1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Amerikanac po drugi put (skoro) prevalio milionče
Amerikanac po drugi put (skoro) prevalio milionče

Amerikanac po drugi put (skoro) prevalio milionče

2.59K
12
Podelite sa prijateljima:

Ime Viktora Šeparda možda zvuči poznato pošto je priča o njegovom podvigu odjeknula svim automobilskim medijima pre sedam godina. Naime, gospodin Šepard je uspeo da pređe milion milja (1,6 miliona kilometara) sa Toyotinim pikap kamionetom Tundra iz 2007. godine, bez da je takao motor i menjač.

Japanski proizvođač vozila je Šepardu dao novu Tundru u zamenu sa njegovu, a zatim je proučio i iskoristio znanje u razvoju naslednika. Više o tome možete da pročitate ovde.

Viktor se bavi prevozom automobilskih delova širom cele Amerike i praktično je za volanom po ceo dan, što ujedno objašnjava kako je Tundra imala toliku kilometražu tokom relativno kratkog vremenskog perioda. Inače živi u gradu Korpus Kristi unutar američke savezne države Teksas, ali kaže da tamo provodi najmanje vremena pošto posao prevoznika zahteva da bude često na putu. I gospodin Šepard je opet u medijima pošto je i sa drugim primerkom Tundre prevalio toliku kilometražu. Kao što smo spomenuli, Toyota mu je poklonila novu Tundru 2016. godine, a Viktor je u poslednjih sedam godina prešao još 900 hiljada milja ili 1.440.000 kilometara.

Noviji model iz 2016. godine nije bio pouzdan kao onaj iz 2007. godine, pa je tako imao nekoliko većih kvarova. Kaže da je menjao alternator i menjač, ali tek nedavno i to sa veoma interesantnom pričom. Naime, Viktor priča kako je primetio da menjač neće da prebacuje u niže brzine tokom napora (kao što je vožnja uzbrdo) kada je kamionet imao 780 hiljada milja (1.248.000 km), pa je zakazao ugradnju novog menjača u lokalnom servisu.

Međutim, čekanje se odužilo zbog nedostatka delova, pa je Viktor preuzeo Tundru, vozio je još 80 hiljada milja (128 hiljada km) i tek onda zamenio menjač kada više nije hteo da funkcioniše. Dodaje da ovaj problem i nije bio toliko velike prirode već je samo morao da navikne da ide uzbrdo pri brzini od 56 km/h umesto dozvoljenih 112 km/h.

Školjka novije od dve Tundre je u mnogo lošijem stanju, a Viktor priča kako je vozilo oštećeno tokom uragana Ida pre tri godine. Enterijer takođe deluje kao da je video bolje dane, ali Viktor kaže da svako dugme još uvek funkcioniše sa izuzetkom naslona na vozačevom sedištu. Vlasnik je inače visok preko 190 cm, pa se očekivalo da će sedišta biti u dosta lošijem stanju. Elektronika za spomenuti naslon je zamenjena tek nedavno. Viktor dodaje da često i spava u kamionetu da bi uštedeo na troškovima, pa je još impresivnije koliko je enterijer očuvan.

I šta je onda sledeći korak? Vlasnik se nada preći magičnu broju od milion milja i sa ovim primerkom i da će mu Toyota ponovo pokloniti novu Tundru. Ne sumnjamo da će japanski gigant to uraditi jer vozila kao što su dve Viktorove Tundre su najbolja reklama koju mogu da dobiju. Možda ovaj japanski pikap nije sposoban da obavlja poslove kao američki rivali, ali je još jednom pokazao da je bez konkurencije na račun pouzdanosti.

AutoRepublika

(2593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Na 1.250.000km mu zvekno mjenjač…nema se tu šta zamjeriti Toyoti.
Kada bi kupovao pickup,kupio bi Hiluxa.A bio bi na slatkim mukama kada bi pored Hiluxa bili dostupni još i Tacuma i Tundra,onda ne bi znao šta izabrati.

MRN

Koja bajka … Japanska 😊

Laki

Pokloniti junaku još jednu!

Hmdragan

Koliko je milja prelazio dnevno kada je milion prešao za 8 god. da li je i spavajući vozio.Sve mi ovo liči na dobru reklamu.

BB

Svi pitaju: U kakvom je stanju automobil…

A niko ne pita za vozača, jesu li njemu sve koske na broju?

Renault Terminator🇷🇺Z

Od vozača nema ništa.Još koja godina takvim tempom i ajmo pod zemlju.Znam ih na desetine kolega što su umrli za volanom autobusa i kamiona zbog neurednog života.

Laki

Tako je kolega!

Yankee

900.000 milja za 8 godina, znaci oko 112.000 milja godisnje, godina ima u proseku oko 255 radnih dana, znaci u proseku oko 440 milja dnevno (ili manje ako je radio i subotu)… sasvim ostvarljivo ako se bavi prevozom delova po celoj Americi.

MRN

Gadan ritam.

Laki

Realno!

Xtrimi

Auu
440mi dnevno.
Ako mu je prosek brzine 40mph to je 11h dnevno za volanom.

Jbg gde ode život.

Zoca

Made in Japan.Za postovanje.