1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Električni automobili „Neue Klasse“ u početku će mnogo ličiti jedni na druge
BMW: Električni automobili „Neue Klasse“ u početku će mnogo ličiti jedni na druge
3

BMW: Električni automobili „Neue Klasse“ u početku će mnogo ličiti jedni na druge

1.06K
3
Podelite sa prijateljima:

BMW je u septembru predstavio izgled prvog modela „nove klase“ limuzinom srednje veličine. Bavarci žele da uvedu šest serija na platformi električnih automobila od 2025. do 2027. godine. U intervjuu za Autocar, šef dizajna grupe Adrian van Hojdonk prokomentarisao je planove.

Aktuelne modele karakteriše sopstveni dizajnerski identitet. Upitan da li će se ovaj pristup primeniti i na šest automobila Neue Klasse, van Hojdonk je rekao za Autokar: „To je filozofija koju ćemo pokušati da održimo“. Ali dodao je: „Zato što će biti predstavljani jedan za drugim, biće mnogo preklapanja, možda više od cele generacije modela za deset godina, kao što smo nekada radili.”

Dvogodišnji period za uvođenje modela „nove klase“ nije dug, smatra šef dizajna. „Tako da će izgledati kao da su još malo srasli – ali ćete i dalje prepoznati pojedinačne likove“. Na kraju će biti teško razaznati modele BMW-a kao što je danas teško razlikovati Audijeve i Mercedesove modele.

Prema Autocaru, neće svi električni automobili Neue Klasse biti zasnovani na istoj platformi jer različiti segmenti imaju različite zahteve. Izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse je najavio: „Od terenskih vozila do limuzina, imaćemo ponešto za svakog kupca. Prema izveštajima, električni pandan serije 3 će u početku biti praćen automobilom na baterije sličan SUV-u X3 na platformi Neue Klasse.

„Verujem da će brend BMW biti drugačiji brend nakon što predstavimo Neue Klasse“, rekao je novinarima direktor dizajna BMW-a Domagoj Dukec. „Naše obećanje je da će „nova klasa“ raditi mnogo stvari drugačije, ali neke stvari će ostati iste.

BMW još nije otkrio nikakve tehničke detalje o novoj klasi. Međutim, šef razvoja Frenk Veber je objasnio: „30 procenata veći domet, 30 procenata brže punjenje, 25 procenata veća efikasnost – sa Neue Klasse tehnološki skačemo daleko napred i donosimo EfficientDynamics u novu dimenziju. Isto važi i za njihov dizajn: više budućnosti nije moguće.”

Pored „visoko efikasnih električnih motora“, BMW-ova nova generacija pogona uključuje novorazvijene okrugle baterije. Za njih se kaže da imaju gustinu energije koja je više od 20 odsto veća od prethodnih prizmatičnih ćelija.

AutoRepublika

(1063)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Na kraju će biti teško razaznati modele BMW-a kao što je danas teško razlikovati Audijeve i Mercedesove modele.“

Ja sam siguran da će ih već realizovani kupci veoma dobro razlikovati. Onaj ko plaća uvek ima potrebno znanje da veoma brzo uoči svaki detalj.

Matija

„Onaj ko placa“ – taj vec zna sta hoce, prihvatam. Ali sta je sa onom masom koju treba zainteresovati za BMW? Otvori covek katalog a tamo BMWejci svi lice ko jaja! 🙂

Matija

BMWova „nova klasa“ ima retro dizajn iz kasnih 60-tih i 70-tih godina. Karakteristike su velike glatke povrsine gde se povrsine stakla i karoserije stapaju u jednu povrsinu. Ovde je Opel Commodore iz 1972 godine:

comment image

BMW je se vec odavno nalazi u stilskoj krizi, nikako da izadje nesto stvarno novo.