1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota drži 1.331 patent za baterije u čvrstom stanju
Toyota drži 1.331 patent za baterije u čvrstom stanju
2

Toyota drži 1.331 patent za baterije u čvrstom stanju

441
2
Podelite sa prijateljima:

Izveštaj Nikkei i Patent Resulta otkriva da japanski proizvođači prednjače u podnošenju prijava za patente koji se odnose na tehnologiju čvrstih baterija. Toyota daleko nadmašuje Panasonic i Idemitsu.

Toyota Motor Corporation je proizvođač sa najvećim brojem patenata vezanih za baterije u čvrstom agregatnom stanju (solid state baterije) na planeti. Japanska kompanija predvodi tržište kojim apsolutno dominira Azija i čijih top deset patentnih prijava čine šest japanskih proizvođača.

Ovo je utvrđeno u izveštaju Nikkei Asia i kompanije za patente i tehnička istraživanja Patent Result. Ovaj izveštaj analizira prijave za patente podnete Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) od 2000. do marta 2022. godine.

Uprkos činjenici da je Toyota jedan od brendova koji je do sada najsramežljivije ušao na tržište električnih automobila, ona ima veliku veru u čvrste baterije kao mostu ka konačnoj elektrifikaciji svog asortimana vozila.

Čvrsta baterija sledi iste principe kao i litijum-jonska baterija, ali sa tom razlikom što elektrolit ili provodni materijal nije tečnost, već čvrsta materija. Prema eksperimentima i studijama sprovedenim poslednjih godina sa ovom vrstom tehnologije, sa njima je moguće udvostručiti autonomiju i smanjiti dve trećine vremena potrebnog za punjenje baterija. Pored toga, rizik od požara usled pregrevanja je mnogo manji.

S druge strane, čvrste baterije su trenutno mnogo skuplje i do sada su komercijalizovane samo male jedinice. S obzirom na vest od pre neki dan da je cena litijuma porasla, može se desiti da se čvrste baterije brže odomaće.

Prema studiji, Toyota vodi u istraživanju čvrstih baterija sa ukupno 1.331 prijavljenim patentom, znatno ispred 445 patenata Panasonic Holdingsa i 272 patenta Idemitsu Kosana, od kojih su svi japanske kompanije. Samsung Electronics je prva nejapanska (južnokorejska) kompanija na rang listi i jedina u top pet.

Toyota je počela da istražuje čvrste baterije devedesetih i od tada je, između ostalog, podnela patente vezane za strukturu baterija, materijal i proizvodne procese.

Japanska firma je lansirala svoj prototip sa čvrstim baterijama 2020. godine, a njeni planovi za plasiranje prvog serijskog vozila sa ovom tehnologijom su postavljeni kao granica do 2025. godine. U međuvremenu, drugi proizvođači kao što su Nissan, Honda ili Volkswagen se nadaju da će slediti ovaj put u drugoj polovini decenije.

Kineske kompanije su poslednjih godina napravile spektakularne korake u ovoj i drugim oblastima u vezi sa električnim vozilima zahvaljujući vladinim subvencijama. Ko god tamo stigne prvi, napravio će ogroman korak napred u svojoj elektrifikovanoj komercijalnoj budućnosti.

AutoRepublika

(441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„S druge strane, čvrste baterije su trenutno mnogo skuplje…“

Znači to je budućnost…

moron

Od samog broja patenata daleko je bitnije šta će od toga da doživi komercijalizaciju.