1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hondina katarza: dva friška koncepta nove porodice
Hondina katarza: dva friška koncepta nove porodice

Hondina katarza: dva friška koncepta nove porodice

168
1
Podelite sa prijateljima:

Koncept Afeela, razvijen u deljenom znoju sa Sonijem, nije jedini novi proizvod Honde na ovojanuarskom CES-u. Japanski proizvođač automobila je glasno najavio potpuno novu paletu električnih vozila pod lakonskim imenom „0“, odnosno „Nula“. Ovo nije samo oznaka nulte emisije, već i simbol „počinjanja od početka“ u razvoju dizajna i tehnologije sopstvenih električnih vozila.

Hondi je zaista bilo potrebno da se ponovo rodi, jer dva prethodna projekta elektrifikacije – onaj u Kini i zajednički sa General Motorsom u SAD-u – nisu opravdala očekivanja. Za „nultu“ seriju električnih automobila, čak su razvili zaseban logotip, ažurirali korporativni amblem (slovo H je sada bez okvira) i osmislili filozofiju sa tri principa nazvana Tanak, Lak i Mudar. Zapravo to bi pre moglo biti „tanji, lakši, mudriji“. Prvorođeni novopokrenute linije bili su konceptni automobili Saloon i Space-Hub.

Minivan Honda Space-Hub predstavlja daleku perspektivu: planovi za njegovu masovnu proizvodnju još uvek nisu objavljeni. Ova kutija je dizajnirana da demonstrira novi koncept stila koji je zajednički za celu Hondinu „nultu“ porodicu.

Njegovi ključni elementi su lakonske linije karoserije i velika staklena površina, što garantuje dobru vidljivost i vizuelnu prostranost u unutrašnjosti. Najavljuju se i široke mogućnosti za transformaciju enterijera.

Prava zvezda bila je limuzina jednostavnog imena Honda Saloon. Sadrži sva dostignuća i filozofiju nulte serije. „Tanka“ električna platforma obećava više prostora za vozača i putnike, čak i uprkos zdepastoj karoseriji. „Lako“ kretanje je obezbeđeno upravljanjem „preko žice“ i interno razvijenim sistemom kontrole položaja tela, napravljenim s jednim okom zabačenim na Hondine robote.

Naposleku, „mudra“ interakcija vozača sa brojnim digitalnim sistemima je obezbeđena upotrebom intuitivnog interfejsa multimedijskog sistema. Sve ovo zajedno bi trebalo da pruži korisniku „krajnji užitak vožnje“ električnog vozila.

Ostale karakteristike koncepta po imenu Honda Saloon (kao i cele Hondine serije 0) trebalo bi da budu prefinjena aerodinamika i visoka energetska efikasnost. Ovo se postiže korišćenjem ekonomičnih i laganih elektromotora e-Axles i naprednih trakcionih baterija sa visokim specifičnim energetskim kapacitetom.

Najavljuje se prisustvo inovativnih algoritama za punjenje i upravljanje baterijom, koji će omogućiti dopunu ćelija sa 15% na 80% za 10-15 minuta, dok bi degradacija kapaciteta trebalo da bude manja od 10% tokom deset godina rada.

Naravno, najavljuje se široka upotreba veštačke inteligencije, kako u sistemu autonomne vožnje, tako i u sopstvenom operativnom sistemu specijalno kreiranom za liniju nazvanu Honda 0. Međutim, ono što najviše iznenađuje je da bi serijski električni automobil zasnovan na tako smelom konceptu po imenu Saloon trebalo da bude pušten u prodaju 2026. godine.

Prvo tržište biće Severna Amerika, a zatim električni automobil ide u Japan, Aziju, Evropu, Afriku, Južnu Ameriku i na Bliski istok. To jest, za razliku od prethodnih pokušaja električnih vozila, Honda sada razmišlja globalno.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Night Rider

Ja ne znam sta se desava sa dizajnom automobila u svetu? Jel ovo vestacka inteligencija napravila?