1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Bozhi 4X je dokaz da Japanci kopiraju Kineze
Toyota Bozhi 4X je dokaz da Japanci kopiraju Kineze
2

Toyota Bozhi 4X je dokaz da Japanci kopiraju Kineze

876
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota baš ne žuri s elektrifikacijom, pa je tako prvi velikoserijski električni model predstavila tek 2021. godine. Bio je to krosover bZ4X. Taj se nudi u mnogim svetskim državama, ali nigde nije zabeležio neki izraženi tržišni uspeh. Fijasko je posebno naglašen na tlu Kine, tamo gde je konkurencija izrazito opaka, i gde se pored brojnih inostranih, nude i odlični lokalni baterijski četvorotočkaši.

Proizvodnja pomenutog SUV-a s marsovskom oznakom bZ4X je otpočela tokom jeseni 2022. godine, dok su za sklapanje istog bile zadužene dve fabrike. Jednu Toyota neguje s koncernom po imenu FAW, a drugu s lokalnim GAC-om.

Da bi se postigla što niža cena na ovom kompetitivnom tlu, Toyota se opredelila da uvede verziju s mikro baterijom od 50,3 kWh, dok je “obična” baterija sniženog kapaciteta na 66,7 kWh, iako se u svetu, bZ4X nudi s pakovanjem od 71,4 kWh, uz opasku da verzija s integralnim pogonom, ponuđena Amerikancima, poseduje ćelije kapaciteta 72,8 kWh.

Japanci su uspeli u nameri da snize cenu u Kini, pa je početna kota od 27,8 hiljada američkih dolara bila aktuelna na početku prodaje ovog modela, što se zbilo tokom jeseni 2022. godine. Poređenja radi, bazična Toyota bZ4X u domovini staje 47,9 hiljada američkih dolara, dok je Amerima ponuđena za 43,2 hiljade zelembaća.

Ali, čak ni to nije bilo dovoljno da Kinezima podigne obrvu. Shodno tome, već u februaru 2023. je cena dalje snižena na svega 24,8 hiljada dolara, pa je to dovelo do toga da prodaja blago živne, ali daleko od toga da se može pričati o bilo kakvom uspehu. Toyota je u prvom tromesečju isporučila 5.144 električnih vozila, što je cifra koja uključuje i sedan bZ3. Imajte na umu da je celo tržište ovih vozila teško 891 hiljadu komada!

Sada je japanski gigant ponovo revidirao politiku ponude modela po imenu bZ4X, naravno, na kineskom tržištu. Zajednički poduhvat FAW-Toyota je odustao od ovog krosovera, dok je fabrika pod upravom zajedničkog društva zvanog GAC-Toyota, lansirala ažuriranu verziju koju nazvaše Toyota Bozhi 4X.

Japanci su usvojili omiljenu kinesku strategiju kreacije podmarki, pa je porodica Bozhi osmišljena isključivo za električne automobile, dok je prvenac upravo ovaj – 4X.

Krosover poseduje ažurirani multimedijalni sistem, koji sada podržava protokole Apple CarPlay, Baidu CarLife+ i Huawei HiCar. Takođe, za varijante s pogonom na sva četiri točka, najavljen je set vanterenskog režima vožnje X-Mode.

Dalje, za top verziju predlaže se farbanje karakterističnih plastičnih elemenata u boju karoserije, ali samo pri izboru osnovne boje koja je bela. Već u početnoj konfiguraciji je ugrađeno osam vazdušnih jastuka, set elektronskih pomagala Toyota Safety Sense i aktivni tempomat T-Pilot. Toyota je takođe napustila početnu trakcionu bateriju od 50 kWh.

Glavna stvar se naravno tiče maloprodajne cene. Ona kreće od 25,3 hiljada dolara za početni model s pogonom na prednjoj osovini i baterijom kapaciteta 66,7 kWh. Modifikacija s pogonom na sva četiri kraja školjke startuje s cenom od 33,6 hiljada zelembaća. Kupci Toyotinog krosovera bZ4X-a, ako nisu u Kini, mogu samo da sanjaju ovakve cene.

Ako uopšte ima likova koji sanjaju Toyote…

AutoRepublika

(876)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Neverovatno niske cene za kinesko tržište. Bolje da nisam ovo pročitao 😊
Ima jedna stvar koja mi se dopada na ovom vozilu, a to su MF komande na volanu. Ima ih više, ali, dobro je rešeno, jer je i veća površina na kojoj su smeštene komande, vidi se i na onim gore slikama.

s mile

Neko bi morao da odgovori…kako može da se Toliko razlikuju cene, 25k vs 48k… previše