1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Superb dobija verziju RS po prvi put u istoriji
Škoda Superb dobija verziju RS po prvi put u istoriji
1

Škoda Superb dobija verziju RS po prvi put u istoriji

2.41K
1
Podelite sa prijateljima:

Perjanica u Škodinoj paleti, model Superb u dosadašnje tri savremene generacije nije dolazio u izvođenju koje se raspoznaje po indeksu RS, ali izgleda da će toj praksi s novim pokolenjem doći kraj. Već neko vreme se šuška da bi četvrti naraštaj mogao biti ponuđen i kao Superb RS.

Superb je jedna od retkih Škoda koja nikada nije nuđena kao sportska lađa s oznakom RS. To bi se moglo promeniti sa novom generacijom, pošto Škoda razmatra da dopuni najnoviju iteraciju svog vodećeg modela koji za pogon koristi motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva, sa više sportskim izgledom i s boljim performansama.

„Videćemo. Nismo objavili ništa, ali mislim da su vaši argumenti validni“, rekao je šef brenda iz Mlade Boleslave, Klaus Celmer na pitanje novinara specijalizovanog lista Auto Expressa da li bi varijanta RS omogućila Superbu da se takmiči sa automobilima srednje klase iz premijum segmenta. Tu se misli na Mercedes-Benz, BMW i Audi.

Znak pitanja se ipak nadvija nad izborom motorizacije. Nudi se plug-in hibridni pogon, koji je trenutno dostupan za Superb Combi sa kombinovanom snagom od 150 kW zahvaljujući upotrebi motora s oznakom 1.5 TSI i jednog električnog motora. Međutim, u blizanačkom Volkswagenu Passatu, postoji i snažnija verzija plug-in hibridnog sistema, ona koja daje snagu od 200 kW. Alternativa bi bio dvolitarski benzinski motor, koji takođe može ponuditi veiše performanse.

Što se tiče ostalih delova mehanike, može se reći da bi se Škodini inženjeri bili u prilici opredeliti za sistem prilagodljivog vešanja, elektronskog upravljanja i kočenja kako bi unapredili voznu dinamiku perjanice. Najperformantniji varijetet bi se se od „običnih“ razlikovao i po masivnim točkovima i agresivnije skockanim branicima.

Škoda Superb je u svom četvrtom izdanju debitovala u novembru, i to u obliku liftbeka i karavana, s nizom benzinskih, blagih hibridnih, dizel i plug-in hibridnih pogonskih sklopova. Dok je Škoda pokazala luksuznu opremu Laurin & Klement, u ponudi nije bilo alternative sportskog izgleda.

Inače, Česi su već potvrdili lansiranje verzije RS za novi Kodiaq, dok će i Octavia i Enyaq, takođe dobiti braću unutar sopstvenih linija ponude, s ovim indeksom.

AutoRepublika

(2409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Strucni i ostali mediji kljucaju od vesti o teskocama VWa i Audija, dok se o Skodi u tom svetlu ne govori nista! To je dobar znak, znaci da Skodi ide dobro i da korporaciji vredno donosi novac! Od malo viska ne boli glava, pa zasto onda Skoda ne bi skocila jednu stepenicu vise, na RS podest? Zasluzuje! Svaka cast!