1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi RS6 Avant (2020.)
Audi RS6 Avant (2020.)

Audi RS6 Avant (2020.)

10.31K
2
Podelite sa prijateljima:

Osim prednjih vrata, krova i vrata gepeka, eksterijer novog Audija RS6 Avant ne dijeli niti jedan panel sa standardnim A6. Nova generacija legendarnog super-karavana RS6 je prvi model koji koristi novi RS dizajnerski jezik.

Pored agresivnih nabora na haubi, koje Audi naziva “powerdome”, tu su i farovi preuzeti sa modela A7, koji doprinose oštrijem i agresivnijem izgledu i nude RS Matrix LED laser tehnologiju farova. Tu je takođe i nova RS sekvenca svijetala pri otključavanju i zaključavanju vozila.

Ono što je veoma lako primjetiti jesu prošireni blatobrani, po 40 milimetara sa obije strane, što u kombinaciji sa ogromnim 21-inčnim i još većim opcionalnim 22-inčnim felnama, Audiju RS6 daje nevjerovatno moćan stav na putu.

Motor

Poput prošle generacije i ovog puta se i spod haube nalazi V8 agregat zapremine 4,0 litara iz čega je Audi izvukao 600 konjskih snaga i 800 njutnmetara obrtnog momenta koji su vozaču dostupni između 2,050 i 4,500 obrtaja koljenastog vratila u minuti.

Ove brojke Audijevom karavanu omogućavaju sprint do 100 km/h za svega 3,6 sekundi, a gdje uslovi to dozvoljavaju, do brzine od 200 kilometara na sat stiže se za tačno 12 sekundi. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez poznate nam reči „Quattro“, odnosno bez sistema pogona na sva četiri točka. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Zahvaljujući električnom sistemu 48V, to jest pogonskom sklopu lakog hibrida, twin-turbo V8 pored maksimalnih performansi zadržava i visoku efikasnost. Ovaj sistem pri podizanju noge sa papučice gasa između 55 i 160 kilometara na sat, potpuno ugasi benzinski agregat i narednih 40 sekundi pluta odnosno jezdi oslanjajući se samo na utrošak električne energije.

Osim 48V sistema, efikasnost povećava i sistem deaktivacije cilindara, koji po mogućstvu „gasi“, odnosno stavlja van funkcije cilindre 2, 3, 5 i 8 pri krstarenju.

I pored svih sistema za povećavanje efikasnosti, ovaj 4,0 TFSI i dalje ostaje rasni V8 kada je karakter zvuka u pitanju. Tu je takođe i opcija odabira između tihog i glasnog režima auspuha.

Ogibljenje

Kako bi se vratio u trku sa aktuelnim rivalima BMW M5 i Mercedes AMG E63S, Audi je osim na dizajnu i motoru, poradio i dosta vremena posvetio i ogibljenju. Zadnja osovina koristi multilink sa po 5 spona po točku, a većina komponenti sistema ogibljenja je napravljena od aluminijuma.

Osim toga, Audi je klirens spustio za 20 milimetara u odnosu na standardni A6, a pri brzinama većim od 120 km/h, automobil se spušta za još 10 milimetara. Sa druge strane, tu je i opcija podizanja automobila za 20 milimetara, kako bi se izbjegla oštećenja na lošijim putevima.

Vozač ima opciju promjene karaktera Audija RS6. To znači da je vozaču dostupno šest režima vožnje: komforni, automatski, dinamični, efikasan, kao i dvije opcije za sportsku vožnju (RS1 i RS2) koje je moguće podesiti po želji. Oba režima koja birate pomoću Audi Ddrive Select sistem utiču na svaki aspekt automobila, odnosno na upravljanje, vješanje, motor, mjenjač, Quattro sistem, zvuk motora, pa čak i način rada klima uređaja.

Enterijer i praktičnost

Najmanje promijenjen dio automobila jeste enterijer. Ponuda je obogaćena ukrasnim elementima od brušenog mat crnog aluminijuma. Osim toga tu je i RS (veoma specifičan) volan sa ravnim donjim dijelom, kao i RS sjedišta.

Po pitanju praktičnosti, RS6 je ostao nepromijenjen u odnosu na standardni A6, zapremina prtljažnika sa podignutim naslonom zadnje klupe iznosi 565 litara, a spuštanjem istog ta brojka se penje na 1,680 litara.

Dileri Audijevih vozila širom svijeta će najvjerovatnije morati da proširuju vrata svojih salona, kako bi novi RS6 mogao da se provuče sa svojim širokim blatobranima početkom 2020. godine. Cijena za sada nije poznata, ali možemo očekivati da će iznositi oko 120.000 eura.

Enes Eki Alković

(10312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Isco Alcaron

Die beste

TNT

Znači ovde ne ide ultra quattro…