1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljeno novo pokolenje kombija po imenu Renault Master
Predstavljeno novo pokolenje kombija po imenu Renault Master
2

Predstavljeno novo pokolenje kombija po imenu Renault Master

412
2
Podelite sa prijateljima:

Istina je da su prave premijere, one u kojima po prvi put vidimo neko zaista novo vozilo, model, mnogo ređe u svetu lakih komercijalnih vozila nego u društvu putničkih automobila. I mi umalo da, uprkos tome što znamo za situaciju iz prve rečenice, preskočimo debi Renaultovog Mastera?! Možemo da zakasnimo, ali da propustimo – teško! Idemo…

U prilog inicijalne teze da kažemo da Stellantis proizvodi porodicu modela pod različitim brendovima i imenima: Ducato/Boxer/Jumper, evo već sedamnaest godina, uz retke, periodične i rutinske zahvate modernizacije. Ali, Renault je nakon trinaest godina proizvodnje, rešio da zameni kombi zvani Master. Četvrta generacija lakog komercijalnog vozila iz Francuske je održana pre samo par dana i možemo reći da zaista imamo posla s potpuno novim modelom s različitom karoserijom, motorom i transmisijom.

Stil kombija predstavlja prevedeni jezik dizajnera koji je primenjen kod savremenih putničkih automobila Renaulta. Imamo prednje svetlosne grupe koje donose dnevna svetla u obliku slova C, rešetku hladnjaka s osveženim dijamantom (grbom marke)… Sve je to preneto s putničkih automobila.

Boljoj aerodinamičnosti doprinose i šoferšajbna pod uvećanim uglom i oprezno stilizovane linije školjke, pa su se Gali osmelili da novom Masteru tepaju rečima “aerovan”. Sedam je različitih farbi dostupno u izboru boje karoserije.

U unutrašnosti je moguće videti u celosti nov frontalni panel s centralnom sekcijom okrenutom ka vozaču. Koristi desetoinčni ekran s multimedijalnim sistemom OpenR, a koji opet nudi integrisanu podršku Googleovih usluga. Bazična verzija je opremljena klasičnim analognim pokazivačima, dok se uz doplatu dobija virtuelna instrumentacija, onakva kakvu poseduju Renaultovi automobilski aduti.

Konstruktori su prilikom dizajniranja enterijera mnogo pažnje poveli o lakoći upotrebe i praktičnosti vozila. Ukupna zapremina ostava za odlaganje sitnica je uvećana za četvrtinu i dostigla je čak 135 litara (skoro kao glavni prtljažnik i hečbeku Miniju).

Ostale osobenosti uključuju centralno sedište koje se uvlači u sto, priključke za USB tipa C, panele za bežičnu dopunu baterija na internet povezivih spravica, držače za čaše i ostavu iznad glave za razne sinte predmete. Tu je i više dodatnih fiokica i boksića.

Master će biti ponuđen u više od 40 modifikacija koje će se po tradiciji razlikovati, ne samo po dužini, visini i koncepciji tovarnog dela, već i po tipu pogonskog sklopa. Kraći kombiji (L2) će imati prednji pogon, verzija srednje veličine će dolaziti s prednjim ili zadnjim pogonom, dok će najveća i najteža modifikacija (do četiri tone) iz klase L4 omogućavati samo zadnji pogon. Zapremina tovarnog prostora varira između 11 i 22 kubna metra.

Asortiman Mastera uključuje četvorotočkaše s tri različita pogonska sklopa, iako su svi oni isprobani u modelu Mastera iz prethodne generacije, na ovaj ili onaj način. Klasične dizel verzije s oznakom 2.3 dCi su ustupile mesto ekonomičnijem i čistijem dvolitarskom motoru, a koji se može nuditi u varijantama sa 105, 130, 150 ili 170 konjskih snaga. Kupac će birati između šestobrzinskog ručnog menjača i devetostepene automatske transmisije. Ranije su vlasnici Mastera takođe mogli posedovati automatski menjač, ali je tu bila reč o prostom robotizovanom sklopu.

Dostupne su i dve električne verzije. Prva poseduje agregat od 130 konjskih snaga i trakcionu bateriju kapaciteta od 40 kWh. Ovde je reč o verziji namenjenoj urbanoj eksploataciji s deklarisanom autonomijom od 180 kilometara, mereno na način koji definiše protokol WLTP.

Druga varijacija pruža jači motor (143 KS), a obrtni moment je isti u oba slučaja i iznosi 300 Nm. Baterija u ovoj alternativi poseduje kapacitet od 87 kWh, dok domet s punim ćelijama doseže 410 kilometara. Kada se vozilo nakači na punjač tipa DC snage 130 kW, skuplja modifikacija je u stanju da akumulira energiju za 229 kilometara vožnje za nekih pola časa. Dodatno, spoljni potrošači struje mogu se napajati iz baterije Master, u režimima V2L i V2G.

Izdvaja se verzija s vodoničnim gorivnim ćelijama. Nije predstavljena za sada, a ni tehničke specifikacije ne videsmo. Jedino što se zna da će pogonski sklop nositi ime H2-tech. Za razvoj tog modela je zadužen zajednički poduhvat Hyvia, oformljen od strane Renaulta i Plug Powera. Premijera se očekuje u skoroj budućnosti, a posebno odabrane redakcije su imale priliku da voze vodonični prototip još 2o19. godine.

Sve modifikacije Mastera će se proizvoditi, uostalom kao što to bio slučaj i u prošlosti, u zasebnoj fabrici Renaulta u francuskom Batiliju. Početak prodaje na evropskom tržištu se planira za proleće 2024. godine.

AutoRepublika

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pazi, pazi pazi! Reno je na najboljem putu da svom dostavnom kombiju da krosover lik! Uz veliku coskastu masku, sa masivnim crnim plasticnim obrucima oko otvora za tockove bio bi to vec pravi SUV! Izvanredna marketing strategija! Imam utisak da nisu ni svesni sta su uradili! 🙂

Bungi

Ne sviđa mi se ovo.Kamionski dizajn Forda F150.