1. Home
  2. Prezentacije
  3. Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (I DEO)
Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (I DEO)
6

Izbor: najbolji novi proizvodi automobilske industrije koji na scenu stupaju 2021. (I DEO)

3.75K
6
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li ste ljubitelj električnih automobila ili jedva čekate da vidite neki novi superautomobil, u 2021. će biti za svakoga ponešto.

Nije iznenađenje što elektromobili dominiraju listom najboljih automobila za narednu godinu, ali Aston Martin je tu da zadovolji entuzijaste s novim Valhalla hiperautomobilom.

SUV/krosover „bum“ će se nastaviti s Alfa Romeo Tonaleom, dok će BMW skinuti veo s električnog iNEXT-a. Pored toga, segment sportskih krosovera će se dodatno proširiti dolaskom Hyundai Kone N.

Novi Dacijin elektromobil bi trebalo da obezbedi prevoz s nultom emisijom za one s plićim džepom, dok će Audi svoj e-tron portfolio povećati elegantnim e-tron GT modelom, kao i Q2 e-tron SUV-om.

Evo šta je ono najbolje što možemo očekivati u evropskim prodajnim salonima 2021.:

Alfa Romeo Tonale

  • Cena: od oko 25.000 evra
  • U prodaji: januar 2021.

Tonale nam je poznat, ali u konceptnoj formi, i to poslednjih 12 meseci. Međutim, taj period nije nimalo bacio senku na vizuelne „efekte“ kompaktnog italijanskog SUV-a.

Rival VW T-Crossa, označiće najnovije poglavlje u krosoverskoj ofanzivi FCA, kada stupi na tržište početkom sledeće godine. Ime je dobio po Passo Tonaleu u severnoj Italiji, mestu prilično poznatom pasioniranim skijašima. Platformu deli s Jeep Renegadeom. Međutim, posebno ogibljenje i kočnice fokus stavljaju na voznu dinamiku na asfaltu, za razliku od američkog „rođaka“. Ono što je značajno je što će ovo biti Alfin prvi „plug-in“ hibrid, mada je za očekivati da se budući kupci više odlučuju za poznate standardne agregate, poput Firefly benzinca, poznatog iz Fiata 500X.

Alfa Romeo Giulia GTA

  • Cena: od oko 110.000 evra
  • U prodaji: početkom 2021.

Giulia GTA je poklon koji je Alfa namenila samoj sebi za 110. rođendan.  Bazirana je na Giulia Quadrifoglio supersedanu, ali je snaga s 510 povećana na 540 konja, dok je masa smanjena za 100 kilograma. U najatraktivnije detalje se ubrajaju izduvni sistem koji potpisuje Akrapovič i obilna upotreba ugljeničnih vlakana, kako kod mehaničkih komponenti, tako i panela karoserije. „Naoštrena“, GTAm verzija će takođe biti u ponudi. Standardna sedišta će u ovom slučaju biti uklonjena, zamenjena kadicama od ugljeničnih vlakana, dok će zadnja klupa biti u potpunosti odsutna.

Sve u cilju postizanja što boljih performansi. Alfa kaže da će sprint do stotke biti na nivou onog kod superautomobila – 3,6 sekundi, što je u ravni Porschea 911. Samo 500 GTA i GTAm primeraka će biti proizvedeno.

Aston Martin Valhalla

  • Cena: od oko milion evra
  • U prodaji: 2021.

Ljudi koji su spremni da potroše milion evra na neki superautomobil ima više nego dostupnih automobila za taj novac. Zapravo, Aston Martin će proizvesti 500 primeraka Valhalle, pre nego što ovaj model krene u prodaju sledeće godine.

Endi Palmer, šef britanske marke, kaže da mada je u cenovnom razredu s LaFerrarijem ili McLaren Sennom, Valhalla dolazi „iz potpuno drugačijeg sveta“. Aston je na svom pulenu radio zajedno s Red Bull Racingom, što znači da imamo posla s tehnologijom iz Formule 1, poput KERS sistema, uparenog s V6 motorom. Ukoliko to nije dovoljno, Valhalla će se naravno pojaviti kao glavni protagonista na četiri točka u najnovijem filmu o čuvenom agentu „007“ – No Time to Die.

Audi e-tron GT

  • Cena: od oko 100.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Audijevoj novoj električnoj perjanici je prethodio e-tron GT koncept. Serijska verzija bi trebalo da debituje krajem ove godine, vrlo verovatno na Salonu automobila u Los Anđelesu u novembru.

E-tron GT počiva na istoj J1 platformi kao i Porsche Taycan, s kojim će deliti dosta komponenti, uključujući i mogućnost punjenja do 350 kW, i punjenja 80 odsto baterije za samo 20 minuta.

Očekuje se snaga od 590 konja, s po jednim elektromotorom na svakoj osovini, što znači da imamo posla s quattro pogonom. To bi ovoj superlimuzini trebalo da obezbedi ubrzanje do „stotke“ za četiri sekunde i maksimalnu brzinu od oko 240 km/h.

Audi Q4 e-tron

  • Cena: od oko 40.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Audi smatra da su SUV modeli savršeni za elektrifikaciju, a serijska verzija Q4 e-tron koncepta će biti četvrti model u svojoj liniji.

Reč je o prvom Audiju koji će počivati na MEB platformi VW grupe za električna vozila. Raspolagaće baterijom od 82 kWh za autonomiju od 450 kilometara. Kompanija iz Ingolštata kaže da će Q4 e-tron pružiti mogućnost brzog punjenja od 125 kW, dok će 80 odsto baterije moći da se napuni za pola časa.

Kao što mu naziv sugeriše, Q4 e-tron će biti nešto veći od Q3, dok se očekuje da dizajn koncepta neće biti mnogo izmenjen.

Audi Q5

  • Cena: od oko 45.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Audijev porodični SUV je pred redovnom restilizacijom, a kada novajlija bude predstavljen, tokom finalnih meseci ove godine, trebalo bi da dođe s promenama koje nisu samo kozmetičke prirode.

Očekuju se naravno novi odbojnici, nova kućišta svetala i revidirana maska hladnjaka u vidu pčelinjeg saća. Doduše, glavni metalni penali će ostati isti.

Što se unutrašnjosti tiče, tu bi trebalo da bude par značajnih unapređenja. U njih je uključen novi, 12,3-inčni klaster instrumentacije i par ekrana osetljivih na dodir, zaduženih za info-zabavu, s obzirom da Q5 pozajmljuje tehnologiju od većeg Q7.

Ispod haube, restilizovani model će proširiti hibridnu ponudu, jer će pored aktuelnog „plug-in“ hibrida uključiti i blagu električnu asistenciju na 2,0-litarskom benzincu i dizelašu.

Bentley Bentayga

  • Cena: od oko 150.000 evra
  • U prodaji: leto 2021.

Bentayga je model koji je veliki hit britanske marke, tako da se ona priprema za unapređenje, koje će veliki SUV staviti rame uz rame s novijim modelima iz Krua, kao što su Continental GT i Flying Spur. Osvežena Bentayga će stići kasnije u toku ove godine, s novom maskom hladnjaka, revidiranim odbojnicima i farovima i nečim neuobičajenim za redovnu restilizaciju – unapređenim prednjim krilima.

Kada govorimo o kabinskom prostoru, automobil će ugostiti trostrani panel instrumentacije i info-zabavnog sistema, koji smo videli u Continentalu i Flying Spuru, dok će motorizaciju pojačati novi 4,0-litarski V8 VW grupe, uz 48-voltni blago hibridni sistem za bolju ekonomičnost i manju emisiju CO2. Efikasniji „plug-in“ hibrid i Speed model, takođe će biti u igri.

BMW serije 4

  • Cena: od oko 33.000 evra
  • U prodaji: 2021.

BMW je bio zauzet lansiranjem limuzinske i karavanske verzije serije 3, ali Bavarci nisu zaboravili na ljubitelje kupea, tako da ćemo naredne godine konačno na putevima videti i „četvorku“.

Novajlija će gomilu dizajnerskih detalja preuzeti s Concepta 4, prikazanog prošle godine na IAA u Frankfurtu. To znači da će kućišta prednjih farova biti „oštrija“ nego ikada ranije, dok će „bubrezi“ biti vertikalniji i mnogo naglašeniji, što će jasno distancirati kupe u odnosu na limuzinu. BMW kaže da je koncept bio „80 odsto gotova stvar“.

Očekujemo 2,0-litarski benzinac uz redne šestake za performantne varijante. Perjanica će naravno biti M4 s preko 500 konja i pogonom na sve točkove.

BMW i4

  • Cena: od oko 55.000 evra
  • U prodaji: 2021.

BMW je dugo čekao na proširenje „i“ porodice, ali će se to konačno promeniti sledeće godine, kada će na scenu stupiti serijska verzija Concepta i4. Rival Teslinog Modela 3 će raspolagati s do 500 ks iz elektromotora smeštenog pozadi, što će mu obezbediti ubrzanje do 100 km/h za oko četiri sekunde. Baterija od 80 kWh u konceptu obezbeđuje autonomiju od 600 kilometara (po BMW-u), a očekujemo da serijski primerak na CLAR platformi postigne sličan rezultat.

Što se kontroverznog izgleda tiče, on neće biti prenesen u potpunosti na serijski model, ali BMW-ovi funkcioneri kažu da je i ovde reč o „80 odsto gotovoj stvari“. To bi moglo da uključi i prednji deo vozila, oko kojeg se razmimoilaze mišljenja.

BMW iNEXT

  • Cena: od oko 130.000 evra
  • U prodaji: krajem 2021.

Sve nemačke marke rade na čisto električnim perjanicama, tako da ni BMW nije izuzetak. U iNext SUV bi trebalo da bude spakovano sve ono najbolje što u Minhenu znaju oko baterija i primenjive tehnologije autonomne vožnje. U prodaji bi trebalo da se nađe u drugoj polovini sledeće godine.

iNext će biti dizajniran tako da će kupcima najskupljih verzija X5 i X7 pružiti mogućnost da se prebace na čisto električni pogon. To znači da će cena glatko da ode iznad 100.000 evra, a baterija od 120 kWh bi trebalo da obezbedi domet (po WLTP-u) od 580 kilometara.

Kod serijskog modela ne treba očekivati detalje poput „kontra“ zadnjih vrata i kamera umesto retrovizora. Ipak, to će i dalje biti model s jasnim izrazom i porukom.

Citroen Crossover

  • Cena: od oko 25.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Potpuno novi Citroen je na putu, a kompaktni model veličine automobila iz C segmenta, biće zapravo zamena za C4 Cactus. U odnosu na Cactus, novajlija će biti značajno izmenjen, transformisan u „kupeoliki“ krosover, koji će usvojiti najnovije pogonske sklopove, kako tradicionalne, tako i elektrifikovane.

Prototip na slici koristi EV arhitekturu PSA, uz oznaku da se radi o „električnom test vozilu“, zalepljenoj na prozor. Očekujemo da serijski model koristi istu bateriju od 50 kWh i prednje postavljen elektromotor, kao i u slučaju Peugeota e-2008, uz sličnu automiju od oko 350 kilometara.

Vreme punjenja bi takođe trebalo da je uporedivo, što u prevodu znači od 10 do 80 odsto baterije za osam časova, kada je vozilo „prikačeno“ na wallbox punjač od 7,4 kW.

Citroen AMI

  • Cena: od 6.000 evra
  • U prodaji: januar 2021.

Francuska marka je lansirala serijsku verziju radikalnog AMI One Concepta, koji smo videli u Ženevi prošle godine. Nazvan „Ami“, ovaj električni dvosed kvadricikl kutijastog stajlinga i „mikro“ dimenzija, dizajniran je pre svega za eksploataciju u saobraćajem zagušenim gradovima.

Mali elektromotor energiju crpi iz litijum-jonske baterije od 5,5 kWh, koja pruža maksimalnu autonomiju od 70 kilometara, uz maksimalnu brzinu od 45 km/h. Ove specifikacije, uz činjenicu da se radi o kvadriciklu, znače da ovim vozilom mogu upravljati četrnaestogodišnjaci u nekim evropskim zemljama.

Cupra Tavascan

  • Cena: od oko 45.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Cupra će se uskoro pridružiti matičnom Volkswagenu s flotom novih elektromobila, a Tavascan SUV će biti prvi. Nema informacija da li će serijski primerak naslediti izgled i performanse koncepta, ali šef dizajna Seata, Alehandro Mesonero, nedavno je rekao da će „nešto ekstremno slično“ verovatno biti lansirano.

Tavascan će naravno počivati na MEB platformi kao i njegov „rođak“, ID.4, ali s obzirom da na sebi nosi Cupra bedž, trebalo bi da poseduje najpotentniji električni pogon predviđen za ovu klasu. Očekujemo pogon na sve točkove, tandem elektromotora s preko 300 ks i sprint do „stotke“ za oko 6,5 sekundi. Baterija od 77 kWh bi trebalo da obezbedi domet od 450 kilometara.

Dacia EV

  • Cena: od oko 18.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Renaultova „niskobudžetna“ filijala ulazi na tržište električnih automobila sledeće godine, a Spring Electric koncept nam daje uvid u ono što možemo da očekujemo od rumunske marke.

Zaravo, radi se o rebrendiranoj verziji Renaulta K-ZE, koji se trenutno prodaje isključivo u Kini. Kada bude dobio Dacijinu značku, očekuje se da bude jedan od najjeftinijih elektromobila u ponudi na Starom kontinentu. Spring Electric je dugačak 3,73 metra, što ga stavlja između VW Up!-a i MINI hedžbeka, mada Dacijin model krasi više krosoverski stajling. Specifikacije tek treba da budu potvrđene, ali  treba istaći da K-ZE koristi bateriju od 26,8 kWh, koja napaja prednje pozicioniran elektromotor. Maksimalna brzina iznosi 105 km/h.

Fiat 500 Electric

  • Cena: Od 32.000 evra
  • U prodaji: početkom 2021.

Tržište je preplavljeno elektromobilima s kratkim dometom. Fiat to nastoji da promeni s novim, potpuno električnim 500. Ovaj automobil počiva na novoj arhitekturi, koju krasi baterija od 42 kWh, što je dovoljno za voznu autonomiju od 320 kilometara. Takođe je opremljen DC punjačem od 85 kW, što znači da ispražnjena baterija može da se napuni 80 odsto za samo 35 minuta.

Novi 500 EV je lansiran kao kabriolet, za koji se Fiat nada da će biti prodajni adut, jer trenutno u ponudi nema sličnih elektromobila koji nude „toples“ vožnju. Nova platform bi trebalo da donese i skok u nivou kvaliteta enterijera, s čistijim dizajnom armaturne table, svežom instrumentacijom i novim 10,25-inčnim ekranom info-zabavnog sistema.

Fisker Ocean

  • Cena: od oko 45.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Američka marka će uskoro lansirati Ocean, koji je rival Audija e-tron i Tesla Modela X. Ovaj automobil, koji se proizvodi u Kini, posedovaće litijum-jonsku bateriju od 80 kWh, za koju Fisker kaže da će obezbediti domet od nekih 400 do 480 kilometara. Više od 200 kilometara vožnje može biti omogućeno za samo 30 minuta putem standardnog brzog punjenja, a opcioni solarni panel može pružiti svoj udeo tokom sunčanih dana.

Ocean je ekološko vozilo u potpunosti. Sedišta su presvučena od recikliranih vlakana od poliestera, dok su tepisi napravljeni od recikliranog najlona iz napuštenih ribarskih mreža.

Hyundai 45

  • Cena: od oko 40.000 evra
  • U prodaji: krajem 2021.

Atraktivni Hyundai 45 možda izgleda kao čista dizajnerska egzibicija, ali šefovi korejske marke kažu da je on bliži realnosti nego što se to čini na prvi pogled. Stajling novog električnog hedžbeka će biti 80 odsto preuzet od koncepta (zvuči poznato?).

Eventualna serijska verzija 45 će biti prvi Hyundai koji će počivati na proširivoj električnoj platformi, koja će u perspektivi činiti osnovu za vozila korejske marke iz B i C segmenta. Specifikacije tek treba da budu potvrđene, ali s obzirom na to da aktuelna Kona Electric nudi realnih 435 kilometara, novi model dosta obećava.

Hyundai Kona N

  • Cena: od oko 35.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Klasa sportskih krosovera se ubrzano širi. Nakon Volkswagena T-Roc i Audija SQ2, Hyundai u segment ulazi s Konom N.

Već je i30 N „hot heč“ pobrao brojne simpatije, a očekuje se da Kona N mnogo toga podeli s njim. S tim u vezi treba očekivati 2,0-litarski turbomotor s 275 ks. Šef Hyundaijeve N divizije, Albert Birman, rekao je da će imati „različite specifikacije ogibljenja i upravljanja“ od i30, ali će deliti postavku pogona na prednje točkove i šestostepeni manuelni menjač.

Hyundai Tucson

  • Cena: od oko 28.000 evra
  • U prodaji: 2021.

Krajem prošle godine, Hyundai je najavio izgled naredne generacije Tucsona atraktivnim Vision T SUV konceptom. Dok će neke ekstravagantne linije i paneli karoserije Vision T koncepta biti ublažene kod serijskog modela, studija nas ipak mami detaljima koji će se pojaviti u prodajnim salonima u prvoj polovini sledeće godine.

Kamuflirani prototipovi su dosta toga otkrili da može da se potvrdi da će prednja maska i integrisani farovi biti preneseni. Pored kozmetike, očekuje se temeljno unapređenje info-zabavnog sitema, kao i digitalna instrumentacija. Na kraju, „plug-in“ hibridni pogon će se pojaviti u Tucsonovoj ponudi po prvi put.

AutoRepublika

(3753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Srđan

Ako sam ikada želeo BMW sad me je prošlo.

S mile

Zaista interesantan dizajnerski smer. Licno mi se ne svidja. Pitam se da li znaju nesto vise od nas. Pa guraju ovako rugoban dizajn…

D_C

Da, znaju, da je potrebna što veća njuška kako bi se dopali kineskom tržištu.

Dragorad

Neko ih je ubedio: što veći bubrezi preteći ćete Mercedesa !?

moron

Alfa Romeo Giulia GTA mi izgleda „kao avion“. Perfekcija. U svakom pogledu. Greh što ne napraviše i karavan.

igi

Baš dosta zanimljivih modela. Čak i ovi električni bivaju sve poželjniji.