1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Chevrolet Impalu posle 62 godine
Kraj za Chevrolet Impalu posle 62 godine
5

Kraj za Chevrolet Impalu posle 62 godine

365
5
Podelite sa prijateljima:

Svemu što je lepo jednog dana mora da dođe kraj. U američkoj automobilskoj industriji se 28. februar 2020. godine može okarakterisati kao „dan žalosti“. Tog dana je sa proizvodne trake sišla poslednja Chevrolet Impala, čime je stopirana proizvodnja posle niza od čak 62 godine kontinuiranog tržišnog života. U tom periodu je isporučeno preko 18 miliona primeraka.

Ovaj automobil, ne samo što je najprodavaniji Chevrolet u istoriji, već takođe drži rekord po broju isporučenih jedinica u jednoj godini. To se desilo davne 1965. godine kada je čak 1.074.925 modela pronašlo zadovoljne vlasnike. To je takav rekord da ga čak ni veliki Ford F-Series nikada nije uspeo oboriti.


Međutim, danas su neka druga vremena, pa ni odlične ocene medija nisu bile dovoljne da sačuvaju ovo legendarno ime. Zahvaljujući visokoj popularnosti krosovera, pikap kamioneta i ostalih pravih i kvazi terenaca, prošlogodišnja prodaja Impale je iznosila samo 44.978 jedinica.

Impala nije jedini pristupačni takozvani „full-size sedan“ (velika limuzina) koga je zadesila ista sudbina. Istim putem su morali da pođu i Ford Taurus, kao i Hyundai Azera.


U svakom slučaju, poslednji model je sišao sa trake u montirane u Detroit-Hamtrak kompleksu (u američkoj saveznoj državi Mičigen), zajedno sa mehaničkim blizancem, modelom Buick LaCrosse. Ova dva automobila su prve žrtve plana General Motorsa koji predviđa da se iz game eliminiše veliki broj tradicionalnih automobila. Među žrtvene modele spadaju i Chevrolet Volt i Cruze, kao i premijum četvorotočkaši Cadillac XTS i CT6.

Plan je procurio u javnost još 2018. godine, ali se američki gigant ipak dogovorio sa sindikatom da fabrika ne bude zatvorena. U njoj će se u budućnosti proizvoditi električni proizvodi uključujući i novi GMC Hummer pikap kamionet koji će debitovati do kraja godine.

Poslednji proizvedeni primerak je stigao u Premier paketu opreme i u crvenoj boji. Sadašnja deseta generacija je u proizvodnji od 2014. godine i nije se značajnije menjala od tada.


Američka automobilska industrija je siromašnija za još jedan model, ali će zato Impalina legenda još dugo godina živeti. Verujemo da ćemo ga viđati često u ulozi skupocenog klasičnog modela.

AutoRepublika

(365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Meni je iskreno zao sto je GM ubio SAAB-a, za ove njihove modele uglavnom cujem neko pucketanje u vazduhu.

Yankee

GM uopste nije ubio Saab

Balkanboj

Na zalost mnogih, jeste.
Uradi malo domaci, procitaj nesto, nece skoditi.

Yankee

Poslusaj sopstveni savet. 😉
Saab je bio prakticno mrtav kad ga je GM kupio, zato ga je dobio za jako nisku cenu. Na Saabu nije imalo sta da se ubije jer je vec bio mrtav, niti je Saab imao sta da ponudi sta GM vec nije imao.

Matija

Imao sam Saaba 9-3, godiste 2002, turbo dizel. O tom automobilu mogu da kazem sve najbolje: sportska komforna limuzina sa fastback karoserijom, veoma aerodinamican. Uz to stabilan u voznji, stedljiv, brz i pouzdan – za 10 godina nisam imao ni jedan ozbiljan kvar! U Saabu je bila Opelova tehnika. GM nije ubio Saaba ali mu, kao novi vlasnik, nije dao novi pravac razvoja. Saab je bio suvise specifican, pre svega po dizajnu. Za svoj Saab nikada ne bih mogao da kazem da je bio lepotan ali nije bio ni ruzan vec osobenjak! To sam osetio kada sam hteo da ga… Pročitaj više »