka je doživeo oštar pad i u Švedskoj i Norveškoj (-6,8 odsto).

Kada se na stranu stave WLTP i regionalne zabrinutosti, osnovni parametri evropske ekonomije su u velikoj meri bili pozitivni tokom 2018., kažu podaci OECD-a. Ukupan rast u EU je nešto usporio na pozitivnih 2,1 odsto sa 2,4 iz 2017., ali je u isto vreme nezaposlenost nastavila da pada, na 6,7 odsto krajem novembra. U isto vreme, inflacija je bila 1,8 osto. Međutim, ono što je zabrinjavajuće je da je poverenje kupaca značajno opalo, kako u evrozoni tako i Evropskoj uniji, kako je tekla godina, nakon dostizanja petnaestogodišnjeg vrhunca u 2017.

Ponovo su SUV i krosover, kako novi tako i aktuelni na tržištu, bili pokretač prodaje kod onih proizvođača koji su poslovali pozitivno, pokazuju podaci JATO Dynamicsa. Prodaja Jeepa, relativnog novajlije na masovnom evropskom tržištu, porasla je za 56 odsto, na 168.674 jedinice sa 108.431 iz 2017. Na ovaj način je američka marka ostvarila najveći napredak na „Starom kontinentu“, a gotovo čitav se odnosi na kompaktni Compass i novi Wrangler. U prvoj godini na tržištu, Compass je pretekao manji Renegade i postao Jeepov „bestseler“.

„Pre deset godina, Jeep nije značio ništa u Evropi a sada govorimo o marki sa više od 160.000 prodatih vozila, zahvaljujući Compassu i Renegadeu“, rekao je Felipe Munjoz, poznati globalni automobilski analitičar iz JATO-a, primetivši da se Compass prodaje jednako dobro kao Opel Grandland X, Seat Ateca i Škoda Karoq.

Mitsubishijev Eclipse Cross, mali SUV, doneo je neto dobitak od gotovo 26.000 vozila tokom 2018., poguravši ukupnu prodaju za 24 odsto više, na 138.200, kaže JATO.

Prošla godina nije bila laka za Jaguar Land Rover, koji je bio pogođen finansijskim gubicima, ali je Jaguarova evropska prodaja porasla za 23 odsto (JATO). JLR-u je u dobroj meri pripomoglo debitovane E-Pacea, na koji se odnosilo 27.252 prodata primerka u prvoj godini na tržištu, što je nadoknadilo pad potražnje za sve ostale modele sem električnog novajlije, I-Pacea.

SEAT, španska filijala Volkswagen grupe, nastavila je sa dvocifrenim rastom – 13 odsto kaže JATO, s tim što mali krosover Arona rezultatu doprinosi sa više od 84.000 plasiranih jedinica tokom 2018. Prošle godine, glavni favorit je bila Aronina veća „sestra“, Ateca.

„Seat je imao dobru godinu, ali samo zbog Arone“, kaže Munjoz. „Ostatak game je ostvario negativne rezultate, a rast Atece je zaustavljen. Ukoliko Arona bude sledila Atecin trend, onda će marka ući u izvesne probleme tokom meseci koji slede.“ Budući Tarraco SUV sedmosed, takmiče se u segmentu u kojem prodaja nije tako masovna, primetio je on.

Dacijin uspeh se nastavio i u 2018. Renaultov „budžetni“ brend je popravio prodaju za 12 odsto, na 519.141 primerak, kažu podaci JATO-a, s tim što je Duster jedini novajlija. Ono što je pomalo neverovatno je da je svaki Dacijin model zabeležio napredak u odnosu na 2017. „Oni nastavljaju da dobijaju na zamahu, jer je reč o jeftinim automobilima, koji su jeftini i za održavanje“, kaže Munjoz. „Oni koriste isti prodajni alat: cenu i prostran enterijer.“ Duster je revidiran i spolja i iznutra, ali je zadržao osnovnu cenu od 11.990 evra u Francuskoj.

Više je pobednika nego gubitnika

Od 37 glavnih automobilskih marki u Evropi, 19 je ostvarilo pozitivne rezultate. Međutim, Infiniti, Lancia /Chrysler, Land Rover, Nissan i Audi, zabeležili su pad prodaje od 10 odsto i više, sudeći po podacima JATO-a.

Bilo je i izvesnih promena na listi najprodavanijih marki u Evropi. Volkswagen je imao dobru godinu, sa napretkom od 2,7 odsto, što mu je omogućilo da lako zadrži vodeću poziciju. Prate ga Renault, Ford, Peugeot i Opel, sudeći po ACEA-i. Fiat je ispao iz prvih 10 a Kia i Hyundai su pretekli Nissan, dugi niz godina azijski brend broj 2 iza Toyote.

Hyundai-Kia je grupa koja je najviše napredovala u Evropi, s prodajom koja je ostvarila plus od 4,1 odsto. Toyota, uključujući Lexus, napredovala je 3,8 odsto. PSA, „pojačana“ Peugeotovim krosoverima 3008 i 5008, kao i VW grupa, takođe su ostvarili pozitivan trend.

Prodaja u premijum segmentu se usporila tokom 2018. BMW je bio slabiji za 1,5 odsto a Mercedes-Benz 3,1 odsto, pokazuju podaci JATO-a, pored Audijevog pada, za koji su Munjoz i ostali analitičari okrivili teškoće s WLTP homologacijom. Munjoz se takođe osvrnuo na to da je pad prodaje u premijum segmentu bio delimično cikličan, ali i da može da zahali padu tržišnog učešća dizela, koji dominira u većim modelima.

Volvo, koji je bio na dobitku od 6,7 odsto po JATO statistici, svoj dobar rezultat može da zahvali pre svega XC40 krosoveru, koji je otkinuo parče tržišnog kolača od nemačkih premijum marki, baš kao i Tesla Model S, koji je doprineo napretku od 3,8 odsto na 29.288 jedinica.

„Želja za premijum vozilima još uvek postoji“, kaže Munjoz. „Međutim, ne možete nastaviti takav rast, posebno ne u Evropi, gde ukupno tržište više ne raste.“

Priredio: Pavle Barta

 

(288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments